Cypress Hill - IV (1998)

Label: Ruffhouse

1. Looking Through the Eye of a Pig (4:06)
  2. Checkmate (3:35)
  3. From the Window of My Room (5:00)
  4. Prelude to a Come Up (3:24)

met MC Eiht

5. Riot Starter (4:16)
  6. Audio X (3:19)

7. Steel Magnolia (3:30)

met Barron Ricks

8. I Remember That Freak Bitch (From the Club) (5:22)

met Barron Ricks

9. (Goin' All Out) Nothin' to Lose (3:53)
  10. Tequila Sunrise (4:43)

met Barron Ricks

11. Dead Men Tell No Tales (2:47)
  12. Feature Presentation (3:45)

met Barron Ricks en Chace Infinite

13. Dr. Greenthumb (4:42)
  14. 16 Men Till There's No Men Left (4:20)
  15. High Times (4:13)
  16. Clash of the Titans / Dust (4:45)
  17. Lightning Strikes (5:54)
avatar van Kos
Kos
Typisch een groep die met het album minder wordt lijkt het.

Hello doctor Greenthumb, paging doctor Greenthumb!
wat een briljant nummer blijft dat

avatar van Kos
Kos
Ja, die clip is ook leuk .

Relax
Ze hebben zeer mooie beats voor die tijd, maar ik vind dit prachtige oldschool shit.
En flows zijn ook goed (allemaal zelfde mening), blijft ouderwets goed.
4.5

avatar van MJ_DA_MAN
Worden een aantal nummers van dit album niet gebruikt in het spel ''Kingpin''?

avatar van sinterklaas
Ik denk nr 16

Ik vond deze al wat minder, maarja, dit was in de tijd dat al die hiphop met behulp van computers gemaakt werden.
Daarom vind ik de hiphop van begin jaren 90 veel beter.

avatar van sinterklaas
Foutje het was nummer 14

cortez
De laatste CD van Cypress Hill die voor mij nog echt de moeite is, daarna vind ik 't allemaal maar aan de magere kant. Maar goed, deze release staat er, en hoe.
Eigenlijk vind ik alle nummers van heel degelijk niveau,
uitzonderingen hierop zijn de tweetal tracks die op gitaargeluiden leunen, iets wat de latere Cypress Hill ten treure toe wel meer zou brengen. Het album gaat heel sterk van start met 'looking...', ik vind er vooral de productie/sound opvallen, die met name veel moderner en voller klinkt dan op voorgaand werk. En dit blijft zeker een constante doorheen de CD. Zo ook de alom aanwezige Zuid Amerikaanse vibe werd naar mijn mening heel sterk uitgewerkt. Vooral op 'Dead men ...', en natuurlijk 'Tequila sunrise ...' zorgt dit voor superieure muziek. En hoewel het album doorgaans vrij duister aandoet, doch minder dan bv. 'Temples of ...' , zorgt men met songs als 'Dr. greenthumb' of gevatte one-liners dan toch voor een aangenaam en makkelijk luisterend geheel. Maar vooral de raps doen het hem; telkens heel sterk en met veel gevoel en naturelle worden die gebracht. De wisselwerking tussen de mc's is verder heel sluitend. Een absolute aanrader.

Als ik het aantal berichten/stemmen bij deze CD zie, durf ik te stellen dat deze CD wat onderschat wordt, en misschien te snel bij de latere Cypress Hill crap wordt gerekend. *4'5.

avatar van herbertwest
cortez schreef:
Eigenlijk vind ik alle nummers van heel degelijk niveau,

Je verwoordt het precies goed volgens mij. Eigenlijk vinden veel hiphopliefhebbers de eerste 3 goed en vanaf hun 5e cd is het slecht (even zwart-wit geschetst). Deze CD valt er eigenlijk tussen en hoor ik niet zo vaak mensen over. Samen met Temples Of Boom spreekt dit album mij het meest aan en beide 4*

avatar van GraveyardJunkie
lekker rauw en toch lekker melig.. goede stemmig bereikt met de cd. De cd is gemaakt in de periode dat het minder ging met Cypress en deze cd is een lekker fuck off symbool.. 4,5*

avatar van Shinobi
Wel een aardige album, alleen bij Dr. Greenthumb heb ik zo m'n bedenkingen.

Ik geef 'm 3, 5 sterren.

cortez
Shinobi schreef:
Wel een aardige album, alleen bij Dr. Greenthumb heb ik zo m'n bedenkingen.

Ik geef 'm 3, 5 sterren.

