Linda Ronstadt - Heart Like a Wheel (1974)

Country / Rock
Label: Capitol

1. You're No Good (3:40)
  2. It Doesn't Matter Anymore (3:26)
  3. Faithless Love (3:13)
  4. The Dark End of the Street (3:55)
  5. Heart Is Like a Wheel (3:08)
  6. When Will I Be Loved (2:52)
  7. Willing (3:01)
  8. I Can't Help It (If I'm Still in Love with You) (2:44)
  9. Keep Me from Blowing Away (3:10)
  10. You Can Close Your Eyes (3:10)
avatar van BoyOnHeavenHill
Perfecte songkeuze, perfecte arrangementen, perfect geluid – ik heb af en toe nog wel eens moeite met die snik in Ronstadts stem, maar déze plaat is grijsgedraaid. You're no good is natuurlijk een briljante opener, maar mijn persoonlijke favorieten zijn It doesn't matter anymore (een postume hit voor Buddy Holly) en I can't help it (if I'm still in love with you) dat met die tweede stem van Emmylou Harris het origineel van Hank Williams naar de kroon steekt.

avatar van potjandosie
het vijfde solo album van Linda Ronstadt betekende haar commerciële doorbraak. het up-beat "You're No Good" werd in de States haar eerste nummer 1 hit en het eveneens up-beat "When Will I Be Loved" (Phil Everly) bereikte daar een 2e plaats in de hitlijst. haar cover van het traditionele country liedje "I Can't Help It" (Hank Williams) werd een hit in de "country charts".

los van deze oude standards waaronder ook de ballad "It Doesn't Matter Anymore" (Paul Anka), viel de keuze op nummers van destijds "hedendaagse" songwriters, zoals "Willing" (Lowell George),
"You Can Close Your Eyes" (James Taylor) en "Faithless Love" (John David Souther) dat hij 2 jaar later zelf zou opnemen op het album "Black Rose" (1976).

stuk voor stuk schitterend uitgevoerde en prachtig gezongen ballads. ook het veel gecoverde "The Dark End Of The Street" een klassieker van Dan Penn & Chips Moman en "Keep Me From Blowing Away" van de country singer/songwriter Paul Craft vallen in die categorie. dit nummer verscheen eerder in 1973 op het album "Act Two" van het bluegrass gezelschap The Seldom Scene met John Starling die op dit nummer meespeelde op akoestische gitaar.

een consistent country (pop) rock album met teveel hoogtepunten om op te noemen, maar de titeltrack "Heart Is Like a Wheel" (Anna McGarrigle) hoort hier zeker bij.

een hele waslijst aan sessiemuzikanten speelde mee, o.a. haar oude Stone Poneys maatje Kenny Edwards, Andrew Gold, David Lindley, Sneaky Pete Kleinow, Russ Kunkel, J.D. Souther, Herb Pedersen en Jimmie Fadden. Don Henley en Glenn Frey die prominent meespeelden op 1 van de voorgaande albums "Linda Ronstadt" speelden op dit album alleen mee op de afsluiter "You Can Close Your Eyes".

Album werd geproduceerd door Peter Asher

deelcitaat uit de liner notes (Barry Alfonso)

"Released in November 1974, "Heart Like A Wheel" pulls together the disparate influences and inflections of Ronstadt's music into a synergistic whole. Asher's production approach deserves some credit. Val Garay's clean, intimate engineering and Andrew Gold's Beatles-influenced instrumental arrangements further enhance the album's appeal. Ultimately, though, Ronstadt's deeply emotional delivery of the songs are what make "Heart Like A Wheel" great. Even beyond the hits, this album is loaded with outstanding, diverse material"