Flotsam and Jetsam - Doomsday for the Deceiver (1986)

Label: Metal Blade

1. Hammerhead (6:15)
  2. Iron Tears (3:52)
  3. Desecrator (3:49)
  4. Fade to Black (2:05)
  5. Doomsday for the Deceiver (9:11)
  6. Metalshock (8:17)
  7. She Took an Axe (5:14)
  8. U.L.S.W. (4:22)
  9. Der Führer (5:45)
  10. Flotzilla * (6:09)
  11. Iron Tears [Demo] * (4:05)
  12. I Live You Die [Demo] * (6:06)
  13. Hammerhead [Demo] * (6:34)
  14. The Evil Sheik [Demo] * (5:26)
  15. I Live You Die [Demo] * (6:26)
  16. The Beast Within [Demo] * (4:09)
avatar van jedimaster
leuk detail de exbassist was bassist bij metallica en schrijver van de nummers bij flotsam & jetsam en mocht bij metallica bijna geen 1 nummer mee schrijven.

Bobiej
Was Jason nog van de partij bij dit album of was ie al bij Metallica?

avatar van rusty nail
Bobiej schreef:
Was Jason nog van de partij bij dit album of was ie al bij Metallica?
Ik denk dat hij nog deel van het album uitmaakte .Nummer 4 op dit album komt me bekend voor

avatar van jurado
jason was gewoon van de partij op deze klassieker, mega goede thrashmetal met een weergaloze drummer.

Sir Spamalot (crew)
Die mannen hebben destijds veel problemen gehad met het nummer "Der Fuhrer" en vooral het refrein (luister maar eens): een beetje een overroepen reactie.

Hier mocht Jason nog zijn schrijftalent etaleren, wat hij later bij Metallica te weinig heeft mogen doen.

avatar van notsub
Dit is het debuut en gelijk beste album van deze band en dat komt in grote mate door het talent van Jason Newsted. Zijn baslijnen dominieren de nummers, die zich verder kenmerken als Iron Maiden meets thrash. Ook herkenbaar zijn de rustige introotjes, waardoor er soms best lange nummers ontstaan. Qua tekst is het niet bijzonder, al vind ik She Took An Axe (met Lizzy Borden in de hoofdrol) wel komisch. Der Führer is een geval apart, omdat het niet overal goed begrepen werd. De productie is mager en dat is wel jammer. De oerlelijke hoes werkt ook niet mee, maar het is best een leuke CD van een melodieuze jaren tachtig thrash band.

avatar van AGE-411
Sir Spamalot schreef:

Nauwja.
Ik snap de commotie wel. Angel of death is hier eigenlijk niets tegen. (maar dat kan me niets schelen)

Meneer Bungel
Grappig, ik vind die 'oerlelijke' hoes juist een prachtwerkje, de muziek moet ik toch eens weer proberen. Het kon me indertijd niet zo bekoren.

Meneer Bungel schreef:

Zeker doen, kijk over de ietwat rommelige productie heen en je gaat een aantal heel leuke songs ontdekken. Jason Newstedt op bass en hier hoor je hem tenminste op zijn bas tekeergaan (in tegenstelling tot And Justice For All van Metallica).

Meneer Bungel
Via YouTube al een aantal nummers beluisterd en ik ben helemaal om, echt geweldige songs. Dus maar aanschaffen en ook 'No place for disgrace' is aan een herwaardering toe!

avatar van exodus
Metal klassieker natuurlijk! Ook de productie/het geluid is heel aardig, maar vooral heel erg uit die mooie tijd! De hoogtijdagen v/d metal, en Speed en Thrash in het bijzonder. Ik weet nog goed toen ik het nummer "Iron Tears" voor het eerst hoorde begin 1987, ik was er weken kapot van! ! ! De rest van de plaat volgde in mijn oren uiteraard. Die warme mooie Maiden-achtige baslijnen inderdaad van Newsted, daarnaast DE ultieme metalzang van Eric A.K. erbij! ! ! Alles zo lekker snel en gedreven gespeeld met die mooie kleurrijke melodieuze solo's, en het feest kan niet meer stuk met zulke fantastische nummers...stuk voor stuk werkelijk! Super lp dus met natuurlijk die legendarische hoes! Elke Headbanger/Thrasher moet deze plaat/cd in zijn of haar collectie hebben.

avatar van Kef
Kef
Zoveel inbreng Jason Newsted hier had, zo weinig kreeg hij inderdaad bij Metallica. Een klassieker van groot formaat.

avatar van Guinness1980
Zeer goed album, iets beter dan No place...

De albums daarna worden per album steeds minder goed.

avatar van andnino
Heb nu maar eens de remaster gedownload. Is nog iets beter te pruimen. Snap wel waarom dit een klassieker genoemd wordt, het heeft hét gewoon, alles wat een klassiek/thrash metalalbum moet hebben, inclusief (en met de nadruk op) openende genreklassieker. Hammerhead!

avatar van vin13
Heerlijk gitaarwerk en live nog steeds de moeite waard, ook de zang bevalt me wel.

Joy
schaam me kapot dat ik deze eigenlijk niet eens kende

nu wel, en hij bevalt, en hoe!

kheb alleen de remaster nog niet, want flotsam stoeide immer met ene onfatsoenlijk geluid en die muziek verdient beter

Joy
mwuan, flink minpunten, soms gaat het nergens heen, valse gitaren,

compositorisch in orde maar dat valse gejank zorgt er voor dat ik het acuut afzet of doorskip

Joy schreef:
soms gaat het nergens heen [...] compositorisch in orde

Volgens mij spreek je jezelf hier tegen.

En dat valse gejank zal vooral iets met je mp3 zijn denk ik. Het klinkt natuurlijk niet als een Satriani, maar het leeft tenminste wel echt.

