The Wailers - Catch a Fire (1973)

Jamaica
Reggae
Label: Island

1. Concrete Jungle (4:13)
  2. Slave Driver (2:54)
  3. 400 Years (2:45)
  4. Stop That Train (3:54)
  5. Baby We've Got a Date (Rock It Baby) (3:55)
  6. Stir It Up (5:32)
  7. Kinky Reggae (3:37)
  8. No More Trouble (3:58)
  9. Midnight Ravers (5:08)
  10. Concrete Jungle [Unreleased Jamaican Version] * (4:11)
  11. Stir It Up [Unreleased Jamaican Version] * (3:37)
  12. High Tide or Low Tide [Unreleased Jamaican Version] * (4:40)
  13. Stop That Train [Unreleased Jamaican Version] * (3:52)
  14. 400 Years [Unreleased Jamaican Version] * (2:57)
  15. Baby We've Got a Date (Rock It Baby) [Unreleased Jamaican Version] * (4:00)
  16. Midnight Ravers [Unreleased Jamaican Version] * (5:05)
  17. All Day All Night [Unreleased Jamaican Version] * (3:26)
  18. Slave Driver [Unreleased Jamaican Version] * (2:52)
  19. Kinky Reggae [Unreleased Jamaican Version] * (3:40)
  20. No More Trouble [Unreleased Jamaican Version] * (5:13)
Marcel²
Het eerste album van Bob Marley & The Wailers werd een groot succes. Een goed album als je het mij vraagt, ik hou er wel van. The single Stir It Up staat er ook op. De bonustracks die hier op staan, zijn in de zelfde periode als het album opgenomen. 400 Years en Stop The Train zijn gezongen door Peter Tosh. Het hele album is voor mij goed. Heerlijke muziek 3*

Marcel²
Wat is het toch heerlijk die reggae uit de jaren 70. Lekkere relaxe muziek van hoog niveau van Bob Marley & The Wailers. Mijn stem staat op 3 dat is bij nader inzien veel te weinig. Zelf de bonustracks zijn erg goed. Vaak worden er extra tracks later op het album toegevoegd. Hier passen ze er goed op, denk dat het komt omdat ze in de zelfde periode zijn opgenomen. Stem gaat uiteraard flink omhoog.

De 1e de beste, dit album staat als een huis, hoewel er maar 1 hit op staat (stir it up) blijft dit toch de Marley klassieker bij uitstek, Concrete jungle, slave driver,Midnight ravers, Kinky reggae,Baby we got a date zijn nummers die nimmer vervelen en bij elke luisterbeurt alleen maar mooier worden

Pelvin
vette hoes....en zeer relaxte muziek natuurlijk

Dit was tog het album waar bob marley mee door brak? iig zeer goed album en zeer goede cd hoes

EVANSHEWSON
Wàt een geweldig album, zeg !
Concrete Jungle is zo lèkker, je bent meteen meegenomen met de vibes !
En dan die hoes hahahahaha : regelrechte PROPAGANDA voor het roken van illegaal gras.
Nederwiet ??? Wiedewiedewiet haha !
Mààr de muziek is gewoon schitterend, hier klinkt Marley nog wat ongepolijst en daarom des te beter !
Topplaat van véél te jong gestorven Reggaegigant !
5 sterren, of 5 jointjes zo je wil !

avatar van Oldfart
Het album wat in Nederland de naam Bob Marley and the Wailers echt op de kaart zette was Natty Dread.

avatar van Sjaakspeare
Ik kende voor het horen van dit album de nummers 400 years en Stop That Train in geheel andere versies. Ze waren beide veel sneller, in de versie die ik kende zong Bob 400 Years, en heette Stop That Train zelfs anders, namelijk; Stop The Train. Ik vind die andere versies vooralsnog beter, maar dat verandert wel neem ik aan.

Dat is nu veranderd
Over het algemeen vind ik het een erg lekker album, maar niet beter dan bijvoorbeeld Kaya. Vooral het vreselijke nummer Baby We've Got A Date is hiervoor verantwoordelijk, gezien het ver beneden het niveau van de andere nummers ligt. Maar het blijft een terechte reggaeklassieker: 4*.

avatar van Sjaakspeare
Ok, inmiddels vind ik dit album wel beter dan Kaya, het is allemaal nog verfijnder door de rouwheid, en het zit klinkt allemaal zo lekker donker. Toch blijft Baby We've Got A Date een erg irritant nummer. Het klinkt een beetje als wat ik met van een Jamaicaans kinderliedje voorstel, ten minste, dat refrein met dat vrouwenkoor dan. Ik verhoog 'm wel naar 4,5*, want op dat ene nummer na, dat ik nu gewoon maar negeer, is het een fabuleus goed album!

