Satan - Life Sentence (2013)

Label: Listenable

1. Time to Die (3:43)
  2. Twenty Twenty Five (4:51)
  3. Cenotaph (4:07)
  4. Siege Mentality (4:43)
  5. Incantations (5:21)
  6. Testimony (3:56)
  7. Tears of Blood (4:16)
  8. Life Sentence (3:25)
  9. Personal Demons (4:00)
  10. Another Universe (6:19)
avatar van Barfly
Deze wordt opgenomen in de originele bezetting ten tijde van Court in the Act.
Dus met:
Brian Ross – Vocals
Steve Ramsey – Guitar
Russ Tippins – Guitar
Graeme English – Bass
Sean Taylor – Drums

Iets om naar uit te kijken. De line-up schept bij mij misschien ook wel valse verwachtingen.
Maar de zang van Brian Ross heb ik altijd gemist op de latere elpees van Satan/Blind Fury/Pariah.

avatar van Edwynn
Een nieuwe Satan is zeker iets om naar uit te kijken. Tof ook dat de Court In The Act line up de dingen oppakt. Al had ik ook geen hekel aan Michael Jackson. Wat is er met hem gebeurd eigenlijk?

avatar van paulisdik
Paar jaar geleden overleden.

Goh.
Typisch dat er niets meer over hem te vinden is op internet. Zoekt ook wel lastig vanwege zijn naamgenoot, maar ook op metal-archives is nada te vinden van wat ik nog niets wist.

Maar goed, nieuwe Satan. Hopen dat dat niet zo'n brave hendrikenorkest is geworden zoals datgene waar Skyclad in veranderd is.

avatar van Barfly
Ik denk dat paulisdik die andere Michael Jackson bedoelt. De Michael Jackson van Pariah leeft nog. (Of ik trap nu in een grapje, dat kan ook)

Dit is de bezigheid van Jackson tegenwoordig http://www.wibblepromotions.co.uk/

avatar van paulisdik
Zonder te geinen, ik weet enkel dat Michael Jackson nog op de eerste twee Pariah albums nog de vocalen voor zijn rekening nam? Zo te zien lijkt MJ daarna muziekbusiness vaarwel te hebben gezegd. Van Metal Archives wordt je in dit geval ook niet veel wijzer van.

Ik kijk wel uit naar deze nieuwe Satan, eerste album in 26 jaar, nu hopen dat deze plaat van hetzelfde niveau is als de laatste Angel Witch.

avatar van Von Helsing
Michael always loved being part of a band and joined local groups "The All Stars" and "The Minstrels of Power" for a while. Needing to make a living Michael moved into the cabaret circuit and has spent the last twenty plus years entertaining people throughout Lancashire and the UK as part of a Blue Brothers tribute, DJ, karaoke host and solo act. He is now using his extensive knowledge of the entertainment business to plan events through his company Wibble Promotions and is always interested in new projects for him to contribute to.

Bron:wiki

Michael Jackson (English singer) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van Edwynn
Die wikipagina had ik gezien. Kon zijn dat ie niet was bijgewerkt.

Maar goed. Mike Jackson, zoals ie zichzelf nu noemt.. Daarmee is ie wel wat onderscheidender, ja.

Wibblepromotions dus. Dank Barfly.

avatar van Edwynn
Een prachtartikel over de band in de Aardschok deze maand. Dat nodigt natuurlijk uit om te luisteren. Ik word erg nieuwsgierig. De review belooft veel goeds.

Ik ben eigenlijk op zoek naar Court in the act naar aanleiding van het artikel in Aardschok. Nieuwsgierig geworden heb ik daar wat nummers van op youtube beluisterd. Goeie band! Alleen waar kan ik dat eerste album krijgen? Ik kan hem niet downloaden, hij staat niet op Ebay en via de website van de band gaat ook niet. Wie kan me er aan helpen?

avatar van Von Helsing
SPEEDROCK schreef:

Satan "Court" Satan vinyl records, albums, cds, tapes, paraphernalia, and more - only at GEMM.com

avatar van Barfly
De vinyl-versie is besteld, maar die komt pas 3 mei uit. De streams al wel geluisterd en dit is zwaar genieten geblazen. In de lijn van Court in the Act en de nummers klinken ijzersterk. Tippins/Ramsey spelen riffs en solo's als in de oude dagen en de stem van Ross is nog net zo verlegen klinkend als op de eerste elpee. Dit is allemaal stiekem in 1984 opgenomen, ze houden mij niet voor de gek.

