KISS - Unmasked (1980)

1. Is That You? (3:59)
  2. Shandi (3:37)
  3. Talk to Me (4:03)
  4. Naked City (3:52)
  5. What Makes the World Go 'Round (4:15)
  6. Tomorrow (3:18)
  7. Two Sides of the Coin (3:17)
  8. She's So European (3:32)
  9. Easy as It Seems (3:26)
  10. Torpedo Girl (3:45)
  11. You're All That I Want (3:05)
0,5
Ed
de beroerste lp van de heren.

avatar van axel33
Werkelijk genant slechte cd, bijna net zo erg als hun film van twee jaar ervoor. Als ik 't refrein van 'Talk to me' hoor krijg ik de neiging om iemand 'n dreun te verkopen. Meer wil ik er eigenlijk niet over kwijt.

0,5
Ed
ja die film is inderdaad geen knaller!
maar wel lachen om dat gestuntel.
ook de special effects zijn hilarish.
cultclassic!!

avatar van axel33
Ed schreef:

ja die film is inderdaad geen knaller!
maar wel lachen om dat gestuntel.
ook de special effects zijn hilarish.
cultclassic!!

Dát wel ja, maar ik ben dan weer niet zo iemand die vanwege de (onbedoelde) entertainmentwaarde het cijfer omhoogkrikt. A pile of shit should get what it deserves.

avatar van Halloween
Ik vind Shandi nog wel geinig.

een zeer beroerde plaat waarmee de heren goedkoop wilden cashen. De rekening heeft men gepresenteerd gekregen want de Kiss Army dunde daarna uit zoals de haardos van Gerard Jolink.

Ik ben het dus net als met de plaat Dynasty geheel eens met axel33 maar als ik nou net een nummer van Unmasked nog te pruimen vind dan is het wel Talk to Me.

Het grappige is dat juist Ace de minst slechte nummers van de plaat schreef terwijl juist hij tegen de koerswijzinging van de band was en altijd rock and roll wilde blijven spelen...

boost
Voor mij is dit onvervalst jeugdsentiment; ik was 12 toen de plaat uit kwam en helemaal hoteldebotel van Kiss. En hoewel deze plaat (net als Dynasty) aanmerkelijk minder stevig is dan de rest van het oeuvre staan er wel dingen op die ik ook nu (inmiddels 37 jr) nog goed vind zoals Naked City. Heel nuchter bekeken zeer zeker een van de zwakkere platen van de band, maar ja, zo nu en dan voel ik me graag weer 12. Sta ik weer met dat tennisracket voor de spiegel op de slaapkamer van mijn grote zus....

moet zeggen dat ik deze pas op cd heb aangeschaft, de lp was grijs zeg maar en ik vind toch dat deze plaat redelijk is..nummers als tommorow en shandi vind ik echt wel goed..

UNMASKED;
de titel is wel grappig gevonden, zouden ze toen al hebben geweten dat de maskertjes kort daarna ook werkelijk zouden verdwijnen?
hoe dan ook,de plaat is niet het beste van KISS wat ook niet zo verwonderlijk is, want achter de schermen was er een hoop bij deze band mis in die periode.
en voor dat gegeven vind ik ,m dan eigelijk nog niet eens zo slecht.
wel erg poppie, maar in die zin trekt ie eigelijk de streep van DYNASTY gewoon verder door.
KISS heeft altijd wel een beetje ge-expirimenteert, dus ja... je trekt het of je trekt het niet.

Empyrium
Een poppy album en onder de fans niet echt gewaardeerd. Ik vind Tomorrow, Talk To Me, Torpedo Girl & You're All That I Want sterke songs. Het album brak zo'n beetje elk record in Australië en de single Shandi wordt daar nog steeds live gespeeld.

avatar van devel-hunt
In de hoop het succes van voorgaande plaat te evenaren komt kuss met ontmaskert. En dat worden ze met deze plaat!! Geen enkel nummer heeft enige betekenis en blijft hangen. Slappe nummers in een vette disco sfeer. Waar hun maskers voorheen iets magisch en mistieks hadden krijgt het nu iets kinderlijks en belachelijks. De plaat flopt behoorlijk, vooral in Amerika. De groep viel na deze plaat uiteen, en zonken in de loop van de jaren 80 nog dieper weg!