Waarom precies dat nummer? Vind het wel een redelijk
goed nummer, ligt sterk in de lijn van het album,
en heeft een soort pompende old school vibe ....

avatar van GraveyardJunkie
cortez schreef:

Waarom precies dat nummer? Vind het wel een redelijk
goed nummer, ligt sterk in de lijn van het album,
en heeft een soort pompende old school vibe ....

ik ben het er wel mee eens dat Dr. Greenthumb niet zozeer in de cd past, maar wel helemaal in de Cypress sfeer. Het is een melig nummer, gaat over wiet kweken ed.. maar het is te vrolijk voor de grimmige stemming van de cd. Met High Times als uitzondering natuurlijk...

avatar van hiphopmaster
Vroeger heel veel naar Cypress Hill geluistert, maar daarna een beetje Cypress moe geworden. Dat heb ik ook met Public Enemy, maar dit terzijde.
Een tijdje geleden heb ik me toch maar eens gewaagd aan hun vierde release (IV). En dat is me goed bevallen moet ik zeggen. Vooral From The Window of my Room, Prelude to Come, Audio X, Tequila Sunrise en Dr. Greentumb zijn fantastische nummers. Maar die laatste 2 kende ik al reeds in het Spaans. Feature Presenation vind ik alleen niet echt bij CH passen, maar die track is opzich wel lekker.
Riot Starter en Lightning Strikes zijn de missers op deze cd, toevalligerwijs beide ondersteund door zware gitaren. Misschien wel daarom. Het liefste zou ik een 4,25 geven, een 4,5 vind ik net iets te hoog. Dus.....4*!

avatar van bver
Toch ietsje minder dan "Temples of Boom". Deze laatste vond ik door zijn unieke sfeer meer als 1 geheel klinken. Toch staan hier een aantal erg goede nummers op. Mijn favorieten zijn: Prelude to a come up en Tequila sunrise.

avatar van Jorge-E
Eerste Cypress Hill album dat ik volledig geluisterd heb samen met hier en daar nog wat losse nummers van de andere albums.
3.5 sterren
Tequila Sunrise is echt een goed nummer, met die Latijnse sfeer!
Dr. Greenthumb heeft ook een leuke intro.

avatar van JLjuju
Ik vind er niet veel aan, maar Looking Trough The Eye Of A Pig is toch wel een geniale track, daarom geen 1.5* maar een 2.5*
Productioneel kan het er wel mee door, maar ik vond de stijl op Temples Of Boom toch wel veeeel vetter..

avatar van Devoo
Staan een paar schitterende songs op. Maar ik vind over de gehele linie deze CD redelijk tegenvallen.

2.5*

Beste album aleer tijde misschien wel...
Deze kan ik nooit genoeg van krijgen.

avatar van Devoo
Ik vind dit album maar matig wat Cypress Hill betreft. Ze hebben betere CD's gemaakt.

bullshit, dit is met temples of boom en skull, verreweg de beste cd.

Prelude to a come up, bijvoorbeeld. Hoe de tekst over die beat heen vloeit, ongekend vet.

83Utreg! schreef:
bullshit, dit is met temples of boom en skull, verreweg de beste cd.

Ik zeg dat ik dat vind, jij spreekt alsof je feiten verkondigt. Nog nooit van een mening gehoord?

avatar van Jorge-E
Als ik andere Cypress Hill albums check die ik op mijn pc heb, heb ik spijt dat ik deze gekocht heb. Maar ik moest mijn cadeaubon dan toch aan iets kwijt in die winkel...
Het enige dope is de cover en de verses van Barron Ricks. 1 nummer los luisteren vind ik wel vet, zeker als het Dr. Greenthumb is, of Tequila Sunrise, met die heerlijke Mexicaanse sfeer.

RedLightCityBoy
Ik vind B-Real zo''n hinderlijke stem hebben.
Ik kan daar echt niet van genieten, hoeveel ik ook wel niet van westcoast hip-hop hou, het doet me niks.

avatar van Devoo
Mja, hij heeft inderdaad nogal een aparte manier van rappen. Je moet er van houden. En als je dat niet doet, dan zal je Cypress Hill meestal niet goed vinden.

RedLightCityBoy
Inderdaad, maar niet alleen een aparte manier van rappen, ook zijn stem is weet te opgefokt imo.

avatar van Jorge-E
Je hoort gewoon te duidelijk dat hij een Mexicaan is. Met dat accent...

RedLightCityBoy
Ook al was hij Amerikaans, hij heeft imo zijn stem niet mee, heeft verder vrij weinig met het accent te maken, want ik kan wel genieten van: Mr. Criminal bijv.

avatar van Jorge-E
Al die Mexicanen hebben zo'n accent als ze Engels praten ik ook .
Maar bij B-Real is het wel erg imo.

De stem van breal is juist wat het ultiem vet maakt, en draagt bij aan de karakteristieke status van de band. daarbij is het qua skills ook een van de beste rappers ooit. maar je moet er van houden denk ik