Sunn O))) - Black One (2005)

Metal / Avant-Garde
Label: Southern Lord

1. Sin Nanna (2:18)
  2. It Took the Night to Believe (5:57)

met Wrest

3. Cursed Realms (Of the Winterdemons) (10:13)

met Malefic

4. Orthodox Caveman (10:00)
  5. CandleGoat (8:04)

met Malefic

6. Cry for the Weeper (14:40)

met Malefic

7. Bathory Erzsebet (15:59)

avatar van bonothecat
Ik heb dit album 1 keer in zijn geheel geluisterd. Cry for the Weeper doet me letterlijk pijn aan mijn oren. Op zich wel een aardige ervaring. Wat een diep, brullent geluid zet deze band neer. Maar uiteindelijk niet aan mij besteed.

Sietse
Sunn O))) pijn aan de oren doen....MOET IK HOREN.

Eerste album dat ik ga luisteren als ik vanavond thuis ben

Dionysos
Dit moet ik ook eens dringend horen. Earth is een band uit hetzelfde genre (drone/doom) en dat is geweldig!

Sietse
Earth is inderdaad ook erg tof. Heb nu trouwens net ff deze geluisterd...GVD HEFTIG!!! TOF!!!!!!

SUPER TOF!!!!

Nummer 3 is echt lekker (daarna ging het volume wat zachter voor het nieuws, dus straks nog een keer)

avatar van Nakur
Cry for the Weaper is geniaal, ze zijn uitermate creatief met minimalistische geluidsgolven. Dat nummer klinkt als een Canto uit Dante's Goddelijke Komedie. Ik zie mezelf in een groot, diep zwart gat kijken waar een zwavelstank uit opstijgt. Dat doet de muziek met je.

Deze 'muziek voor doven' is heel organisch. Het klinkt in elke ruimte anders, want dan resoneren er heel andere dingen. Ook je eigen positie ten opzichte van de speakers en het type subwoofers zijn bepalend voor het resultaat. Een onbedoelt effect wat nog eens extra diepgang geeft aan deze wazige muziek. Niet aan iedereen besteed, wel geniaal in al zijn eenvoud. 4 sterren

paranoidandroid
Auw m'n oren!

lol...

avatar van HammerHead
Het eerste en enige werk van Sunn wat mij tot nog toe ter ore is gekomen, maar het heeft een behoorlijke impact gemaakt. Black One is een volledig terechte titel, want zwarter en duisterder dan dit zal muziek niet snel worden. De monsterlijk logge gitaar-riff waar een nummer als Orthodox Caveman omheen is gebouwd doet een hoop snelle en schelle black-metal op kwaadaardig gebied volledig verbleken. Deze muziek laat bijna letterlijk de nacht verschijnen; ik zou zweren dat ik de zon achter de wolken zag verdwijnen bij het opzetten van dit plaatje.

Mooi bijpassend artwork ook bij deze release. Op de lugubere voorkant en een pagina teksten na, bestaat dit verder uit 12 inktzwarte bladzijden met een klein kriebelig logootje erop.

"Maximum volume yields maximum results", staat er overigens nog te lezen op de achterkant. Ik geloof het graag, maar twijfel of ik dat mijn medemens wel moet aandoen.

avatar van Paalhaas
HammerHead schreef:

lambf
Overdonderend, de 1ste keer dat je het hoort. Leuk is, dat op de laatste track, vanaf 7.35 er heel zacht gehijgd(ofzoiets) wordt. Een 4.5*, neigend naar een 5*

lambf
Dit is de eerste (drone) doom cd die ik beluisterd heb. Het heeft erg veel sfeer. Bijv. bij het eerste nummer denk waan ik me in een donker bos vol met vreemde beesten, en bij die laatste nummer in een japans paleis.(door die gong-klank in het begin)

Het minste nummer vind ik Cursed Realms (of the Winterdemons), omdat in dit nummer steeds geluidsonderbrekingen zijn en daardoor luisterd het niet zo lekker weg als de andere nummers.

O ja, en de lood en lood-zware metalriffs brengen je in een soort van trance ofzo, want het is heel veel hetzelfde, maar toch vind ik het fantastisch.(en daardoor zet ik de muziek nog harder )

avatar van titan
titan (crew)
Ik heb me ook maar eens gewaagd aan deze sonische vogelverschrikkers. Hoewel de muziek (door de drones en de niet voor de hand liggende combinatie ervan met doom, metal en krijsende vocalen) iets fascinerends heeft is het mij iets te monotoom om echt te boeien. 3*.