LocoHermano
Deze plaat is naderhand door de band zelf kapot gebombardeerd in de pers, mede om dat men ontevreden was over de (te) gladde, mierzoete productie. Desalniettemin zitten hier onder het stof een aantal prachtnummers zoals Naked City, 1 van de betere Simmons nummers (heerlijke bas), Is That You en Easy As It Seems.

avatar van Necramonium
Zo pop en disco is eigenlijk een KISS album nooit geweest zoals deze,het beste nummer die net disco achtig maar toch net KISS achtig is het nummer van de lead guitarist Ace Frehley:Two Sides Of The Coin...

devel-hunt schreef:

In Amerika geflopt maar een ware klassieker en kaskraker in Australie en Duitsland. In Australie werden ze onthaalt als goden.

YouTube - KISS ARMY SYDNEY 1980

avatar van devel-hunt
Von Helsing schreef:

YouTube - KISS ARMY SYDNEY 1980
Deze plaat is heel veel behalve een klassieker, is een plaat een klassieker als deze in 2 landen niet is geflopt? Dan is Ringo the 4th ook een klassieker, nummer 2 in Brazilie en nummer 12 in Zwitserland, bovendien was de Single Can she do it likes she dancing niet geflopt in Australie, maar in de top 15, een ware klassieker deze Ringo the 4th, die in éé'n opzicht gelijkenissen vertoont met Unmasked, Vinnie Poncia zat achter de knoppen.

devel-hunt schreef:

dan weet je het wel. heb ook al 30 jaar niets meer van die man vernomen.

derkrijks
Vreselijke plaat van de eens (naar eigen zeggen) hottest band in the world (whoehahaha). Kiss is zichzelf niet meer en duidelijk is dat de heren zich niet om de fans bekommeren maar om hun portomonnee. Vreselijke nummers met "Is that you" en "Naked City" als positieve uitzonderingen. Vlakke gladde productie, kale gitaarsound. 1

avatar van Von Helsing
Één van de mindere KISS platen, maar nog steeds een paar erg sterke songs. You're All That I Want, Torpedo Girl, Talk To Me, Naked City, is toch wel weer bijzonder.

Maar inmiddels 29 jaar geleden en nu gewoon een leuk onderdeel van de totale Discography van KISS.

avatar van Crush
Ik was destijds ook een zeer jonge KISS fan, die met 'I was made..' de band had leren kennen, maar ben de muziek met de jaren blijven waarderen en ik vind dit een prima plaat dankzij Is that you?, Tomorrow en alle numers van Ace en Gene.

avatar van Lonesome Crow
Ik vind dit een veel beter album als Dynasty, zo is de plaat aanmerkelijk beter geproduceerd en klinkt de plaat meer als 1 geheel dit in tegenstelling tot zijn voorganger.
Ik snap ook niet dat mensen die dit album niks vinden Dynasty dan nog wel goed vinden....

O.K, er staan ook zwakke nummers op maar over de gehele linie luistert dit album lekker weg.

avatar van Kronos
Prima album. Ik kan me voorstellen dat het voor de fans van het eerste uur een ongewenste koerswijziging was, maar zo gaat dat. Ik had de band nog maar pas leren kennen met Dynasty en enkele oudere albums toen Unmasked nieuw verscheen en I loved it! Het stripverhaal op de hoes en de poster erbij vond ik ook wel cool.

En 30 jaar later vind ik het nog steeds leuk. De muziek is gewoon goed. Ook nu nog. Genoeg sterke nummers om de enkele mindere ertussen te verteren. Is That You?, Shandi, Talk to Me, Naked City, She's So European, Easy as It Seems en Torpedo Girl zijn voor mij persoonlijk 'klassiekers' die nooit gaan vervelen. Over het hele album heen wordt goed gezongen en het gitaarwerk van Ace is echt voortreffelijk.

Aan al het negatiefs over dit album heb ik lak.

avatar van Cabeza Borradora
Kronos schreef:

Aan al het negatiefs over dit album heb ik lak.

