KISS - Unmasked (1980)

1. Is That You? (3:59)
  2. Shandi (3:37)
  3. Talk to Me (4:03)
  4. Naked City (3:52)
  5. What Makes the World Go 'Round (4:15)
  6. Tomorrow (3:18)
  7. Two Sides of the Coin (3:17)
  8. She's So European (3:32)
  9. Easy as It Seems (3:26)
  10. Torpedo Girl (3:45)
  11. You're All That I Want (3:05)
avatar van Edwynn
Ten tijde van Unmasked waren de maskers nog niet af.

avatar van Sinnerman
Ja..... duh! Je probeert me te vangen, maar dat gaat niet door Edwynn

Lees maar even terug. Ik reageerde op Von Helsing over Revenge...

avatar van Edwynn
Oh op Revenge.. Dat verwachtte ik niet bij Unmasked.
Inderdaad ranzig bedoelde teksten. Take It Off of I just wanna fuh......forget you.
Wel leuk. Past helemaal bij Kiss.

1,0
oeps je had hem al gelezen. Maar ja 4 pingels pfff eeeeh alive 3999 pingels nee je bent absoluuuuut een die hard fan merk ik. Daar kan ik niet tegen op. Ooit was ik dat ook maar ik ga eens naar je andere kritieken kijken van kiss cd's AAAAAALRIIIGHHHT SEE SOME BIG TITS HERE MAMMA UITSPRAAK???? 1988 VAN MOnsters of rock

avatar van Sinnerman
iggy, ik vind dat je flauw doet.

En, dat jij bepaalde teksten van een liveconcert na 22 jaar nog weet, zegt mij dat je wellicht nu een beetje hartepijn hebt over je oude favobandje...? De reden om een 0,5 te geven...?

1,0
ach dude ik merk gewoon dat edwynn en jij die hards zijn niets op tegen hoor. Mijn tip keep on rocking love ya en ik zal niet meer reageren

avatar van Edwynn
Die hards? Dat is een gemakkelijke conclusie. En reageer wat je wilt. Het is een vrij land hoor!

avatar van Sinnerman
*vind zichzelf helemaal geen diehard*

Nee, de albums na '83 kunnen me 'gestolen' worden, wil er niet eens op stemmen. Pas bij (idd Von Helsing) Revenge werd mijn aandacht weer getrokken.

Back on-topic: bij herbeluistering vind ik het beter dan in mijn herinnering. 't Is alleen zo enorm met een popsausje overgoten dat mijn stem niet omhoog gaat. Voorlopig.

avatar van Erik1968
"We go through different phases but the next album is going to be heavy" Gene Simmons tegen Kees Baars op 5 oktober 1980, over de poppy sound van "Unmasked" en de volgende elpee (die zou uitgroeien tot "The Elder")

avatar van Sinnerman
Nu ja, 'heavy' is The Elder op zich wel. Geen licht, poppy album. Gelukkig was het album daarna (Killers niet meegerekend, hoewel die 4 nieuwe nummers daarop ook niet slecht zijn) wél lekker heavy: Creatures.

avatar van Madjack71
Ik vind dit nog wel een aardig album van Kiss, ongecompliceerd, pakkende riffs en met leuke niets aan de hand rock 'n' roll nummers. Met een Shandi die mij wat doet denken aan een Sandy (4th of july, ashbury park), althans het refrein dan.
Het is allemaal wat 'softer' maar dan wel op een foute acceptabele wijze. Eigenlijk is er maar 1 band die daar mee weg kan komen en dat is Kiss naar mijn mening.

avatar van LucM
Dynasty werd een gigantisch succes mede vanwege de disco-invloeden en de hits die eruit voortvloeiden, dus brachten ze deze opvolger uit. Dit is inderdaad meer van hetzelfde maar songmateriaal is een stuk minder, Kiss maakt bij wijlen een matte indruk, er blijft weinig hangen en hier staan geen knallers als I was Made for Lovin' You die het album zouden opkrikken.
Naast de oude Kiss-fans was nu ook het grote publiek afgehaakt waardoor de verkoop van dit album tegenviel.
Ik ken nog enkele nummers uit hun latere periode (wanneer ze daadwerkelijk hun maskers hebben afgegooid) en die vind ik ook niet te best. Ik zal wel eens een album uit hun beginperiode aanschaffen (liefst een live-album).

avatar van Psykootje
Beste KISS album ooit !!!

