Op verzoek van een goede vriend duik ik nu in het oeuvre van Mastodon. Een band waar ik nooit aan toegekomen ben en waarvan ik dus echt geen idee heb of deze muziek zal aanslaan. Ik heb ze ooit live gezien (Dynamo Open Air 2004), maar ik herinner me er nagenoeg niets van.
Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van Mastodon, begin ik maar met deze EP. Het eerste werkje met een redelijke speelduur van ruim een kwartier. Lifeblood voelt voor mij vooral aan als een sollicitatie voor platenlabels. Gewoon even laten horen wat je kan, zonder dat je meteen hele songs pent. Vijf nummers razen voorbij. De riffs zijn best tof en het geheel is best technisch. De band is hier al goed op elkaar ingespeeld, maar qua teksten is het een verzameling kreten die uitgespuugd worden. Ik ben ook niet echt onder de indruk van de frontman. Het is best knap wat Mastodon laat horen met deze snelheid. Het komt zodoende ook erg punk over. Het gebruik van filmsamples bij wijze van intro, mogen ze gerust achterwege laten. De herluisterwaarde is vrij laag, maar ik wil het ook niet meteen afschepen. Met genoeg groei kan dit inderdaad een leuk bandje zijn, dus ik ga zien hoe deze marathon zich gaat ontwikkelen.