Sharon Jones & The Dap-Kings - Give the People What They Want (2014)

Soul / Funk
Label: Daptone

1. Retreat! (3:31)
  2. Stranger to My Happiness (3:31)
  3. We Get Along (3:03)
  4. You'll Be Lonely (3:45)
  5. Now I See (3:10)
  6. Making Up and Breaking Up (And Making Up and Breaking Up Over Again) (2:23)
  7. Get Up and Get Out (3:27)
  8. Long Time, Wrong Time (3:21)
  9. People Don't Get What They Deserve (3:25)
  10. Slow Down, Love (4:02)
  11. Give the People What They Want * (2:10)
  12. Make Time, Take Time * (3:23)

met Cochemea Gastelum

Sharon Jones comeback na haar ziekte is er één om je vingers bij af te likken. Ze doet de titel eer aan en komt met 9 goede tot geweldige songs. Alleen al de 2 fantastische funky openers: Retreat! & Stranger to My Happiness mogen er meer dan zijn. Overigens is heel side one van de LP van een ongekend hoog niveau.
Opener Making Up and Breaking Up is het enige aardige tussendoortje, maar vanaf Get Up and Get Out gaat het weer aardig 'los'. Deze side two biedt iets meer soul en wat minder funk, maar funky en (erg) goed blijft het.

Sharon zingt de sterren van de hemel en opvallend goed zijn de blazers en de bas van the Dap-Kings. De plaat is opgenomen op 8-Track en klinkt ouderwets stereo. De productie is steengoed: een kraakhelder geluid en toch warm. Vanaf vinyl klinkt het erg mooi. Kortom: dit is een heel goed begin van 2014!

Nog een tip: als je 'm nu bij Plato / Concerto koopt krijg je er een 7" singletje bij.

avatar van Emile93
Oe! Een nieuwe? Leuk!!!! Ff luisteren!

avatar van Poeha
Emile93 schreef:
Oe! Een nieuwe? Leuk!!!! Ff luisteren!

Zeker weten
Kwam Stranger to My Happiness net al tegen bij de MuMeAfrekening.

Wat een geweldige dame, hoop dat ze haar ziekte nu definitief heeft overwonnen. Een ongekend soul en funky feestje en een heerlijke match met The Dap-Kings. Sharon doet mij qua warmte, uitstraling en zeggingskracht denken aan de legendarische Sam Cooke. Als alles naar wens verloopt met haar herstel ben ik er 14 mei in Paradiso zeker bij

avatar van pet
pet
Vorig jaar in de lente (2012) leerde ik deze band kennen. Ze stonden namelijk op Pinkpop dat jaar (waar ik ook naar toe ging) en bij het voor luisteren trok dit wel de aandacht. Toffe Soul / Funk combi. Even wat verder zoeken leerde dat ik de Dap-Kings al wel kende, maar dan als begeleidingsband van Amy Winehouse. En nu dus met mevrouw Jones (57 jaar oud alweer). Het optreden op Pinkpop was vrij geniaal, waar mevrouw Jones alle kanten op stuiterde als een jonge god. Na een veelbewogen jaar (Sharon Jones kreeg kanker, maar is nu weer beter) is er dus een nieuwe plaat.

En hoe. Sharon Jones is niet alleen terug, ze is misschien wel beter dan ooit! Haar stem is nog steeds even heerlijk als altijd, maar nu spat de passie er aan alle kanten van af. Dit in combinatie met de Dap-Kings die even geniaal zijn als altijd levert dit vooral de eerste helft van de plaat vuurwerk. Dit is iets meer de funk-kant van het album, met meer up-tempo liedjes. Goeie achtergrond koortjes, goeie bas en vooral een briljante blazer-sectie.
De andere kant van het album is iets meer Soul georiënteerd, wat niet helemaal mijn ding is. Het tempo gaat iets omlaag, en de bas en blazers treden iets minder op de voorgrond. De stem van Sharon Jones blijft echter bijzonder fijn om naar te luisteren, waardoor ook deze kant van de plaat eigenlijk afgelopen is voordat je het in de gaten hebt.

