Frank Boeijen Groep - Welkom In Utopia (1987)

Label: Ariola

1. Welkom in Utopia I (4:31)
  2. Hier Komt de Storm (6:33)
  3. De Wind Nam Hem Mee (5:29)
  4. De Tijden (1:07)
  5. Niemand Heeft Gelijk (4:12)
  6. Mantel der Liefde (3:40)
  7. Winter in Hamburg (5:19)
  8. Kleine Blonde Prinses (5:39)
  9. De Oorlog der Liefde (3:46)
  10. Vrienden Onder Elkaar (4:11)
  11. Welkom in Utopia II (4:56)
avatar van sq
sq
Ik heb deze al een tijdje in huis (met een grote stapel andere gekregen), maar vandaag pas voor t eerst helemaal aan het beluisteren. Natuurlijk kende ik Frank Boeijen al, en de hits uit die tijd heb ik heus wel meegekregen. Ik verwachtte een degelijke, bovengemiddelde plaat met niet al teveel missers, maar niet iets waar ik veel aan zou missen als ik het niet had. Ik had in de tijd dat dit uitkwam ook wel moeite met het ´politiek correcte´ van zijn songs in die tijd.

Maar het is anders. Dit is véél, véél beter dan ik dacht. En de teksten, met inderdaad veel grote woorden, krijgen allemaal een plaats en ineens is dit mooi allemaal. Teksten met ´grote woorden´ vallen voor mij vaak dood tot betekenisloosheid. Maar FB kan het. In het Nederlands nog wel. En dat zijn er niet veel hoor!

Ik vind het inderdaad als rodneyVL ook een mijlpaal. Veel te laat ontdekt, terwijl ik FB nota bene heb opgepikt vanaf het allereerste begin (kocht zijn eerste album al in 1981).

Geweldig album, wat zeg ik, mss wel het beste in de Nederlandse taal ooit. Gewaagd ik weet maar met nummers als Hier komt de storm, Winter in Hamburg, Welkom in Utopia, De wind nam hem mee, ja eigenlijk elk nummer wel. Waan plaat, fraaie productie, klasse geluid, de teksten, gewoon prachtig hoor.