Yes - Keystudio (2001)

Label: Castle

1. Foot Prints (9:09)
  2. Be the One (9:52)
  3. Mind Drive (18:38)
  4. Bring Me to the Power (7:25)
  5. Sign Language (3:29)
  6. That, That Is: Togetherness / Crossfire / the Giving Things / That Is / All in All / How Did Heaven Begin... (19:15)
  7. Children of the Light: Lightning / Children of Light / Lifeline (6:34)
erwku
mind drive , that that is, GENIAAL!

avatar van Gert P
Scitterende plaat dit toch, ben hem aan het draaien en vooral Footprints en minddrive zijn mooi.
Eigenlijk zijn ze allemaal mooi en 1 van mijn meest gedraaide Yesplaten momenteel samen met relayer .

avatar van Gert P
Was nog net op tijd met de aanschaf indertijd want hij is nu nergens meer verkrijgbaar als ik doed ben ingelicht.

avatar van musician
Beste cd van Yes na Going for the one, door de platenmaatschappij op werkelijk onbegrijpelijke wijze uiteindelijk uitgebracht. Dat dat soort dingen ook kunnen, is werkelijk tenenkrommend. Na Talk werd Trevor Rabin aan de kant gezet en werden Steve Howe en ..........Rick Wakeman weer voorzichtig aan Yes toegevoegd. Het leverde inderdaad een grotendeels prachtige cd op (nummers die boven worden genoemd zijn ook goed) maar de platenmaatschappij rook geld en besliste anders. Ze hakten het studiowerk in tweeën, zochten een (overigens wel interessante) concertreeks op en brachten vervolgens Keys to ascension I en II uit. Tot grote frustratie van Rick Wakeman, die vervolgens opnieuw uit Yes stapte. Vanwege de dubbele cd, nu grotendeels live, werd de Keys to ascension periode geen succes en was er dus ook geen succesvolle comeback van de groep. In 2001 bracht Yes (de laatste studio cd) Magnification uit, inderdaad zonder Wakeman. Geen groot succes ook en de platenmaatschappij besloot alsnog Keystudio uit te brengen, maar ja, als het kalf verdronken is dempt men de put. Verstokte Yes fans hadden al Keys to ascension I en II, Keystudio was voor hen grote onzin. En een nieuw publiek boorde de platenmaatschappij niet aan. Daarom is ook de cd Keystudio voor iedereen moeilijk te vinden. Ik heb mijn versie ook maar zelf ingebrand van deel 1 en 2. Rick Wakeman zou overigens later toch nog terugkeren, live, maar over nieuw studiowerk hoor ik al jaren niets meer.

Vooruit, ik verhoog maar naar 5 *****

Yes heeft in de beste opstelling (Anderson, Wakeman, Howe, Squire & White) een professionele cd gemaakt, in de allerbeste Yes en symfo tradities.

Geen rare uitstapjes en andere frivoliteiten (caraïbische nummers, wereldmuziek e.a.), gewoon 100% symfo in een loepzuivere geluidskwaliteit.

Songs dus de besten sinds Going for the one. Opvolger Magnification (weer zonder Wakeman) heeft dat niet kunnen benaderen.

avatar van Brunniepoo
Als je deze cd combineert met de DVD (met het livewerk) van Keys to Ascension heb je mijns inziens een veel logischere combinatie dan de oorspronkelijke twee cd's.
Een aantal sterke nummers, waaronder het sublieme Minddrive (mijns inziens het sterkste uit de geschiedenis van Yes) zonder dat het hoeft te concurreren met reeds grijsgedraaid werk. Ik ben blij met mijn exemplaar.

Stijn_Slayer
musician schreef:

Nou Hans, zo rond de 4e minuut van 'That, That Is' keert dat toch nog even (functioneel) terug.

Ik vind het verder ook een prima Yes album in dé line up (al kun je Bruford er ook bijhebben). Het gemiddelde vind ik echter wel een wat betere beoordeling. Het is ook weer geen Fragile.

