Ice Cube - AmeriKKKa's Most Wanted (1990)

Label: Priority

1. Better Off Dead (1:04)
  2. The Nigga Ya Love to Hate (3:13)
  3. AmeriKKKa's Most Wanted (4:08)
  4. What They Hittin' Foe? (1:23)
  5. You Can't Fade Me / JD's Gaffilin' (5:13)
  6. Once upon a Time in the Projects (3:41)
  7. Turn Off the Radio (2:38)
  8. Endangered Species (Tales from the Darkside) (3:22)

met Chuck D

9. A Gangsta's Fairytale (3:16)
  10. I'm Only Out for One Thang (2:11)

met Flavor Flav

11. Get Off My Dick and Tell Yo Bitch to Come Here (0:57)
  12. The Drive-By (1:02)
  13. Rollin' Wit the Lench Mob (3:43)
  14. Who's the Mack? (4:36)
  15. It's a Man's World (5:27)

met Yo Yo

16. The Bomb (3:25)
  17. Endangered Species (Tales from the Darkside) [Remix] * (4:11)

met Chuck D

18. Jackin' for Beats * (2:57)
  19. Get Off My Dick and Tell Yo Bitch to Come Here [Remix] * (3:38)
  20. The Product * (3:35)
  21. Dead Homiez * (3:55)
  22. JD's Gaffilin' (Part II) * (0:36)
  23. I Gotta Say What Up!!! * (3:06)
1e solo, en hij is goed...cube wordt vanaf nu met de cd minder en minder

Extreem goede ceedee van meesterrapper Cube. Zijn raps snijden door je ziel. Hij is de Maradona onder de rappers. Deze productie is bikkelhard en super. Precies zoals ik het horen wil! Voornamelijk geproduceerd door the bomb squad. Die ook Public Enemy deed. 5

avatar van MJ_DA_MAN
al1 maar goede nummers, ice cube is een egte rapper, geen fake ass zoals 50 en zn maten, egte hiphop en een van de beste albums allertijden

avatar van T.O.
Kun je ook normaal typen?

17. Endangered Species
18. Jackin For Beats
19. Get off my Dick (the remix)
20. The Product

hans vd togt schreef:
1e solo, en hij is goed...cube wordt vanaf nu met de cd minder en minder

Niet mee eens, luister The Predator maar, erg sterk album

Marcel²
Een overdonderend sterk debuut van Ice Cube. Zo hoor ik het graag, echt geweldig. Op mijn versie van de cd is de EP, Kill At Will toegevoegd. Top album.

eazyfan
heeft wel wat leuke trax maar het oude werk van Ice Cube
vind ik niet egt zo speciaal.

met de EP tesamen tog een 4.5

avatar van thomzi50
Voor het niet zo speciale werk geef je 4.5?

Ik heb hem intussen ook naar 4.5 verhoogd, hoe vaker ik dit album luister, hoe beter ik het vind. Ice Cube's raps zijn altijd dik in orde, de teksten wel vermakelijk maar vooral productioneel is dit een bijzonder krachtige plaat. Ook nog fraaie gastoptredens van Flavor Flav en CHuck D, en The Bomb Squad's productie is echt vlekkeloos. Een echte oldschool plaat waar de energie van af druipt

thomzi50 schreef:
Voor het niet zo speciale werk geef je 4.5?

wat zeg je nou??maar misschien ga ik tog veranderen en vind ik Death Certificate beter.

avatar van thomzi50
Wat ik nou zeg? Jij zei "heeft wel wat leuke trax maar het oude werk van Ice Cube vind ik niet egt zo speciaal", en toch geef je 4.5. Dat vind ik een beetje vreemd, dat zei ik nou

avatar van MJ_DA_MAN
Vind dit nog steeds en van de beste westcoast albums. Ook vind ik dit Cube's beste.

scarface213
Ice Cube = Relax!

dit is echt om je vingers bij af te likken! Ice Cube is N.W.A.'s finest, dat is zeker. voor mij is het moeilijk te zeggen of ik nou death certificate vetter vind of deze maar allebei echt favorieten.

avatar van Weirdo Wizzy
Ik moet het album echt eens goed gaan beluisteren, want daar is het nog niet van gekomen.