Een bijzonder geslaagde ‘comeback’ van Sharon Jones dus! Kant A hoort tot het absolute hoogtepunt van deze band. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar kant B haalt het gemiddelde toch naar beneden. 4.5 voor kant A, 4.0 voor kant B. Maar dan nog. 57 jaar oud, terug komen van een ziekte en het beste album uit je carriere maken. Daar neem ik mijn pet (...) voor af!

Overgenomen van mijn blog: Pat-sounds

Ja zeer aangename en fluwele stem, in wisselwerking met die opzwepende muzikanten moet dat live toch tot iets heel moois leiden. Sta echt te popelen en ook aan de soul-zijde blijft ze mijn inziens fier overeind: People don't get what they deserve blijft maar in mijn hoofd hangen en dat voelt puur en lekker.

avatar van erwinz
Door de ernstige ziekte die Sharon Jones trof vele maanden vertraagd, maar dit is nog altijd een soulplaat die staat als een huis. Sharon Jones maakt gehakt van alle jonge soulzangeressen die momenteel zo succesvol zijn, haar geweldige band geeft de genadeklap.

Lees mijn recensie op:
De krenten uit de pop: Sharon Jones & The Dap-Kings - Give The People What They Want - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

Het klinkt allemaal weer vertrouwd maar wat vooral belangrijk is: ijzersterk.
Prachtige productie, geweldige muzikanten en die zang is en blijft geweldig.
Fijn dat Miss Jones weer helemaal terug is.

avatar van Bartjeking
Sluit ik me helemaal bij aan! De dood in de ogen kijken, verslaan en dan zo'n plaat uitbrengen. Mooi mooi.

avatar van thelion
Toppertje van Sharon Jones.
Wederom een album gedrenkt is 60 Soul en dat met die geweldige stem van haar gezongen en natuurlijk de zeer strakke begeleiding van The Dap Kings.

2014 is nog maar net van start, maar de eerste kans hebber voor de eindejaars Top 10 is al binnen.

4.5*

Nieuw album na haar ziekte en een nieuwe tour, hopelijk ook weer NSJ dit jaar, live is Sharon zo mogelijk nog beter dan op plaat.

avatar van Dakduivel
Erg originele clip voor Retreat! Tof gedaan. Leuke muziek ook, ik zal dit zeker gaan beluisteren.

avatar van Reijersen
Wie kent ze niet, Sharon Jones & the Dap Kings. Misschien waren zij wel de leading act in de hele soulrevival die een paar jaar geleden gestart werd. Hun label, Daptone, werd leidinggevend hoe je goede soul moest maken en in verschillende samenstellingen waren the Dap Kings, of een deel daarvan, verantwoordelijk voor de muzikale omlijsting. Met de toevoeging van “James Brown in a dress” ging het hele publiek aan het Dap-Dippen. Wie kent die dans zo onderhand niet?
Maar afgelopen jaar ging het ook minder. Bij Sharon Jones werd kanker geconstateerd. Ze vocht zich tegen deze ziekte terug naar dit uiteindelijke nieuwe album en ik kan mijn enthousiasme niet te baas. Wat een vette plaat is dit geworden!

Zonder twijfel zou je kunnen zeggen dat dit gezelschap het grote voorbeeld is van vele bands+zangeres combinatie die hierna naar voren is gestapt. Het probleem was wel dat ze nooit de kwaliteit haalden van Sharon Jones en haar Dap Kings. Dat bewijzen ze met deze nieuwe plaat nog maar eens.
Zoals je van ze gewend bent krijg je een album voorgeschoteld met ongeveer tien nummers in de toch wel bekende stijl die altijd leverden. Energiek met bijvoorbeeld de single Retreat(leuke clip ook), meer richting de Motown met de tweede single Stranger to My Happiness of juist wat relaxter met het sterke We Get Along. Alles zit in dit album dat vooral heel sterk is in zijn geheel. Sharon Jones is vocale in absolute topvorm en the Dap Kings grooveden, shaketen en funkten nooit eerder zo goed.
We hebben al drie nummers genoemd en daar doen we de andere zeven geen recht mee. You’ll Be Lonely is namelijk ook gewoon erg sterk, Now I See wordt gekenmerkt door een cool gitaarloopje en Get Up and Get Out knalt werkelijk je speakers uit. De beste nummers van deze plaat zijn Making Up to Breaking Up (and Making up and Breaking Up), Long Time Wrong Time, Slow Down Love(wat relaxter, maar werkelijk muzikaal pracht) en niet te vergeten en bovenal People Don’t Get What They Deserve. Wat een strot! Wat een stem! Wat een pracht! IJzersterke track.