Maarten||
Wat ik voor de muziek van Bob Marley voel, is dat ik happy moet worden, maar hier staan ook depressieve nummers op. Wel stuk voor stuk goede nummers, dikke 3,5*

Maarten|| schreef:

Oh dat heb ik juist helemaal niet...
Ik houd ook helemaal niet zo van de meeste nummers op Legend (zijn bekendste nummers), simpelweg omdat ze me vaak te vrolijk zijn. Nummers als Stir It Up en No Woman No Cry vind ik daarvan wel weer fantastisch.

Bij mij gaat het er meer om dat Bobs muziek relaxed is.

avatar van indana
Een van de beste van The Wailers. Op mijn LP uitvoering althans staat dat het van de Wailers is. (Bob Marley was toen nog niet zo beroemd als nu) Jammer is ook dat met het uitgeven van deze CD de originele hoes is gesneuveld, dat was namelijk een Zippo aansteker die je aan de bovenkant kon uittrekken. Als je dat opende stond je met een "brandende" aansteker in je handen (werkelijk een klein kunstwerkje op zich, en de albumtitel waardig!).

k vind dat dit album met name uitblinkt in zijn onbevangenheid. Speels bijna. Iets wat ik op de latere albums wel eens een beetje mis.

Concrete Jungle.....
misschien wel t beste nummer van Bob. (ik twijfel met Waiting in Vain)

Wat een heerlijke warme plaat is dit toch. Ergens wel een beetje duister. Dat komt waarschijnlijk door de conflicten en het geweld in Jamaica. Bob woonde in Trenchtown, hij mocht flink meegenieten van alle gezelligheid. Hij zal zich affentoe ook wel is minder gevoeld hebben. Misschien was hij wel is bang.

Toch, Bob is een echte vriend. Een gezellige kerel, en hij zal niet zo snel tegen me liegen. Hij heeft het beste met me voor. Bovendien is de atmosfeer zeer magisch. Dromerig, verbeeldend, zeer ontroerend. Deze CD gaat me aan het hart. Bob is oprecht, niet arrogant, hij probeert mensen te helpen. En hij weet ook niet alles, en hij was ook heel onzeker. Maar hij had goede bedoelingen. Hij wilde dat zijn muziek een meerwaarde was voor de mensen, Het moest dienen als steun en als pijnstiller..

En bij mij werkt het. Niet altijd, maar er zijn goede momenten geweest.. Deze CD voelt gewoon goed. Ik kan alle nummers luisteren, Mijn hoogtepunt vind ik in de gitaarsolo van Baby We've got a Date.. Maar goed, het doet te kort aan al die andere klassiekers. De vibe is over de gehele CD zeer aangenaam.

avatar van Osiris Apis
Wat is eigenlijk de orginele cover? Deze toch? Die stond eerst op MuMe.
Die versie die er nu staat heb ik ook op plaat, dat is een hoes in de vorm van een zippo (hoes kun je opklappen).

avatar van indana
Dit is de originele versie, en is inderdaad de LP versie. Ik zag overigens dat daar tegenwoordig 75 euro voor geboden wordt.

avatar van misja82
Volgens mij is dit de "deluxe" versie die een aantal jaar geleden uitkwam als dubbel cd, toch? (althans, de hoes dan, niet de tracklist)

avatar van indana
Dit is de hoes van de in 1973 verschenen LP. Ik heb 'm zo gekocht als Zippo (met openklaphoes, let op het scharnierpunt links). Of "deluxe" versie ook deze hoes had lijkt mij sterk (althans ik denk niet dat de CD kon scharnieren).

avatar van misja82
Oke, heb het inderdaad gezien ja. Maar er zijn ook lp's met de cover waarop Bob een dikke spliff rook.
Overigens staat op de "zippo" lp "the wailers" en op de andere "bob marley en the wailers".
Nou goed, mooie plaat om in je bezit te hebben. En behoorlijk wat waard dus, origineel.