Maar wat is Once Upon A Time In The Projects toch een meesterlijk nummer zeg . Echt mijn favoriete Ice Cube nummer !!

avatar van T37king
ice cube blijft gewoon super goed deze album ook een 4

avatar van Korhymes
Een dope album met gangster en politieke gemixte teksten en fijne productie van The Bomb Squad. Mn favoriete nummer hier is toch Endagered Species met Chuck D. Een echte classic.

*4,5

CaliLove
Ik had veel meer van dit album verwacht. De beats sloegen al direct tegen toen ik dit voor het eerst beluisterde.
Is op zich wel een leuk album maar meer niet.
The Nigga Ya Love to Hate is wel de toptrack van dit album.

avatar van thomzi50
Met AmeriKKKa's Most Wanted bewijst Ice Cube dat hij het er prima vanaf brengt zonder N.W.A., de groep die hij een jaar voor deze release met ruzie verliet. Er zijn nergens R^B of andere invloeden te horen, dit is een album met pure hiphop voor de liefhebber. Zonder twijfel het hoogtepunt uit Cube's solocarrière.

Veteraan Ice Cube krijgt nu vooral media-aandacht door de vele films waarin hij de hoofdrol vertolkt, maar hij begon zijn carrière met hetgeen waar hij het beste in is: rappen. Eind 1989 ging Cube op een alles behalve vriendelijke wijze uit N.W.A., de groep die hem eind jaren 80’ met klassiekers als Straight Outta Compton aan de wereld introduceerde. Het team dat hij in de maanden na zijn vertrek bij deze supergroep achter zich heeft gekregen bestaat niet uit de minste of geringste. Zo leveren Public Enemy leden Chuck D en Flavor Flav beide een indrukwekkende gastbijdrage op Cube’s debuutalbum, AmeriKKKa’s Most Wanted, en ook Ice Cube’s protégés die op dit album hun zegje mogen doen zijn verre van slecht.

In zijn N.W.A.-tijd had Ice Cube tekstueel flink wat ervaring opgedaan - hij was verantwoordelijk voor het merendeel van de teksten van de groep - en dat werpt zijn vruchten af op dit album. Hoewel de voornaamste stijl van het album toch echt harde Gangsta-rap is, wordt dit album tekort gedaan als het tussen de producten die de hier inmiddels grote meute gangster-rappers voortbracht wordt geschoven. Ice Cube verhaalt op deze plaat namelijk een stuk meer dan de cliché straat-riedeltjes.

Het album begint met een aparte boodschap, het eerste refrein dat namelijk te horen is begint met de regel “Fuck You Ice Cube!”. Had Ice Cube hier toch spijt van zijn vertrek bij N.W.A en komt hij met een dis tegen zichzelf? Nee, Ice Cube is slechts The Nigga You Love To Hate, aldus de man in kwestie zelf.

Bij vlagen is er zelfs enkele humor te bekennen, zoals bij het heerlijk ouderwets geproduceerde en toch niet te eenvoudige You Can’t Fade Me. Hier komt Ice Cube een zwangere vrouw tegen en, nadat hij een praatje met haar begint, komt hij er achter dat hij de vader van het aankomende kind is.

Het beste aan dit gevarieerde ruime uurtje straathiphop is waarschijnlijk nog wel het tempo. Als Ice Cube qua beats of teksten namelijk niet kan imponeren, blijft de track altijd nog een heerlijk aanstekelijk hoog tempo behouden waardoor het belang van de inhoudelijke kwaliteit afneemt. Maar ook puur kwalitatief is dit album een pracht waar de oldschool-energie van af druipt en het toch nooit te eenvoudig overkomt, wat vaak het geval is bij oudere albums. Wat vaak ontbreekt bij albums die meer dan vijftien jaar oud zijn gecompliceerde instrumentaties, maar ook op AmeriKKKa’s Most Wanted is het wat beats betreft van een vrij hoog niveau. De producties zijn in de handen van The Bomb Squad (waar o.a. Chuck D lid van is) en The Lench Mob (waar Sir Jinx, die later voor o.a. Xzibit produceerde, deel van uitmaakt). Vaak zijn de beats voorzien van een aangename variatie en afwisseling, en als deze achterwege blijven zijn er altijd nog Ice Cube’s lyrics en het aanstekelijke en hoge tempo die je bezighouden als luisteraar. Bij Once Upon A Time In The Projects worden we meegenomen naar een jongen die zich op een verkeerd moment, namelijk tijdens een drugshandel, op de verkeerde plek, de plaats waar de drugshandel plaatsvindt, bevindt.