avatar van ozwald
twee keer gedraaid en je waant je inderdaad weer direct terug in de begin jaren 80. Fijne plaat!

avatar van ekim
Supsended Sentence was altijd al een favoriet van mij. Deze plaat is daar een welkome aanvulling op. Heerlijke oude metal.

avatar van Kronos
Ze stellen het zelf vooral voor als een vervolg op het debuut Court in the Act.

avatar van Barfly
Zo klinkt het ook. Minder speed/thrash als hun latere werk. Dit schurkt tegen de nummers van Court in the Act aan.

avatar van Barfly
Een maand langer op moeten wachten maar de vinyl-versie is aan komen waaien.
Eindelijk lukt het een band om met een reünie oude tijden te doen herleven: Echt alles klopt aan dit album, zelfs de productie klopt tot in de puntjes.
Voor een ander is de productie wellicht een minpunt, maar het voelt voor mij juist erg authentiek aan. De productie is iets helderder uitgevallen dan Court in the Act, maar dat vind ik wel een pluspunt.
In een review werd Hell - Human Remains (2011) aangehaald als beste retro-album, maar juist daar vind ik de moderne productie een groot struikelblok.

Als je het uitkomen van Court in the Act in 1983 gemist hebt en die elpee nooit bijzonder hebt gevonden, dan is Life Sentence een leuke NWOBHM-plaat, maar ook niet meer dan dat.
Na Court in the Act was mijn grootste teleurstelling de elpee Out of Reach van Blind Fury; dezelfde band met een ander geluid en een andere zanger. De terugkeer naar bandnaam Satan met Suspended Sentence was het voor mij ook niet. Dat lag aan de meer thrash-gerichte muziek en de nieuwe zanger Michael Jackson.
Ik vond dat overigens helemaal geen slechte elpee, maar het kon voor mij niet tippen aan hun eersteling.

Dertig jaar later lukt het Satan om mij weer als een 17-jarig kereltje te gedragen, compleet met belachelijke poses met luchtgitaar door de kamer springend.
Er is gelukkig geen beeldmateriaal van.

Zanger Brian Ross is misschien een beperkte zanger met een niet voor iedereen aansprekende stem. Ik vind zijn stem de perfecte aanvulling op de muzikanten. Blitzkrieg ben ik ook altijd blijven volgen en de stem van Ross raakt mij om de een of andere reden.
Dat maakt deze plaat compleet. Buiten dat is het de band gelukt om prachtige nummers te schrijven met riffs en solo's die naadloos aansluiten op Court in the Act.

De verpakking mag er ook zijn; niet overdreven vergeven van tierelantijntjes, maar alles wat ik wil is toegevoegd: coverart die voortborduurt op Court in the Act, een tekstvel met op de achterkant de info en foto's van bandleden. Het vinyl zelf is rood, met zwarte spatten er op. Had van mij niet gehoeven, gewoon zwart volstaat bij mij.

De tijd zal het leren, maar het lijkt er een beetje op dat Satan hun debuut heeft overtroffen.

avatar van Kronos
Proficiat met de vinyl-aanwinst Barfly. Mooie bespreking trouwens.

Na het beluisteren van enkele fragmenten twijfelde ik, maar op YouTube enkele nummers in zijn geheel volstonden om mij enthousiast te maken. Vandaag heb ik de cd dan maar gekocht.

Dit is inderdaad een logisch vervolg op het debuut. Slechts twee kleine minpuntjes heb ik. De gitaren hadden voor mij wat luider in de mix mogen zitten en wat meer afwisseling in tempo tussen de nummers onderling had geen kwaad gekund.

De pluspunten zijn talrijker. Zeer aanstekelijke nummers, knap duo-gitaarwerk en sterke zang. Brian Ross laat af en toe als vanouds nog eens een gil horen maar overdrijft gelukkig niet.