Sterk debuut. En de opvolger vind ik minstens even goed. Daarna was het jammer genoeg gedaan met de pret.

zwak debuut, opvolger een 5

niks te maken met mp3, tis bij vlagen gewoon vals

ga ze begin April weer live zien, in Eindhoven. Met paramite als voorprogramma

Guinness1980 schreef:
Blijf dit hun beste album vinden.

Op No Place for Disgrace staan enkele mindere dingen op vind ik, zoals die cover van Elton John. Maar het album heeft wel een betere (nog altijd niet goeie) productie en er staan een paar sterkere nummers op die heel goed van opbouw zijn, onder andere door het contrast pijlsnel/hard en trager/zacht.

avatar van Guinness1980
No place for disgrace vind ik ook zeker niet slecht! Maar dit album doet het het gewoon bij mij. Zal natuurlijk ook wel komen doordat Doomsday for the deceiver mijn kennismaking met Flotsam is...

Heb van dit album trouwens de deluxe edition(?) originele versie met demo's, remaster met demo's en een dvd (met ***beeldkwaliteit)

avatar van Kronos
Ik heb 'm sinds vandaag (weer) op lp, dus moet ik wel het instrumentale nummer Flotzilla missen, dat oorspronkelijk enkel als bonus op de cassette stond.

avatar van VanDeGriend
Wat slowchat verwijderd. PM kan ook he..

Guinness1980 schreef:

ga ze begin April weer live zien, in Eindhoven. Met Paramite als voorprogramma

Paramite (NEW SONG ONLINE) op MySpace Music – Gratis gestreamde MP3’s, foto’s en Videoclips

Guardian of Isis
Lekkere thrash-plaat met duidelijke uitschieters, zijnde de fantastische razende opener en het epische titelnummer. Newsted is in topvorm en mocht zich hier, i.t.t. zijn vroege jaren bij Metallica, ook creatief uitleven, wat zich duidelijk uit in het niveau van zijn basspel, bijvoorbeeld tijdens de tweede helft van Metalshock. De falsetto van de zanger bevalt me eveneens. Productie is inderdaad een minpuntje, maar het stoort niet echt. 4*

De Remaster is zeker niet van slechte kwaliteit.
(Eric A.K. is een zanger enig in zijn soort.)
(De "echte" thrash voice in ultima forma.)
Verder natuurlijk ook credits naar Newsted voor zijn geweldige basslijnen en schrijverswerk.
Flotsam and Jetsam heeft dit album tot een fantastische debuut gemaakt.

avatar van Barfly
De hoes is zo lelijk dat ie er mooi van wordt.
De kritiek van 'Joy' over sommige gedeeltes die vals zijn, klopt naar mijn idee wel: Een paar solo's klinken zo vals als een kraai dat het zelfs pijn doet aan mijn oren.
Buiten dat om vind ik dit een regelrechte knaller van een klassieker binnen de speed/thrash. Flotsam slaagt er in een heel eigen geluid te laten horen, mede te danken aan de uitstekende zang en het talent om goede nummers te schrijven.

Sir Spamalot (crew)
Wat is er zo speciaal aan het getal 1986? Behalve het geboortejaar van de eersteling van Flotsam and Jetsam is het een voor mij belangrijk jaar in Metal met een stortvloed aan fantastische Metal albums. Dit album werd toen bijzonder goed ontvangen.

Flotsam and Jetsam zal vooral bekend blijven voor Jason Newsted, de belangrijkste songschrijver op dit album. Later plukte dat andere groepke, hoe heten ze weer… Metallica, hem weg om Cliff Burton te vervangen na diens schielijk overlijden in een busongeval. Er is meer aan de hand zoals hier te horen valt. Kenmerkend voor dit glorieus debuutalbum zijn het superstrakke samenspel, de supersnelle basslijnen van Mr. Newsted en de soms tegen het valse aanleunende gitaarsolo’s. Dit gaat snel vooruit, is dit nu Thrash Metal of Speed Metal, een beetje van beide werelden volgens mij. Fade to Black vind ik iets minder, Doomsday for the Deceiver zelf is een kanjer. De chorus van Der Führer blijf ik misplaatst vinden spijts de duidelijke afwijzing van dat duivels crapuul zijn daden in de bijhorende teksten. Kelly David-Smith is een kanjer van een drummer.

Nog iets over die bonustrack Flotzilla, een combinatie van Flotsam en Godzilla. Dit instrumentaal nummer verscheen na dit album als single met I Live You Die als tweede nummer. Later verscheen I Live You Die op hun tweede album. Ik heb die single ooit zien liggen voor een te stevige prijs, jammer dat dit niet in 1986 ook op deze elpee verscheen maar enkel op de (voornamelijk Amerikaanse) cassetteversie. Latere heruitgaven hebben dit euvel opgelost maar op mijn vinylversie ontbreekt dit wel. Dedju enerzijds maar aanwezig op de peecee anderzijds. Meesterwerk. Eentje van zesentachtig en hij is prachtig.

avatar van vielip
Heb deze laatst dan eindelijk op vinyl aangeschaft. Wat een heerlijk album is dit zeg! Ik ben, sinds ik in 2011 naar The Big Four ben geweest, weer helemaal back to the thrash en speed uit de 80's. Die sound en produktie komt nooit meer terug. En dat is jammer! Ik heb van talloze, nog steeds aktieve bands, ook recenter werk geprobeerd maar kom telkens weer van een koude kermis thuis. Het klinkt nu allemaal veel te perfect. Zeg maar vanaf 2000 zo'n beetje. En dat is jammer. Dit album van Flotsam klinkt nog zoals Thrash hoort te klinken wat mij betreft. Heerlijke intro's en wat een zanger!