Yo-Yo, die door Ice Cube werd ontdekt toen ze in een supermarkt aan het rappen was, is de gastartiest bij het amusante It’s A Mans World, waar zich door middel van Ice Cube’s vrouwonvriendelijke praatjes tegenover Yo-Yo’s felle feministische teksten een vermakelijke strijd tussen man en vrouw afspeelt. Zelfs op het nummer dat minder dan één minuut duurt, Get Off My Dick And Tell Yo Bitch To Come Here, laat Ice Cube een betere indruk achter dan menig rapper in een heel nummer.

AmeriKKKa’s Most Wanted is in ieder opzicht geslaagd, en bij vlagen zelfs een waar meesterwerk. Het album bevat een heerlijk en aanstekelijk hoog tempo en Ice Cube laat zowel verbaal en qua raps zelden een steekje vallen. De plank wordt nooit misgeslagen en het is gewoon hiphop op zijn best, mede door de gevarieerde produties. Er zijn geen R&B of andere invloeden te horen, maar het is pure oldschool hiphop voor de liefhebber. Slechts een krap half jaartje na zijn vertrek bij N.W.A. waagde hij het er op zijn eerste soloalbum te introduceren en gek genoeg verlangt de luisteraar van AmeriKKKa’s Most Wanted eigenlijk geen seconde terug naar Cube’s eerdere tijden. Dit is in ieder opzicht Ice Cube’s hoogtepunt uit zijn solocarrière, die helaas na dit album gestaag steeds verder in een dal wegzakte.

avatar van Weirdo Wizzy
Goed gangsta rap album maar niet zo overtuigend als zijn opvolger Death Certificate naar mijn mening. Ik vind dit wel echt een album dat gewoon een erg goed geheel is. Als je de nummers afzonderlijk neemt valt het wel weer mee. Zo staan er voor mij weinig echte uitschieters op, maar het album is wel erg divers. Funky beats, storytelling, maatschappijkritische teksten, humor en leuke gastbijdragen maken het een bijzonder aangenaam album die ik 4 sterren geef.

Mijn favoriete nummers zijn:

Once Upon A Time In The Projects
Who's The Mack
It's A Man's World
AmeriKKKa's Most Wanted

Mezelf
SInds vandaag een top 10 gemaakt en deze staat er sowieso in. Dit was echt de gouden tijd van Ice Cube, naast deze is ook Death Certificate gewoon zeer goed en (iets minder maar mogen er toch wezen!) zijn Lethal Injection en The Predator ook gewoon parels.

avatar van PaulieWalnuts
Ik snap niet waarom Kill At Will hier aan de tracklist is toegevoegd. Omdat het op één of andere cd-release zit? Voor zover ik weet is het gewoon een aparte release.

Relax
Staat op de meeste originele albums erbij.

avatar van Kos
Kos
Ben het wel eens met Paulie, erg rare toevoeging.

avatar van sentner
nog altijd een van mijn favoriete albums, eerste album dat ik zelf heb gekocht trouwens, the nigga ya love to hate is ook altijd al mijn favoriete nummer op de cd geweest, you can't fade me staat op nummer 2, echt geweldig hoe hij verhaaltjes rapt enzo 5 sterren

gipspoot
AmeriKKKa's Most Wanted: 50 minuten lang harde funky beats met een op hol geslagen Ice Cube die met dikke storytelling en maatschappijkritische teksten komt. Over de hele cd een constant hoog niveau met een paar uitschieters en dat zijn voor mij 'Once Upon A Time In The Projects', 'Who's The Mack' en 'It's A Man's World'. 4 ster

Kos schreef:
Ben het wel eens met Paulie, erg rare toevoeging.

Hij staat op mijn CD erbij, ik heb die origineel, jij ook?

avatar van MJ_DA_MAN
Is toch een leuke toevoeging, die EP? Kill At Will is er overigens pas op latere edities van de plaat bijgevoegd volgens mij.

Jep.