Songs zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit , zelfs die van Gene !! De melodiën , de teksten , de muzikaliteit , de arrangementen , alles klopt op deze plaat .
De productie is super ( voor de metalhead waarschijnlijk te soft ) gelikt en was zijn tijd ver en ver vooruit .

De een is een liefhebber van de rock en roll achtige 70's KISS , de ander van de pop rock achtige eind 70's begin 80's , of de heavy begin/mid 80's , de melodicrock achtige mid/eind 80's of toch weer de heavy 90's .
Wat je voorkeur ook is , over kwaliteit valt niet te twisten en op sommige platen valt alles precies in elkaar . Het gebeurde op Destroyer , Love Gun , Unmasked , Creatures en bijna op Psycho Circus( gemiste kans).

Het album ( en ook Dynasty ) is ook het startschot geweest voor de latere melodicrock / glamrock scene , de hairmetal bands ( die allemaal openlijk beinvloed waren door Kiss) .

avatar van Brutus
Dit album is zo slecht nog niet, ook niet hun beste.

De nummers van Ace zijn erg goed.

Ik snap alle kritiek op Kiss niet.

Ze horen absoluut bij de Topgroepen van de hard-rock/heavy metal.

Ze hebben heus wel zwakke albums gemaakt, maar dat hebben:
Led Zeppelin, Alice Cooper, The Who, Queen, Judas Priest etc . ook gedaan

avatar van Crush
KISS heavy metal? Gelukkig niet!

avatar van freakey
LucM schreef:
Dynasty .....hier staan geen knallers als I was Made for Lovin' You die het album zouden opkrikken...

Ik vind nummers als Naked City en Easy As It Seems wel degelijk memorabel, minder bekend maar daarom niet minder goed (overigens vind ik I Was Made eigenlijk maar een baggernmmer, te veel gehoord... for life)

avatar van aarrtentonny
Ik ben op dit moment dit album aan het beluisteren. Het is zeker niet het beste album van de beschilderde heren. Toch is het zeker niet echt slecht. Er ontbreekt alleen wat pit in deze plaat. Toch zijn de nummers van Ace frehley goed te pruimen.

avatar van vielip
Na een eerste luisterbeurt ben ik blij verrast! De lage score deed me het ergste vermoeden maar het valt allemaal reuze mee. Ik vind deze absoluut niks minder dan z'n vergelijkbare voorganger Dynasty. Dit is al een voorproefje van de gave albums die iets verderop in de jaren 80 nog zouden komen (Animalize, Lick it up, Asylum en Crazy nights). Rete commercieel maar daar hou ik juist wel van. Goede produktie ook! En Fig als drummer past prima bij deze koers. Veel beter dan Criss, die op de oudere albums perfect op z'n plaats was.

tja verstand moet met de jaren komen he vielip

avatar van Kronos
vielip schreef:
De lage score deed me het ergste vermoeden maar het valt allemaal reuze mee.

Niet te vertrouwen, zulke gemiddelden. En de critici lukt het ook niet onbevooroordeeld te zijn. Die braken KISS altijd al af. Dat staat in hun hoofd ongetwijfeld erg chique. Vele fans van het eerste uur waren al afgehaakt maar zo gaat dat als een band van koers verandert. Nochtans klinkt het erg lekker, deze commerciële hardrock.

Ik ken dit album al van toen ik tien jaar was. Een paar mindere nummers staan er wel op maar daar staat veel goeds tegenover. De gehele a-kant is sterk en op de b-kant zijn She's So European en Easy as It Seems de grootste smaakmakers. Jammer dat het album nogal zwak afsluit met You're All That I Want. Mijn favoriete nummers zijn het mooie Shandi en de kraker Naked City.