Een goed begin van 2014, dat is het zeker met dit nieuwe album van Sharon Jones & the Dap Kings. Het is wat vroeg, maar ik durf te zeggen dat de andere artiesten van zeer goede huize moeten gaan komen dit jaar om dit te verslaan. Genieten geblazen!

avatar van HugovdBos
Na een zware periode waarbij kanker werd geconstateerd bij zangeres Sharon Jones verschijnt het vijfde studioalbum Give the People What They Want in samenwerking met haar begeleidingsband The Dap Kings. Sinds het debuut in 2002 heeft Sharon de stijgende lijn omhoog weten vast te houden met diverse soul platen die klinken alsof ze uit de jaren zestig komen. Het geluid wordt gecombineerd met een funky sound waardoor de albums muzikaal gezien voor genoeg variatie zorgen.

Retreat! opent met tromgeroffel en laat gelijk horen dat Sharon nog steeds een geweldige stem in huis heeft. Het nummer is gelijk al één van de hoogtepunten van het album. De kanker die Sharon overwonnen heeft geeft het nummer een totaal andere betekenis. Een sterk soulnummer vol overgave gezongen. Stranger to My Happiness bevat een rustige funky beat die je door het hele nummer voert. Met de ondersteuning van de blazers en de achtergrondzang van de Dap Kings wordt een goede song neergezet. We Get Along voelt aan als een echt soulplaat uit de jaren zestig met een rustig tempo en achtergrondzang die aansluit bij de zang van Sharon. You’ll Be Lonely zit vol met het geluid van de blazers en brengt een funky refrein naar voren. Now I See wordt gekenmerkt door een versnelling in het refrein, een funky nummer. Daarnaast horen we ook invloeden van diverse soulartiesten uit de jaren zestig terug in onder andere Making Up and Breaking Up, waarbij het ritme en de geluiden toch wel heel bekend in de oren klinken. Een nummer als Get Up and Get Out klinkt dan weer erg standaard en laat zien dat er ook wel wat minder opvallende tracks op dit album te vinden zijn. Zelf wat rustige gitaargeluid wordt niet geschuwd op het album en horen we in Long Time, Wrong Time terug, een nummer dat sterk bezongen wordt en waarbij de Dap Kings het geheel goed aanvullen. People Don’t Get What They Deserve heeft een erg funky sound vol met blazers een drumritme wat het nummer goed in de maat houdt. De afwisseling op het album blijkt ook weer uit het afsluitende Slow Down, Love dat rond een langzaam ritme is opgebouwd.

Met Give the People What They Want laat Sharon Jones zien dat ze nog steeds tot de betere soulartiesten van de laatste tien jaar behoort. Met de steun van de achtergrondzang van de Dap Kings, de vele blazers en een goed ritme staat het album als een huis. Het hoogtepunt is echter de stem van Sharon die de nummers draagt. Dat soulmuziek nog steeds relevant is in de huidige tijd bewijst deze plaat en met energieke optredens zal de band dit weer extra weten te benadrukken.

avatar van Shelter
ik vond het vorige werk erg goed maar niet een heel album lang.
Klonk iets teveel hetzelfde naar mijn mening, maar losse nummers waren wel erg goed.

Ik las in een interview in OOR dat ze haar laatste chemotherapie op 31 (!) december had en ze dus nog steeds ziek en erg moe is. Hopelijk is ze voldoende hersteld en fit voor een tour. Gelukkig is haar concert in Paradiso pas in mei gepland.

avatar van jeroentjuhh
Ouderwets vakwerk van Miss Jones en haar Dap-Kings!