Sietse
Titan, probeer White 2 eens, is zonder gekrijs en mijn inziens ook wat afwisselender.

avatar van Lukas
Genre Metal/Avant-Garde

Hoe moet dat klinken

Sietse
metal en avant-garde, tsja beide nou niet echt correct...maar er is helaas nog steeds geen genre aanduiding guitar drones...(wat het gewoon is)

bro
nou, ik merk weinig verschil tussen al deze liedjes. ja ok, ik hoor wel verschil maar toch reken ik het allemaal als hetzelfde. raar en nogal ...inspiratieloos, zo klikt het in mijn oren. 1*

bro
nog es beluisterd enne...
op wa trekt da nu eiglk? da zijn gwn een brij van geluiden zonder enige muzikale invloed of ritme. NIETS , NOPES DE BALLEN van melodie of wat dan ook wat toch wel als noodzakelijk word gesteld om het woord muziek te kunnen gebruiken.
steeds 1*

avatar van HammerHead
Dit lijkt me typisch (nog) niet voor je weggelegd. Probeer het over een paar jaar nog eens als je je muzikale horizon wat verbreed hebt.

(en typ eens normaal)

Sietse

Verder ben ik het met HammerHead eens...over een paar jaar nog maar eens proberen...en schrijf inderdaad eens normaal (dit soort "taal" gebruik je ook niet als je een brief naar je oma schrijft)

avatar van henk_loos
SunnO)) is inderdaad niet de makkelijkste band en vergt meerdere luisterbeurten. Ik vatte het eigenlijk pas bij "Altar", maar het laat me niet meer los. Dit is toch wel een van mijn favorieten, het is een verschrikkelijk beklemmende plaat!!

avatar van Fianosther
Dan ga je straks hopelijk nog een hoop bands/artiesten rondom het hele drone gebeuren waarderen. Check zowiezo de band Earth eens..

avatar van HammerHead
Gisteren live gezien in 013. Hard, idioot hard. Mijn neusvleugels stonden te trillen, letterlijk. Wat een ervaring, meesterlijk.

HammerHead schreef:

(en typ eens normaal)

héhé, dan weet je niet dat ik hou van death metal en grindmetal tot rock en punk. daarbij neem ik geenenkele moeite om te verbergen dat ik ook in rap, hiphop, pop jazz,techno,..., en zelfs klassiek ook wel altijd enkele beperkte bands goed vind. vanaf dat enige ritme of melodie te bespeuren valt is het ok. ik heb (zo zie ik net) maar 12 stemmen van de 136 onder op of onder de 2.5 *. ik denk dat sunn 0)) voorlopig een van de enige band is die ik niet echt goed kan noemen. kan inderdaad nog komen maar lijkt me sterk

Sietse
en toch heeft Hammerhead gelijk met wat ie zegt, dit is niet iets wat je zomaar in eens leuk vindt. Je bent nog heel jong en ongetwijfeld vind je heel veel verschillende dingen leuk, maar dat betekend niet dat je meteen voor alles klaar bent.

bro
kan inderdaad zijn, ik sluit het zeker niet uit. had vroeger, enkele jaren geleden ook nooit gedacht dat ik grunts goe zou vinden. k'vond bands als arch enemy enzo toen er zwaar over en kon niet geloven dat mensen dat goe vonden. hahaha (die goeje ouwe tijd ) de toekomst zal duidelijkheid brengen

avatar van bennerd
Wat is dit?
Het is ongelooflijk donker, minimalistisch, vreemd, deprimerend, ...
Maar het is bovenal geweldig
De donkere, loodzware golven brengen me in een diepe trance, waardoor de ellenlange nummers ongelooflijk kort lijken, ik wil steeds zappen maar tegeiljk ook weten wat er verder komt, dat doet deze muziek bij mij.

De hele tijd kijken in een zwart gat, dat is hetgene wat ik voor me zie, en je kunt de cd ongeveer omschrijven als lopen door een donkere tunnel, zonder enig lichtpuntje aan het einde.

Wel heel jammer dat je de zanger zo weinig te horen krijgt, dat maakt de muziek er enkel beter op.

3.5*, met kans op verhoging.

avatar van Nakur
Ik heb Black One weer eens uit de kast getrokken na een intense luistersessie van het debuut van KTL. Ik draai dit niet vaak want ik vertoef in een groot huis dat op de muren na vrijwel alleen uit hout en gips bestaat. En dit soort muziek is niet zacht te luisteren.

Maar nu ben ik alleen in huis, met de stereo vol op. Die spaarzame momenten blijken dan ook goud waard. Verhoogd naar 4*

Ddk
Ik heb wat wazige muziek geluisterd. Meest wazige wat ik ooit hoorde was waarschijnlijk orthrelm, toen hoorde ik dit .. moet zeggen, ben geïntrigeerd...
Special edition aan het beluisteren, laat m'n stem nog maar even wachten..

avatar van Nakur
wat is er zo special aan de SE?

Ddk
2e cd met 2 extra nummers, en het eerste nummer duurt iets korter en het tweede wat langer dan hier aangegeven (It Took the Night to Believe = 12:38 en Sin Nanna = 1:22, weet niet of het op MUME gewoon fout is of niet btw). Verder weet ik niet, heb alleen de download wellicht is de verpakking ook anders.