Nu de punten nog...? Een 5?

avatar van Kronos
Ik twijfel tussen 4 of 4,5

avatar van iggy
1,0
Alleen die hoes al. Tjonge tjonge maar destijds was de gemiddelde leeftijd van de kiss fans naar 4 jaar oud gezakt geloof ik. Dus vandaar. Zo daar ga je dan alive1 destroyer r&r over love gun alive 2 naar die gruwelijke solo shit op ace na. Toen kreeg je dynasty en opeens was mijn buur meisje van 7 kiss fan en dat deed op een of andere manier pijn veel pijn zelfs. Hoewel dynasty ook weer niet zo slecht was. Eerst zou kiss met houthakker criss naar nederland komen juni 80 of zo(dynasty tour) Ik vond het prachtig had al mijn e ticket gekocht. En van halen kwam ook nog eens naar nederland pink pop 1980. Mijn zomer zou een top zomer worden ha. Kiss laste de tour af criss vertrok. En de halens haalde het in eerste instantie ook al in hun hoofd om af te zeggen mijn zomer was defenitief verpest uiteindelijk kwam halen wel maar wat een matig concert. Goed kiss wist binnen een paar maanden en een nieuwe drummer te vinden( dat zal overgens niet moeilijk zijn geweest want alles naar criss is beter) en een nieuwe lp ui te brengen. En in september /oktober een europese tour te starten knap hoor. Of juist niet want die unmasked cd is het aanhoren niet waard kiss dacht ach we hebben nog 11 nummers ergens liggen. En met onze nieuwe drummer is dat zo gepiept met criss had dat waarschijnlijk een maandje langer geduurt.. Toen ik de lp gekocht had en beluisterd begonnen bij mij allerlei alarm bellen te rinkelen is dit mijn band? wat een klote lp zeg sindsdien nog 3 cd's van kiss gekocht creaters of the night niks mis mee unplugged en de laatste ook alweer een grote miskoop. Maar ik ben wel naar leiden gegaan ja natuurlijk was het wat? Eigelijk was maiden(voorprogramma) beter maar in eerste instantie wilde ik dat niet toegeven je bent een fan of je bent er geen!!!?????? Eigelijk geen ster voor dit flut album

avatar van Sinnerman
Opeens herinner ik me een piepkleine versie van dit album met een kauwgum-elpeetje erin. Jammer dat ik deze destijds gewoon opgegeten heb ipv bewaard.

Leuk album, meer niet.
Moeilijk te vergelijken met albums van '73 - '78. Poppy. Leuke Frehley-bijdragen. 3* voor de moeite en een paar leuke songs:
- Is that you?
- Talk to Me
- Naked City
- Two Sides of the Coin
- Torpedo Girl

avatar van Von Helsing
Die kauwgum-lp had ik ook. Unmasked is best een redelijk album. Tegenwoordig waardeer ik hem meer dan 30 jaar geleden. Met name de drie songs van Ace Frehley zijn van een behoorlijk niveau, verder zijn Naked City, Tomorrow en Shandi genietbaar.

De periode 1978-1982 is misschien voor de die-hard een periode om snel te vergeten maar als je nu terugblikt, met alle interne problemen binnen de band, dan was een wel een vruchtbare tijd voor KISS met veel verschillende stijlen. Erg interessant.

avatar van Sinnerman
Haha, ik vind eigenlijk de periode NA '83 (tot plm '95) om snel te vergeten. Toen dit uitkwam was er wat mij betreft nog magie. Zo vond ik The Elder helemaal magisch vanwege het ontbreken van feauteaus op de hoes.

avatar van Von Helsing
Revenge was toch wel een positieve uitschieter?

avatar van Edwynn
Toffe songs met veel cathy hooks. Unmasked heeft een beetje hetzelfde geluid als Dynasty, maar Unmasked heeft wat mij betreft het betere songmateriaal.

Puberale gevoelens worden schitterend vorm gegeven in Is That You? Shandi volgt zoetjes, maar tovert wel een glimlach op mijn gezicht.
Naked City behoort tot Simmons' beste nummers, vind ik. Ook qua sfeer is het wat anders dan de overige nummers. Minder blij.
Easy As It Seems vind ik ook een vermelding waard. Een ontzettend lekker tempo heeft het.
Ace laat zich van zijn beste kant zien in het geinige Torpedo Girl.

De kritieken begrijp ik niet altijd even goed want ik heb niet echt het idee dat Kiss in de jaren 70 minder luchtig klonk dan op dit Unmasked. Alleen qua geluid is er een hele lichte switch gemaakt.

avatar van Sinnerman
Tja, ik vond teksten daarop (want geen schmink) te ranzig... Ik vergeef de mannen veel als zij in make-up zijn. Zo niet, vind ik het een beetje een genante vertoning.

Oke, Unholy is erg oké!