Frank Boeijen Groep - Welkom In Utopia (1987)

Label: Ariola

1. Welkom in Utopia I (4:31)
  2. Hier Komt de Storm (6:33)
  3. De Wind Nam Hem Mee (5:29)
  4. De Tijden (1:07)
  5. Niemand Heeft Gelijk (4:12)
  6. Mantel der Liefde (3:40)
  7. Winter in Hamburg (5:19)
  8. Kleine Blonde Prinses (5:39)
  9. De Oorlog der Liefde (3:46)
  10. Vrienden Onder Elkaar (4:11)
  11. Welkom in Utopia II (4:56)
rodneyVL
Ik vind welkom in utopia werkelijk een mijlpaal in de nederlandstalige, poetische muziek. Prachtige teksten, om maar te zwijgen van de prachtige arrangementen. "De wind nam hem mee" brengt bij mij nog altijd een traan teweeg. Schitterend gewoon. 4,5 sterren

avatar van Marty McFly
Voor mij HET hoogtepunt van de Frank Boeijen Groep. Het logische eindpunt van de ontwikkeling die met het debuut werd ingezet. De twee albums hierna zijn eigenlijk herhalingsoefeningen (hoewel "Een Zomer..." ook prachtig is).

avatar van sq
sq
Ik heb deze al een tijdje in huis (met een grote stapel andere gekregen), maar vandaag pas voor t eerst helemaal aan het beluisteren. Natuurlijk kende ik Frank Boeijen al, en de hits uit die tijd heb ik heus wel meegekregen. Ik verwachtte een degelijke, bovengemiddelde plaat met niet al teveel missers, maar niet iets waar ik veel aan zou missen als ik het niet had. Ik had in de tijd dat dit uitkwam ook wel moeite met het ´politiek correcte´ van zijn songs in die tijd.

Maar het is anders. Dit is véél, véél beter dan ik dacht. En de teksten, met inderdaad veel grote woorden, krijgen allemaal een plaats en ineens is dit mooi allemaal. Teksten met ´grote woorden´ vallen voor mij vaak dood tot betekenisloosheid. Maar FB kan het. In het Nederlands nog wel. En dat zijn er niet veel hoor!

Ik vind het inderdaad als rodneyVL ook een mijlpaal. Veel te laat ontdekt, terwijl ik FB nota bene heb opgepikt vanaf het allereerste begin (kocht zijn eerste album al in 1981).

flebbie
Ik vind eigenlijk vooral Niemand Heeft Gelijk een prachtnummer. De rest neuzelt wat teveel door naar mijn mening, iets waar Frank later nog meer een handje van zou krijgen, het verval is ingetreden...

Elvis Presley
Het op één na beste BoeijenGroep-album.

samen met een zomer aan het eind van de twintigste eeuw,foto van een mooie dag,kontakt en 1001 hotel is dit veruit zijn sterkste album.hoewel geen groot fan van nederlandstalige muziek vind ik dit wel ,met kop en schouders uitsteken boven de meeste drap die er in nedeland wordt geproduceerd

Geweldigenoten
Na drie geweldige albums, vond ik deze toch ietsje minder (als het ware een lichte dip). Natuurlijk staan hier hele mooie tijdloze nummers op (Hier komt de storm, Winter in Hamburg en Vrienden onder elkaar), maar voor de rest blijft het niet echt hangen... Gelukkig werd dit goedgemaakt door een (mijns inziens) geweldige opvolger.

avatar van Svendra
Een van de weinige nederlandstalige albums waarbij tekst én muziek op een hoog niveau staan. Favoriet nummer: Winter in Hamburg.

avatar van bikkel2
Op dit album manifisteert Boeijen zich meer en meer als een songschrijver die steeds meer de diepte in lijkt te gaan .
De songs zijn melodramischer maar evengoed met een frisse tint gebracht .
De produktie is wat aan de gladde kant , maar daar is het tijdsbeeld ook debet aan .
Maar het songmateriaal is boeiend en pakkend genoeg om door te gaan als 1 van de betere Frank Boeijen Groep albums .
Hoogtepunten zijn hier ; De Wind Nam Hem Mee , Hier Komt De Storm , Winter In Hamburg , Niemand Heeft Gelijk en de boeiende afsluiter Welkom In Utopia II .
Boeijen is een boeiend verteller en zanger , de band hecht en solide .
In wezen is dit een plaat die de voorbode zou zijn voor Boeijen als soloartiest . Poetischer en diepgravender . Een blijvertje noemen wij dat .

