Ik blijf toch altijd een bepaald zwak houden voor deze plaat binnen de catalogus van Death. Bruut en heavy riffwerk met tegelijkertijd ontzettend pakkende akkoordenkeuzes. De riffs kunnen makkelijk worden gememoreerd, maar zijn toch uitermate technisch, uitdagend en progressief te noemen. Geen wonder dat mening band hier haar inspiratie vandaan heeft gehaald. Daarnaast is het duo Schuldiner-Murphy een uitstekende combinatie, aangezien te horen is hoe goed zij elkaars gitaarspel begrijpen en weten te complementeren. Daarmee deel ik de mening van
lennert over de invloed van Murphy: "Het voelt ook alsof Schuldiner nog meer uitgedaagd wordt om op topformaat te presteren". En zo is het.
De grunt van Schuldiner is op Spiritual Healing nog lekker diep, hetgeen in de toekomst uiteraard zou veranderen. En beide keren is de zang van Schuldiner, diep of minder diep gegrunt, zeer verstaanbaar. Razend knap! Zelf heb ik een lichte voorkeur voor de vocale prestaties van vóór Symbolic. De diepere grunt komt op mij bruter over en past beter bij de zware riffs waar Death bekend om staat. Nu moet ik daar wel bij vermelden dat de sound van de band na Human ook als steeds progressiever kan worden beschouwd. Een meer divers stemgebruik van de kant van Schuldiner past daar dan ook erg goed bij, denk ik. Ondanks dat heeft de diepere grunt een lichte voorkeur bij mij, als ik zou mogen kiezen.
Ik kom niet tot een perfecte score, en dat komt vanwege de drums. Op enkele momenten vind ik die hier toch te wisselvallig en simplistisch. Zo wordt in de meeste verses een ultiem simpel kick (met ridebekken) - snare patroontje gespeeld, zonder noemenswaardige afwisseling met bijvoorbeeld fills of accenten. Die keren dat de dubbele bass erbij komt kijken, wordt het in één keer een heel pak beter. Jammer dat daar niet meer voor is gekomen. Compositioneel is dit namelijk echt hogeschool deathmetal van de allerbovenste plank. Ik had graag gehoord dat de drums daar consistent een bijdrage aan hadden geleverd, door een ietwat brutere / wildere insteek. Het blijft op dat gebied wat mij betreft wat te vlakjes.
Kort nog twee favorieten benoemen. Altering the Future, in al zijn brute, onbehouwen, zompige lompigheid, beschikt met gemak over één van de beste en meest herkenbare Death-riffs. Daarnaast natuurlijk het titelnummer. Een nummer dat in de canon van de death metal hoort. Die breakdown die zo rond de helft wordt ingezet, met dat geweldige tomwerk (de drums doen sommige dingen erg goed hoor...), is werkelijk fenomenaal. Compositioneel één van Death's beste songs. Ook hier is het riff- en solowerk kwalitatief wederom enorm sterk. Wanneer Schuldiner als een bezetene het tekstdeel 'Practice what you preach ...' uit begint te brullen, is het feest compleet. Wat een bazentrack zeg.
Verder heb ik niets toe te voegen aan al hetgeen hier reeds is gezegd. Dit blijft een topper in het genre en een klassieker die iedereen in huis zou moeten hebben. Overigens heb ik, aanvullend op bovenstaande berichten, de splatterversie uit 2021 toentertijd in huis gehaald. Ik kan hem aanbevelen...