Josienne Clarke & Ben Walker - Fire & Fortune (2013)

Folk

10. A Pauper and a Poet
  11. No Such Certainty
  12. When a Knight Won His Spurs
avatar van Lura
Josienne Clarke debuteerde enige jaren geleden met het prachtige One light is gone, gevuld met eigen songs. Gevolgd door The seas are deep waarop alleen traditionals stonden. Dit album won de ene prijs na de andere. En afgelopen vrijdag verscheen haar nieuwe album. Op het album staan 5 tradtionals en 7 eigen songs. Het album opent met het prachtige After me, met een klassiek aandoend arrangement van gitaar, viool en cello. Het tweede nummer The month of january is een traditional, welke onder andere opgenomen werd door June Tabor op Abyssinians. De begeleiding bij dit lied is zeer spaarzaam en wordt gedragen door de geweldige zang. The seasons , heet eigenlijk The seasons round , is ook een traditional welke ooit opgenomen werd door The Copper family. Het intro en outro wordt verrassend ingevuld door de saxofoon, bespeeld door Josienne zelf. Another perfect love roept bij mij associaties met Nick Drake ten tijde van Five leaves left en Bryter layter (vooral de piano), hetgeen bij mij geen slecht teken is. Nick Drake is trouwens een van de grote voorbeelden van Josienne. My love is like a red, red rose , geschreven door de Schot Robert Burns eind achttiende eeuw en ontelbare malen opgenomen door de meeste uiteenlopende artiesten. De uitvoering voegt zeker wat toe aan het rijtje. Wat heet, voor mij de mooiste vertolking ooit. Sycamore tree is een ingetogen lied met een prachtig arrangement. Titelsong Fire & fortune is een, enigszins vreemde eend in de bijt. Het is een mysterieus aandoend lied, maar wel een die direct blijft hangen. Misschien dat dit nummer haar een doorbraak naar een groter publiek kan brengen. Green grow the laurels is een prachtige traditional, die gelukkig bewaard is gebleven dankzij Robert Cinnamond. Ooit eerder vertolkt door Sandy Denny, Josienne's grootste voorbeeld. Anyone but me, voor mij een van de hoogtepunten van het album. Prachtig gearrangeerd door Ben Walker, die hiervoor en op de eerdere albums verantwoordelijk is. A pauper and a poet is voor mij het minste nummer op het album. Het inhaakgehalte is voor mij iets te hoog, maar echt veel minder is het niet. No such certainty behoort ook tot de betere songs op het album. Prachtig gitaarwerk en kenmerkende zang van Josienne. Een waardige uitsmijter is When a knight won his spurs, een kinderlofzang op muziek gezet door Ralph Vaughn Williams. Voor wie van traditionele folkmuziek houdt, is dit album absoluut een must. Maar ook voor diegenen die van prachtige vrouwenstemmen, ingenieus gitaarspel en meesterlijke arrangementen houden!

YouTube - Josienne Clarke & Ben Walker: My Love Is Like A Red Red Rose (Live)

Fire and Fortune | Josienne Clarke & Ben Walker - josienneclarke.bandcamp.com