avatar van Niek
misja82 schreef:
Maar er zijn ook lp's met de cover waarop Bob een dikke spliff rook.
Idd. Briljante cover! Net als deze plaat natuurlijk. Wat een fantastische artiest was deze man. Stir It Up was altijd al mijn favoriete track en eigen alleen op basis van dat nummer heb ik deze plaat aangeschaft (hoewel ik Legend ook al had, wilde ik het nummer ook in originele context in bezit hebben). Dat bleek dus een zeer verstandig besluit. Een van mijn favoriete platen nu, beter Exodus (en dat zegt heel veel) naar mijn mening, en top10 materiaal. Concrete Jungle, Stop That Train, 400 Years, Stir It Up en de bonus High Tide or Low Ride zijn de hoogtepunten als ik er een paar moet noemen. Maar dalen zijn er niet, dus eigenlijk doe ik daar de rest geen recht mee, Het volle pond!

avatar van Madjack71
Catch a fire...overdrachtelijk en symbolisch een sterke titel voor een debuut.
De slavernij en de treurige geschiedenis daarvan is goed vertegenwoordigt op dit album met sterke songs. De hand in de nummers van Peter en zang van Bunny komen duidelijk naar voren. Zo is 400years en Stop that train kenmerkend voor de latere solowerk van Peter Tosh. (ook zeer de moeite waard)
Rock it baby is zo'n liefdesniemendalletje die Bob nog wel vaker zou maken en in het geheel niet stoort, misschien wat buiten toon in vergelijking met de rest van het album.
Concrete jungle en Stir it up en Kinky reggae zijn m.i de bekendere nummers voor het grotere publiek, maar de rest is zeer zekers goed te smoken.
De opvolger Burnin' vind ik t.a.v de sound over het gehele album wat meer coherenter dan deze, maar dat is persoonlijk en doet niets af aan Catch a Fire.
Wel kun je goed merken dat de 1ste twee albums meer The Wailers zijn in verhouding tot het latere werk, waar de hand van God ik bedoel Bob meer nadrukkelijker aanwezig was. Los van het gegeven dat de meeste nummers op dit album geschreven zijn door Onkel Bob.

Ha, ik moet binnenkort weer op voor mijn rijbewijs en krijg geen pilletje voor de spanning van mijn huisarts. Wel ik denk dat ik in Onkel Bob mijn oplossing heb gevonden, daar heb ik geen chemicalien voor nodig.

Madjack71 schreef:

Succes!

Social_Mask
400 Years... stelletje zeikerds.

Social_Mask
Sterk album, maar vind hem wel minder dan Burnin'.

Stir It Up kende ik al van Legend, en is dan ook het beste nummer. Maar No More Trouble mag er ook wezen, erg mooi nummer. Baby We've Got A Date vind ik samen met Stop the Train niet zoveel voorstellen, de rest is ook goed. Mooie teksten, waar helaas niet veel aandacht aan wordt besteed, lekkere sfeer en gewoon geweldige muziek.

En dat vorige bericht moet je niet al te serieus nemen . 1 van de beste nummers op dit album.

Father McKenzie
Kan iemand eens de originele ELPEE hoes hier afdrukken, want die wangedrocht van een hoes van die digipack heruitgave is waardeloos, zo ziet de hoes van dit prachtalbum er dus allesbehalve uit,
thanks folks.

avatar van reptile71
Ik heb het uitgezocht. Hoewel ik het met je eens ben dat deze hoes hier er niet mooi uitziet, ben ik tot de ontdekking gekomen dat dit de originele hoes is van de eerste 20.000 stuks van de vinyl uitgave uit 1973. Omdat ze erachter kwamen dat die eerste hoes moeilijk op grote schaal was te fabriceren hebben ze een andere hoes gemaakt en dat is die welbekende hoes met ome Bob aan de joint: check en check!

Father McKenzie
Inderdaad, reptile71, die bedoel ik!

avatar van reptile71
Maar de hoes die hier nu staat is dus wel de originele dus ik vind dat hij moet blijven staan, ook al staat die bekendere hoes wel mooier.

Father McKenzie
Ik had geen idee.... de elpee had altijd wel de foto van een blowende Marley, nou ja, jammer, maar helaas, de plaat blijft gelukkig krek hetzelfde!