McAuley Schenker Group - Save Yourself (1989)

Ierland / West-Duitsland
Label: EMI

1. Save Yourself (6:16)
  2. Bad Boys (4:05)
  3. Anytime (5:46)
  4. Get Down to Bizness (4:23)
  5. Shadow of the Night (5:22)
  6. What We Need (4:15)
  7. I Am Your Radio (4:49)
  8. There Has to Be Another Way (1:49)
  9. This Is My Heart (5:01)
  10. Destiny (4:35)
  11. Take Me Back * (4:51)
  12. Save Yourself [Single Edit] * (5:02)
  13. Anytime [Single Edit] * (5:14)
  14. Vicious * (3:39)
avatar van hnzm
Net als voorganger McAuley Schenker Group - Perfect Timing (1987) ook niet echt slecht, maar toch af en toe irritatie oproepend. Ook hier vond ik op het platform Rate Your Music een review (by JonFox) die het voor mij goed samenvat:

'... Save Yourself (...) is definitely an improvement over the lame, made-for-commercial-purposes Perfect Timing album. Unfortuately, Save Yourself still fails to deliver the goods (...) that the eclectic Herr Schenker dealt out during his early solo days ... '

Hoogtepunten benoemen zit er niet in, dieptepunten wel: 9. This Is My Heart. De behoefte om dit vinyl in de toekomst nog eens te beluisteren is er absoluut niet, dus gaat deze ook in mijn Hnzm For Sale at Discogs Marketplace.

Om de dag goed af te sluiten draai ik nog een keer met plezier mijn favoriet The Michael Schenker Group - Assault Attack (1982).

avatar van RonaldjK
Vergeleken met de eerste vier studioalbums van de Michael Schenker Group is de McAuley Schenker Group op twee punten sterker: een betrouwbare zanger (de stem van Barden en het gedrag van Bonnet waren een manco) en de productie, die vooral op de eerste twee platen tekortschoot.
Wat betreft composities wilde het echter op die eerdere albums nogal eens avontuurlijker zijn.
McAuley Schenker was vervolgens gericht op de Amerikaanse rockmarkt van de tweede helft van de jaren '80, waarmee het zich aan bepaalde regels diende te houden. Effect is dat menig nummer toegankelijker werd voor het grote publiek. Desondanks bevond ik eerder deze week het debuut Perfect Timing avontuurlijker dan indertijd gedacht.

De hoes van Save Yourself lijkt wel het vervolg op die van Built to Destroy uit 1983. Daar begon Schenker, gewapend met zijn Flying-V, met het slopen van een auto en getuige de tekening op Save Yourself is dat meer dan gelukt.
De bezetting veranderde nauwelijks. Bassist Rocky Newton en drummer Bodo Schopf bleven, gitarist Steve Mann verving Mitch Perry en mag net als zijn voorganger een enkele solo spelen. Wel is Perry wel te horen op slaggitaar en toetsen.

Een stormachtige start met Save Yourself, conservatiever is Bad Boys en nog minder spannend is ballade Anytime. Daarna rockt het radiovriendelijk met Get Down to Bizness, goed passend bij de glam metal van die dagen. In het langzame Shadow of the Night klinken neoklassieke invloeden in Schenkers spel, wat ik niet eerder in diens carrière zo sterk hoorde. Doet hij goed.
Ook op kant 2 vooral radiovriendelijke hardrock. Producer Frank Filipetti voorzag het vrolijke refrein van What We Need van een volle koortjesmix, die meteen in het intro opduikt. Meer meezingbaarheid in I Am the Radio, dat niet alleen de radio bezingt maar ook daarvoor gemaakt lijkt. Ook in Europa was in die jaren op enkele radiostations op de late avond een hardrock- en metalshow geprogrammeerd, ik voel aangename nostalgie bij de tekst.
Het semi-instrumentale There Has to Be Another Way duurt ruim 100 seconden en ademt Schenkers stijl van voorheen of zelfs die van de Scorpions. This Is My Heart is me te kazig, waarna vinylafsluiter Destiny sneller en steviger is met een hart-onder-de-riem-tekst.
Cd-bonus Take Me Back is midtempo en wederom moet ik aan Schenkers oude bandje Scorpions denken.

Er was inderdaad Amerikaans succes voor het album: in maart 1990 #92 in de Billboard 200 en single Anytime haalde er in maart #69. Qua succes vergelijkbaar met de voorganger, die ook Billboards top album top 90 haalde. In Europa liep uiteraard Duitsland voorop qua verkoopcijfers.
Robin McAuley heeft een aangename, rauwe stem; weliswaar niet met het bereik van een Ronnie James Dio of Rob Halford, maar betrouwbaar en lenig genoeg. Compositorisch vind ik het echter aanmerkelijk minder spannend dan bij de voorganger, omdat er wel heel erg op veilig wordt gemikt. Echo's van UFO kom ik dan ook niet tegen - of het moeten de opener en de immer prima solo's van de Duitser zijn. Een wat zouteloze 6 als schoolcijfer is het gevolg.