Venom - Black Metal (1982)

Label: Neat

1. Black Metal (3:40)
  2. To Hell and Back (3:00)
  3. Buried Alive (4:16)
  4. Raise the Dead (2:45)
  5. Teachers' Pet (4:41)
  6. Leave Me in Hell (3:33)
  7. Sacrifice (4:27)
  8. Heaven's on Fire (3:40)
  9. Countess Bathory (3:44)
  10. Don't Burn the Witch (3:20)
  11. At War with Satan (Intro) (2:14)
  12. Bursting Out [60 Min Version] * (2:58)
  13. Black Metal [Radio 1 Session] * (3:08)
  14. Nightmare [Radio 1 Session] * (3:27)
  15. Too Loud for the Crowd [Radio 1 Session] * (2:09)
  16. Bloodlust [Radio 1 Session] * (2:44)
  17. Die Hard [12" Version] * (3:06)
  18. Acid Queen [12" Version] * (2:31)
  19. Bursting Out [12" Version] * (2:59)
  20. Hounds of Hell (Outtake) * (3:20)
Hawee
na herbeluistering moet ik concluderen: geniale plaat! Ook na 40 jaar nog klassiek en een genoegen om te beluisteren. En de teksten zingen zo lekker mee. Zang van Cronos is geweldig en passend bij intentie van de band, gitaargeluid van Mantas herkenbaar en lekker ronkend en ruig. Drums stelt niet veel voor, maar ook dat voegt alleen maar meer sfeer toe want hoe primitiever hoe beter op deze plaat. Eigenlijk staat er geen slecht nummer op je hoeft niets te skippen.

avatar van Kos
Kos
frolunda schreef:
Teachers' Pet vond ik destijds en nu nog steeds het beste nummer omdat het het meest richting punk ging.Verder nog steeds een aardig maar tegenwoordig weinig opzienbarend album.

Ik ken Venom verder niet echt maar na het nummer Teachers Pet te horen dacht ik idd meer aan een vroege punkmetal dan aan black metal wat ik hier allemaal lees.

Get your tits out for the lads!

avatar van Edwynn
Venom is dan ook helemaal geen blackmetal. Ze hebben het fundament mede gelegd onder de extremere genres en zijn daarbij de naamgever van één van die genres, maar uiteindelijk is Venom gewoon een bikkelige NWOBHM band en dat staat natuurlijk voor opgefokte heavy metal met wat punkrandjes.

avatar van Kronos
Zo wordt dat vandaag vaak uitgelegd, maar ik vind dat een herinterpretatie van de geschiedenis. NWOBHM is een stroming en geen subgenre. Venom staat dichter bij black metal bands uit de jaren negentig dan bij High 'n' Dry van Def Leppard; ook NWOBHM.

Als je stelt dat Venom helemaal geen black metal is komt dat eigenlijk neer op dat er in de jaren tachtig geen black metal bestond. Maar de term was natuurlijk al in gebruik (afkomstig van dit album, zoals ongeveer iedereen wel weet) voor enkele bands, waaronder ook Venom zelf.

In de tweede golf begin jaren negentig deelden bands meer gemeenschappelijke muzikale kenmerken met elkaar waardoor het subgenre duidelijker vorm kreeg. De fout die dan gemaakt wordt is om vanuit die vorm te gaan bepalen wat in de jaren tachtig nog black metal genoemd kan worden.

avatar van Edwynn
Black metal in de jaren 80 was een verzamelnaam voor bands die weliswaar wat harder waren maar eigenlijk alleen satanische imago's deelden. Venom, Bathory, Hellhammer, Poison en Mercyful Fate zijn totaal verschillende bands die wel het stempel black metal kregen. In dat licht heb je gelijk dat ik Venom met de bril van nu een NWOBHM band noem. Maar dat is toch ook volledig passend?

avatar van Kronos
Het was toen ook al een extreem subgenre, met inderdaad als belangrijkste kenmerk het satanistische imago. Venom is en was een NWOBHM band. Maar ook 80s (first wave) black metal.