Hopelijk gaat het haar snel beter en zal ze nog veel fantastische platen maken!

avatar van Mark17
"Retreat" live bij CONAN: Retreat

avatar van Ronald5150
”Give The People What They Want” zou eigenlijk al in 2013 moeten verschijnen, maar de slechter wordende gezondheid van Sharon Jones gooide roet in het eten. Ze vocht en overwon kanker. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe dat moet zijn geweest, anders dan de indringende verhalen die je wel eens hoort uit de media of van vrienden/kennissen. De liedjes op ”Give The People What They Want” waren eigenlijk al klaar, voordat het noodlot toesloeg. Ondanks dat zitten de liedjes in mijn beleving vol verwijzingen naar die moeilijke periode. In een aantal interviews die ik met Sharon Jones heb gelezen, geeft ze dat zelf ook aan. ”Give The People What They Want” krijgt hierdoor dan ook een extra lading en diepgang. De muziek is voortreffelijk en overheerlijk. Stampende en dampende soul en funk om je vingers bij af te likken. De opener ”Retreat!” klinkt krachtig en vitaal en lijkt een overwinning te zijn op die verschrikkelijke ziekte, zonder dat dit zo bedoeld was. The Dap-Kings zijn in topvorm. Alles klopt: de ritmesectie swingt de pannen van het dak, de gitaren klinken funky en de blazers zorgen voor een warm bad. De stem van Sharon Jones klinkt fantastisch. Geen spoortje van slijtage als je het mij vraagt. Over het algemeen is het album uptempo, met een paar rustpuntjes. Voor je het weet is het alweer afgelopen. Maar het klinkt zo lekker, dat ”Give The People What They Want” met gemak een dagje op de repeat kan blijven staan. Heerlijk album dat met recht als een overwinning mag worden gezien.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Wat een heerlijke plaat. Kraakheldere productie, ijzersterke songs (zowel de uptempo als de "ballads"), helemaal anno 2014 maar toch ook weer klinkend alsof het 1968 is, fijne blazers. Wat zeg ik? Heel fijne blazers. Kortom: ik ben best onder de indruk van dit meesterwerkje. Het achterliggende verhaal en de leeftijd van Sharon Jones maken de prestatie alleen maar indrukwekkender. Daarnaast is het ook nog eens een zeer toegankelijke cd.

Dat is ook het kleine puntje van zorg: wat is de houdbaarheidsdatum van deze cd? Bij de eerste luisterbeurt zat ik er al helemaal in, ik vraag me dus af of verdere groei nog mogelijk is. Dat is van later zorg, op dit moment niets dan respect.

avatar van -marco-
Man man, genieten dit. En ook zij staan op NSJ

En dan te bedenken dat de volledige Daptone Clan zondag op NSJ speelt....

avatar van judgepaddy
Who. Lees ik ook net: The Daptone Super Soul Revue

avatar van Kronos
Sommige berichten hier lezend zou je gaan denken dat dit album werd opgenomen nadat Sharon Jones het gevecht tegen kanker had overwonnen, maar Give the People What They Want was toen al helemaal klaar. Enkel de release ervan werd uitgesteld.

De muziek is er niet minder om natuurlijk. Samen met Soul Time! mijn favoriete album van dit bijzonder getalenteerde gezelschap.

Gisteren dan toch Sharon Jones in Nederland, na het uitstel van tour en dit album vanwege haar ziekte. En het dak ging er af in Paradiso. Fantastisch om te zien hoe ze herstelt is en de energie die ze heeft en geeft. De toegift was een ijzersterke uitvoering van de openingssong van dit album: Retreat. Maar nog mooier was op het einde van de reguliere show het langzame Slow Down, love. Ook People Don't Get What They Deserve was opvallend sterk gespeeld.

Nog aan het nagenieten op een terrasje in het zonnetje, Dat gelukzalige gevoel zal ik nog wel tot morgenvroeg blijven houden, Sharon bedankt, You make me smile!

avatar van Broner
west schreef:

Volgende week is ze wederom in Nederland. Gisteravond speelde ze de pannen van het dak af in de Vooruit in Gent. Kan me niet heugen eerder zo'n moddervette en energieke show te hebben gezien. Het album is al sterk maar door de zeer strak spelende Dap Kings en de onovertroffen live performance van Sharon Jones was het echt een memorabele avond.

Gaaf, leuk om te lezen Broner

Heb de nummers 1-5 en 7 van mijn jaarslijstje live aan het werk gezien en de weergaloze come-back van deze zangeres zal niet snel uit mijn geheugen verdwijnen. Zowel cd als concert bruisen van de energie en spelplezier

avatar van judgepaddy
Wordt eigenlijk wel tijd voor een vette live plaat van Sharon Jones & The Dap-Kings.
Voorlopig staat deze nummer 2 op mijn jaarlijst