Leuk is dat de gehele oorspronkelijke bezetting aanwezig is. Met Life Sentence lijkt de tijd echt stil gestaan te hebben. Even in de spiegel kijken... nee, de volle haardos van toen is niet teruggekeerd.

avatar van Edwynn
Sinds vandaag heb ik hem ook. De eerste luisterbeurt leert inderdaad dat dit zo retro als de pest is. Net nu er een retro 70's revival gaande is, herinnert Satan er ons even haarfijn aan dat de jaren 80 ook geëerd moeten blijven worden. En hoe! Over de nummers kan ik nog niet al teveel zeggen. Het klinkt allemaal degelijk, maar op het eerste gehoor ook nogal eenvormig. Wel klinkt het alsof het rechtstreeks van de eerste Metal Massacre geplukt is. Nu laat ik produktie nooit zwaar meewegen, maar dit heeft wel stijl hoor. De geur van versleten patchjassen en vale shirts walmt er vanaf.

avatar van wizard
Wow, dit klinkt echt heel retro. Alsof de band een doos met tapes van de opnames van Court in the Act op zolder gevonden heeft. Ik ga dit de komende tijd wat meer beluisteren.

avatar van crosskip
Heerlijke sound inderdaad, eindelijk eens niet zo'n gladgetrokken moderne sound zonder dat het goedkoop klinkt. Eerste wat ik van deze band hoor en dit bevalt me wel erg goed.

Edwynn schreef:

Nog steeds een terecht punt van kritiek, maar eens de nummers gekend wat mij betreft bijna te verwaarlozen, omdat die nummers allemaal steengoed zijn.
En met een afsluiter als Another Universe blijkt het beste ook nog voor laatst gehouden te zijn.

Op deze manier mogen van mij nog vele bands uit de jaren tachtig hun eigen glorietijd doen herleven.

Het najaar is ingezet en ik denk al aan de plaats die ik voor Life Sentence in mijn eindejaarslijstje ga reserveren.

avatar van Edwynn
Ondertussen ben ik ook al om hoor. Verslavend album toch wel. Even stemmen nog.

avatar van Raya
Prima album, die typische riffs, fijn gitaarwerk en niet gebruikelijk zanglijnen en refreins. Heb het allereerste album destijds gemist, was de zang van Michael Jackson gewend, maar deze zanger past naar mijn mening beter bij het geluid van de band.

avatar van wizard
Toen Atom by Atom uitkwam, werd ik weer aan dit album herinnerd. Eind juni 2013 schreef ik hier dat ik dit album 'de komende tijd' wat vaker zou beluisteren. Dat is er toen nooit van gekomen. De laatste weken heeft dit album me opeens helemaal te pakken en schalt het regelmatig door mijn speakers en koptelefoon (niet tegelijkertijd uiteraard).
Vernieuwend is dit album niet te noemen. Integendeel, Life Sentence is een trip dertig jaar terug in de tijd, maar dan voorzien van een productie die de muziek recht doet. In vergelijking met veel NWOBHM-platen uit de jaren '80 een verademing.
Een goede productie kan van een verzameling slechte nummers nog geen goed album maken. Gelukkig zit het met de nummers ook wel goed. Satan komt prima uit de startblokken met Time to Die. Daarna komt er een rijtje overtuigende nummers (hoewel Siege Mentality met weinig doet). Vanaf Tears of Blood gaat de vlam werkelijk in de pan en volgen de hoogtepunten elkaar op tot het einde van het album.

Smaakvol gitaarwerk, aanstekelijke refreinen...opa doet nog een keer voor hoe je heavy metal moet maken. Bijkomend voordeel is dat ik, dankzij dit album, Court in the Act ook weer eens ben gaan beluisteren.

Minder dan vier sterren gaat echt niet hier.

wizard schreef:
Toen Atom by Atom uitkwam,...

Is dat album nu eigenlijk effectief uit? Ik heb het nog nergens zien liggen.

Ik heb Life Sentence toen die nieuw was best vaak beluisterd en onlangs weer eens gedraaid. Was nog beter dan in mijn herinnering. Volgens de commentaren is Atom by Atom meer van hetzelfde. Ga ik zeker aanschaffen dus.

Kronos schreef:
Is dat album nu eigenlijk effectief uit? Ik heb het nog nergens zien liggen.

Ik heb een paar weken terug een recensie gelezen, met daarin een stream van het album. Of een link naar een stream...zoiets.

wizard schreef:
Of een link naar een stream...zoiets.

Ha oké, bedankt. Ben nu aan het luisteren.

buizen
Ondanks de wat boosaardige naam is Satan een hele fijne band. Heb ze recent nog live aan de weg zien timmeren, en dat optreden stond werkelijk als een huis. Steengoed en hard geluid en de zaal ging plat. Oldskool metal, je moet er van houden maar dan heb je aan Satan een hele goede.