Niet alles op dit album vind ik even sterk. Hoewel ik 'Be The One' de enige misser vind, zijn 'Children of Light' en in iets mindere mate 'Bring Me The Power' wat mij betreft toch niet goed genoeg om hier 5* aan te kunnen toekennen.

'Mind Drive' en met name 'Foot Prints' compenseren dat ruimschoots. 'That, That Is' zakt af en toe ietsjes in, maar is over het algemeen ook een sterk nummer.

Yes doen waar ze goed in zijn. Ze bewijzen zichzelf voor de zoveelste keer, maar ik vind dit geen vergeten meesterwerk. Een acceptabele plaat met enkele uitschieters. Het verbaast me wel dat sommige fans hier zo fanatiek naar op zoek zijn. De Keys to Ascension cd's zijn de beste optie, dan mis je het intro van Wakeman op 'Children of the Light' maar. Daar lig ik in ieder geval niet wakker van.

Stijn_Slayer schreef:

Nou ja, die Keys to Ascension zijn toch echt niet meer dan een verkooptruc van een label. De eenheid op dít album is gewoon veel beter, aangezien het allemaal voorbeelden zijn waar Yes anno 1996-1997 stond. Je hebt overigens gelijk hoor, dat niet alle nummers even goed zijn. That, that is weet bijvoorbeeld zijn lengte onvoldoende om te zetten in spanning en variatie, terwijl Sign language niet echt bijzonder is. Maar ja... Minddrive

Stijn_Slayer
Absoluut een verkooptruc, maar het live werk van m.n. de eerste Keys to Ascension is ijzersterk. Dat wil ik niet missen, dan zelf maar een beetje puzzelen tot dit album tevoorschijn komt.

avatar van Brunniepoo
O, ik ben ook voor én én hoor, alleen dan wel gescheiden, aangezien ze goed beschouwd helemaal niets met elkaar te maken hebben. Gewoon lekker de dvd van Keys voor de live-uitvoeringen, werkt prima.

avatar van Hans Brouwer
Brunniepoo schreef:
Je hebt overigens gelijk hoor, dat niet alle nummers even goed zijn
Ik heb "Keys to Ascension 1 en 2" in mijn bezit waar dus ook al de studionummers op staan die hier bij "Keystudio (2001)" worden genoemd. Het live werk van "Keys to Ascension 1 en 2" heb ik veelvuldig gedraaid. Het studio werk heb ik na één keer draaien telkens overgeslagen. Een vergissing mijnerzijds? Ik vind geen één nummer van "Keystudio (2001)" echt spectaculair. Het spijt me oprecht maar als ik Yes in optima forma wil beluisteren dan grijp ik liever naar "Close to the Edge" en, ja U leest het goed, "90125".

avatar van Brunniepoo
Nou ja, één keer lijkt me sowieso wel wat weinig om een gedegen mening te vormen.

avatar van kaztor
De studio-nummers van de KTA-sets verrassen me bij iedere beluistering juist steeds meer.
Vooral Mind Drive, Footprints en That, That Is vind ik tot het betere werk van de band behoren.

avatar van Gert P
90125 bijna het slechtste wat ze gemaakt hebben maar kan me voorstellen dat je het mooi vindt. je bent ook nogal fan van dat ventje van Fleetwood mac... zelfde garbage....
Dat wat je noemt is echt bagger... luiter naar minddrive en footprints ervaar het betere yes werk.
Henb speciaal deze omdat ik persoonlijk niet hou van live en studio door elkaar en live heb ik gewoon op dvd.

avatar van Hans Brouwer
Gert P schreef:
90125 bijna het slechtste wat ze gemaakt hebben.
Dat had Gert P beter niet kunnen zeggen .

Maar deed dat wel.....

avatar van Alicia
Nooit geweten dat dit een verzamelaar was... er staan bij mij allemaal onbekende nummers op. Dat wil zeggen: nummers die op geen van mijn andere Yes schijfjes staan. Dat komt ervan als je een band een tijd lang niet meer volgt.