Heerlijke plaat. En hierna kwamen ze alweer met straffe kost aan, Music from "The Elder".

iggy schreef:
tja verstand moet met de jaren komen he vielip

Ja daarom zeg ik ook; later brachten ze nog veel mooiere albums uit!

avatar van Heer Hendrik
Prima album hoor. Er staan mindere nummers op, maar toch ook een paar leuke: Tomorrow , What makes the world go round en Two sides of the coin zijn prima. Shandi en You're all that i want zijn de mindere

avatar van vielip
Ik vind deze zelfs een tikkie beter dan Dynasty durf ik nu wel te stellen. Toegegeven; op Dynasty staan 3 toppers in de vorm van I was made for loving you, Sure know something en 2000 man. En Charisma pakt mij op de één of andere manier ook nog wel. De rest is toch wel (behoorlijk) minder. Als geheel is dit Unmasked een veel evenwichtiger album. Geen uitschieters als de 3 op Dynasty maar wel alle nummers die het luisteren waard zijn.

avatar van frolunda
Matig album dat veel te glad en commercieel klinkt.Talk to me,Shandi en Naked city zijn de enige nummers die ik nog een beetje de moeite waard vind maar voor de rest is dit een album om snel te vergeten.Ik ben geen Kiss kenner maar krijg steeds meer het idee dat het een zakelijk concept is dan een echte band,nu is dat wel bij meer acts het geval maar bij Kiss zijn ze naar mijn gevoel wat doorgeslagen.Stoort me steeds meer.

avatar van nico1616
Ik heb deze ook in mijn platenkast staan. Samen met Dynasty bij de eerste platen die ik kocht. Een jeugdzonde want er schiet werkelijk zo goed als niets meer over van het prepuberale genot van toen.
Shandi kan er nog nipt mee door als top 40 single, maar het overige klasseer ik onder commerciële stoerdoenerij.
En dan is er nog die hoes

Het heerlijkste stukje zoete rommel ooit. Tomorrow en naked city zijn geniale gladde gouden meesterwerken.

avatar van Heer Hendrik
nico1616 schreef:

En dan is er nog die hoes

Wat is er mis mee? Ik vind het juist een groot pluspunt en volgens ook wel origineel idee. Plus een beetje humor: "I still say they stink"

avatar van nico1616
Heer Hendrik schreef:

Hmmm... Platenhoezen van hardrockbands (wat Kiss toch in oorsprong was) hebben een eigen esthetiek die ik sowieso al niet kan smaken. Het idee van dat masked/unmasked vind ik nu flauw en de uitwerking voor de hoes goed bij mijn 12-jarige ik passen waar ik nu ver van sta (waarmee ik niemand wil beledigen, ik spreek enkel voor mezelf).

Het helpt ook al niet dat Gene Simmons in interviews nooit verstopt heeft dat hij niet vies is van poen scheppen. Dit album (en ook Dynasty) komt mij een beetje over als een knieval van een groep die zijn roots opzijzet voor het grote geld...

1,0
Het grote geld was er al. Dynasty en ook deze denk ik hebben vooral een ander publiek aangetrokken. Een veel jonger publiek.

avatar van loneranger
Een popplaat en eigenlijk helemaal niet zo'n slechte maar geen goede Kiss plaat en zeker geen rock. Ook hier vallen net als op 'Dynasty' de nummers van Ace weer positief op. Van Simmons vind ik 'Naked city' de beste track. De nummers van Paul vind ik allemaal wel aangenaam, alleen 'Easy as it seems' wat minder. Op zich heel aardig maar geen echte Kiss plaat. Ze waren duidelijk de weg wat kwijt en probeerden hierna indruk te maken met 'The Elder'. Ook al geen slecht album maar geen Kiss plaat. Kiss kwam uiteindelijk terug met het overrompelende en snoeiharde 'Creatures of the night'. 3 sterren voor 'Unmasked'.