Ellen Foley - Nightout (1979)

Rock / Pop
Label: Epic

1. We Belong to the Night (5:21)
  2. Whats a Matter Baby (3:40)
  3. Stupid Girl (4:09)
  4. Night Out (5:18)
  5. Thunder and Rain (3:04)
  6. Sad Song (3:30)
  7. Young Lust (5:27)
  8. Hideaway (3:49)
  9. Dont Let Go (3:56)
avatar van Bartjeking
Een van die ondergeschoven platen in mijn kast, na het overlijden van Meatloaf uit de kast getrokken. Maar wat een uitstekende plaat zeg! Ian Hunter (en natuurlijk Mick Ronson) heb ik hoog zitten, komt hier wel naar voren waarom.

Vaker aangehaald; de relatie met Mick Jones. Ik meen me te herinneren dat Leo Blokhuis ooit een reportage heeft gemaakt over Ellen Foley en daar kwam ook naar voren dat 'Should I Stay or Should I Go' op hun relatie is gebaseerd. Never check a good story, dus ik hou het hier bij.

avatar van RonaldjK
Zoals mijn leeftijdsgenoten kende ik Ellen Foley van Paradise by the Dashboard Light met Meat Loaf. Vanaf november 1978 was ons tieners uitgebreid voorgehouden dat de dame die we in de videoclip zagen met die dikke, zwetende meneer, níet de dame was die daadwerkelijk zong. In juni 1979 volgde het solodebuut van het échte zangtalent.

Vooral in de Lage Landen was dit succesvol. Wellicht had dat ook met de inzet van platenmaatschappij Epic hier te maken. We Belong to the Night werd in november 1979 in zowel Nederland als Vlaanderen #1, What’s a Matter Baby in februari 1980 in Nederland #5, in Vlaanderen #6. In Vlaanderen haalde derde single Sad Song in april ’80 nog eens #28.
Ze kwamen dus van Nightout, in Nederland #2, een album dat overigens ook in Duitsland (#31) en Zweden (#28) aardig verkocht. Helaas heb ik de archieven van deze buitenlandse lijsten nog steeds niet online gevonden, maar de albumverkopen doen vermoeden dat Foley ook daar singlesuccessen heeft gevierd.

1979 was opnieuw een jaar dat disco de hitlijsten beheerste, terwijl allerlei newwavebandjes begonnen door te dringen tot diezelfde statistieken. De conventionele rock waarbinnen Foley acteerde, was dus niet bepaald in de mode. Sterker nog, zelfs diverse rockartiesten deden inmiddels aan glitterjasjes en discoballen. Maar geen paniek. Rock als genre was nog maar zo’n twaalf jaar oud en bovendien bleek het een lenig beestje. Een groot talent als Foley paste daar prima in.

Pas afgelopen voorjaar kocht ik de elpee. Nostalgie zoals sommige MuMensen hierboven noemen heb ik dan ook niet. Sterker nog, diverse malen heb ik na enige twijfel de plaat teruggezet in de bakken van zaken met tweedehands platen, juist omdat ik het indertijd slechts ‘wel leuk’ vond.
Uiteindelijk zwichtte ik dus toch en daar heb ik zeker geen spijt van!
Sterke nummers genoeg. Behalve de singles springen vooral Stupid Girl (de enige song met scheurende gitaren op deze gitaarplaat!), Thunder and Rain en als übertopper Young Lust eruit, de laatste met een gitaarlijn die geleend lijkt van Heart full of Soul van The Yardbirds. Enige zwakker lied is de titelsong: die laat de A-kant wat doodbloeden met z’n baslijntje á la Stand by Me van Ben E. King; een climax van of variatie op het lied had dit kunnen voorkomen.

De productie is in de traditie van de wall of sound van Phil Spector en loopt bovendien vooruit op hetgeen in de jaren ’80 trendy zou worden, al galmen de drums gelukkig niet. De (heren)koren doen dat regelmatig wel en de melodieuze gitaarlijnen passen prima bij dit rockalbum, waarin een enkele keer ook invloeden uit new wave en glamrock doorsijpelen. Bij dit alles de krachtige stem van Foley, die bovendien goed klein kan zingen, getuige de twee ballads (naast de titelsong het afsluitende Don’t Let Go).
Op streaming hebben het uptempo Hideaway en Young Lust van plek geruild. Veel maakt het niet uit. Beide plaatkanten zijn sterk en bovendien werkt Nightout als afspeellijst.

Op YouTube staan twee interviewtjes uit de Top 2000 á Gogo, hier over Nightout en daar over haar connectie met The Clash. Bartjeking, dat laatste interview kun je rustig kijken, het verhaal is nóg mooier dan jij je herinnert. Dank voor de tip!

Eindoordeel: vier dikke sterren.

avatar van luukve
1,0
Ik luister de Top 2000 van 2023 terug van #2000 naar #1, maar ik beluister het hele album waar het nummer vandaan komt.

Album nummer: #26
Getriggerd door: #1974 (We Belong To The Night)
Andere Top 2000 nummers op dit album: geen
Nummers toegevoegd aan persoonlijke playlist: geen

Tótáál niet aan mij besteed dit album. Wat een irritante muziek. Ik gun het iedereen van harte maar ik heb hier echt helemaal niks mee. Ik vind haar stem helemaal niet fijn, vooral als ze uithaalt werkt het gigantisch op mijn zenuwen.

avatar van blaauwtje
Laat duidelijk zijn dat ik het absoluut niet met je eens ben. Maar ik heb best wel respect dat je dit soort dingen , die niet jou ding zijn , helemaal beluisterd, ik kan niet eens naar de top 2000 luisteren, laat staan naar elk album waar een notitie op staat!!!

avatar van Chet
Zie nu opeen dat luukve alweer ruim een maand geleden verder is gegaan met zijn mega project rondom de top 2000. Succes weer (vooral als het muziek is die je blijkbaar totaal niet ligt, zoals dit album blijkbaar).