Maar ik heb hem gevonden! Tsjonge... wat een geweldig nummer is "Mind Drive" toch. Het behoort imo niet tot de meest toegankelijke, maar wel tot een van de allerbeste werken van Yes! Overigens heb ik "Keys to Ascension" enkel op dvd en dat lijkt mij ruim voldoende.

Alicia schreef:

Tja, verzamelaar. Het beestje moet een naam hebben, maar het is verder geen grondig gekozen selectie van allerhande nummers ofzo. Gewoon de studiotracks van Keys to Ascension 1 en 2, die toentertijd ook maar enkel gecombineerd waren met livetracks omdat het label daar meer commercieel succes in zag. Ik zie het zelf gewoon als een studio-album en een van de betere van de band.

avatar van Alicia
Dat heb ik inmiddels wel begrepen en ik vind dit ook meer een studio-album, net als de overige reguliere albums. Het is inderdaad in elk geval een goede Yes cd!

avatar van musician
Het is ook een studio album.
Dat werd het, zodra de live toevoegingen werden weggehaald.

Een moderne versie van de band Yes van begin jaren '70
Beter dan Keysstudio is Yes daarna niet meer geworden, die stelling durf ik wel aan

avatar van Alicia
Het staat hier op de site bij de verzamelaars. Wel wat verwarrend allemaal.

avatar van Liampie
Eeuwig zonde dat dit album is opgeknipt, want de muziek is uitstekend. Als Yes na Going for the One was opgebroken en in 1996 met dit album had gekomen, had Yes nu niet het imago van een leeggelopen ballon, maar waren ze gewoon oude meesters die nooit hun klasse hadden verloren. Daarmee wil ik niet zeggen dat Keystudio/Keys to Ascension op gelijke hoogte staat met de platen uit de jaren '70, maar het zou in ieder geval een prima toevoeging aan de discografie zijn.

avatar van gaucho
Liampie schreef:
Eeuwig zonde dat dit album is opgeknipt, want de muziek is uitstekend.

Ja, dat had de platenmaatschappij handig bedacht destijds. Omdat ik ook geen liefhebber ben van live en studio door elkaar, heb ik (te) lang gewacht met de aanschaf van die Ascension-albums. Ik begreep pas jaren later dat dit album met uitsluitend de studio-nummers naderhand werd uitgebracht. Toen ik daar achter kwam, was het ding al vervallen en mijn hoop dat de prijzen zouden zakken doordat CD's als medium uit de gratie raken, is tot dusver niet bewaarheid. Sterker nog: een korte rondgang langs eBay en Discogs leert dat een beetje mooi exemplaar (NM of sealed) minstens 50 euro moet opbrengen, en vaak meer. Gevolg: het is het enige Yes-album dat ik niet origineel heb.

Maar ook dat kopietje bewijst dat dit de enige juiste versie is: de studiotracks losgekoppeld van de live-opnamen. Het is inderdaad een van de betere albums van Yes post-jaren zeventig. Dat de platenmaatschappij er destijds niet voldoende vertrouwen in had om de studio-opnamen (van de meest roemruchte line-up nota bene) als afzonderlijk album uit te brengen, zegt veel over de staat van de muziekindustrie in die tijd. En het is er vast niet beter op geworden...

Een re-release van Keystudio zou in mijn ogen een mooi ding zijn, maar ik snap ook wel dat daar nauwelijks een markt voor is. Zeker niet omdat er enkele jaren geleden een nogal prijzige 5CD-compilatie uitkwam onder de noemer Keys to Ascension complete. Die vind ik dan weer te veel van het goede...

Gert P schreef:
Was nog net op tijd met de aanschaf indertijd want hij is nu nergens meer verkrijgbaar als ik goed ben ingelicht.

avatar van musician
Discogs verkoopt er nog 8 tweedehands.
Amazon Duitsland heeft er nog 1 tweedehands voor bijna 200 euro.

Ik heb overigens de box Keys to Ascension.
Volgens mij staat die box niet eens op de site.

Drie live cd's, Keystudio en een live DVD.