avatar van Madjack71
Niets aan toe te voegen aan het bericht van bikkel2. Behalve dan dat ik De wind nam hem mee, een heel mooi liedje vind.

avatar van reptile71
Nooit verwacht dat een album van Frank Boeijen Groep 23 jaar na dato nog zo fris zou klinken. Echt een heel knap album met prachtige gevoelige nummers. Ja ik heb veel waardering voor wat FBG hier heeft afgeleverd. Wat mij betreft mag het album ook als mijlpaal de geschiedenis in gaan.

avatar van Madjack71
Weer eens gedraaid, maar wat blijft De Wind Nam Hem Mee een pracht van een nummer, met een sterke rol van de bas en gitaar. Een van de beste, zo niet de beste, compositie van Frank Boeijen. Daarnaast bied het met Hier Komt de Storm, Niemand Heeft Gelijk, Winter in Hamburg en Welkom in Utopia een goed gezelschap en maakt het dit album ws. tot het meest uitgebalanceerde album van de Frank Boeijen Groep

Denk dat het beste album van de FBG is.

Prachtige arrangementen, prachtige teksten.
Frank Boeijen in topvorm !

gwoon een goede plaat energiek!

avatar van monique
Prachtige plaat

Voor mij het beste album van Frank Boeijen (toen nog de FB groep). Met een behoorlijk symfo/prog inslag maakte hij zeer goede muziek, die ook bij het publiek aansloeg. Ook Foto van een mooe dag is een prachtig album,maar toch wat minder.

avatar van sierrra
Ik ben in het bezit van de verzamelaar Onderweg, dus heb de meeste nummers van Utopia in mijn bezit. Toch is dit album, zoals vaak met reguliere albums, meer een geheel dan het verzamelalbum. Dit vind ik veruit het beste album van de FBG. Schitterende teksten. Het album is één mooie trip tussen droom en realiteit. Het verbaast mij wel dat er bij dit album zo weinig commentaren staan. Nog geeneens één hele pagina

rodneyVL
Madjack71 schreef:

Niemand heeft gelijk: piano en gitaar. Koester dit album en dit soort nummers maar, want de échte poezie, hij komt nooit weer. Zeker niet vanaf dit jaar 2012. En zeker niet via Spinvis.

avatar van sierrra
Kleine Blonde Prinses. Een van de mooiste Nederlandstalige nummers ooit gemaakt!

avatar van osmauin
geweldige plaat

sierrra schreef:

Wat te zeggen van Winter in Hamburg (eigenlijk staan er alleen maar goede nummers op)

Dit is Boeijen op zijn best : groots, melodramatisch, symfonisch met prachtige teksten.
Geen enkel nummer is zwak.
Sterkste uitschieters :
* De wind nam hem mee (zeer ontroerende tekst)
* Hier komt de storm (lekker meeschreeuwen)
* Kleine blonde prinses (hier moest ik in het begin aan wennen, maar nu vind ik het een
meesterwerk)
* Winter in Hamburg (ben geen fan van Duitsland, maar zou zo naar Hamburg toe gaan ..).
* Welkom in Utopia II (pracht afsluiter van een klassiek album)

duran: geheel onderschrijf ik jouw bovenstaand bericht

rico24
Neal Peart schreef:
duran: geheel onderschrijf ik jouw bovenstaand bericht

Ik ook .

Dit peil heeft hij daarna nooit (meer) bereikt

Berichten verplaatst naar Frank Boeijen Groep

avatar van Twinpeaks
Prima vervolg op In Natura.Het klinkt allemaal nog wat voller en grootser.Alle 10 goed .10? Er staan toch 11 nummers op dit album?Ja,dat klopt.De Oorlog Der Liefde vind ik een draak .Het is te simpel tussen allemaal topnummers en dan valt het als zwakke broeder zeer snel door de mand.Voor de rest magistrale nummers als Hier Komt De Storm en De Wind Nam Hem Mee.Winter In Hamburg had een grotere hit mogen en moeten worden en Kleine Blonde Prinses is van een hypnotiserende schoonheid die je zachtjes in een roes brengt.4 en halve ster

Vergeet het titelnumer niet

avatar van lennon
Wat is dit een parel zeg.

Mooie teksten en zeer sfeervolle songs.

Voor mij het beste fbg album

avatar van RichardCorjanus
echt een mooi album van de FBG.
het album heeft een soort van sfeer vind ik.
op deze plaat is er geen 1 slecht nummer te ontdekken.