Bee Gees - Spirits Having Flown (1979)

Australiƫ
Label: RSO

1. Tragedy (5:05)
  2. Too Much Heaven (4:57)
  3. Love You Inside Out (4:13)
  4. Reaching Out (4:07)
  5. Spirits (Having Flown) (5:21)
  6. Search, Find (4:16)
  7. Stop (Think Again) (6:41)
  8. Living Together (4:23)
  9. I'm Satisfied (3:58)
  10. Until (2:27)
avatar van master-rens
Het eerste album van Bee Gees die ik in mijn bezit heb.
Ik luister normaal gesproken helemaal niet naar disco/pop muziek, maar Bee Gees heeft iets dat mij aantrekt, I love it!
Het openingsnummer is Tragedy, een klassieker.
Perfect nummer, zeer catchy en het geeft een echt feel-good feeling.
Tragedy wordt gevolgd door, in mijn ogen ook een klassieker, Too Much Heaven.
Een heel mooi, rustig, romantisch nummer.
Love You Inside Out is het volgende nummer, ook een heerlijk nummer, lekker swingend.
De plaat blijft doorgaan met stuk voor stuk goede nummers, ook Reaching Out is daar een voorbeeld van.
Die eerste woorden van het lied, kippevel...
Reaching Out wordt opgevolgd door het titelnummer Spirits (Having Flown), geweldig refrein, de stukjes tussendoor vind ik soms een beetje saai, maar toch ook een lekker nummer.
Na de plaat omgedraait te hebben gaat het verder met Search, Find.
Prima nummer, weinig op aan te merken.
Stop (Think Again) is een redelijk nummer.
Na Stop (Think Again) komt Living Together, lekker nummertje, gelukkig gaat het niet te lang door, want dan zal het liedje vervelend worden.
Het 1na laatste nummer is I'm Satisfied, ook een goed nummer die lekker blijft hangen.
De afsluiter van dit grandioze album is Until.
De eerste woorden van het lied lijken net uit Michael Jackson's mond te komen
Ik vind deze afsluiter niet zo erg mooi en het liedje stopt wel erg abrupt voor een afsluiter. Wel jammer dat het album zo moet afsluiten dus.

Uiteindelijk vind ik dit een erg goed album met stuk voor stuk goede, catchy liedjes. 4,* (gaat heel misschien nog 4,5* worden, ik twijfel namelijk)

avatar van Boermetkiespijn
Fijn album, vooral nummers als "Tragedy", "Love You Inside Out" (tevens gebruikt door Snoop Dogg), het funky "Search, Find", en "Living Together" vind ik gaaf.

De plaat heeft over het algemeen een kalme en zwoele sfeer. Lekker voor bij dit warme weer, genoten!

Vaak zijn de meningen nogal verdeeld als het over de Bee Gees gaat. Maar één ding is toch zeker: de gebroeders Gibb waren uitzonderlijk goede songwriters. Ze hebben een immens uitgebreid repertoire aan buitenaards goede nummers bij mekaar gepend. Op dat vlak zijn ze na Lennon & McCartney één van de beste songwriters ever. Dit album behoort zonder enige twijfel tot hun beste oeuvre als het op muziek schrijven aankomt. Deze Spirits Having Flown wordt uiteraard gedomineer door de Falsetto stemmen maar die behoorden nu éénmaal tot hun handelsmerk in die periode uit hun carriere.
Het enige nummer waar ik niet van hou op dit album is Tragedy. Voor het overige voel je de Soul en Funk tot in het diepste van je botten. Het R & B gehalte op deze Spirits is in zeer hoge mate voelbaar. Er zijn uiteraard de topsingles als Too Much Heaven en Love You Inside Out en niet te vergeten het aanstekelijke titelnummer. Maar wat te zeggen van de minder bekende nummers als Reaching Out, Search Find, Living Together en Until. Gewoon hogeschool songwriting !!! Maar de crème de la crème van dit onwaarschijnlijk goeie album is het nummer Stop Think Again. Wat een parel van een song gezongen met een gevoeligheid die diep uit de ziel van Barry Gibb komt.

avatar van Poeha
Net ietsje minder dan hun overige albums uit die tijd, maar nog steeds een krappe 4* waard.

Tragedy
Wat stevigere track van de broers. Zit wat tussen disco en rock in. Fraaie opener, maar moet hem niet te vaak horen.

Too Much Heaven
Tijdloze Bee Gees ballad. Nuff said.

Love You Inside Out
Pareltje van het album. Heerlijke mellow disco track. Michael Jackson had hem ook gemaakt kunnen hebben in die tijd.

Reaching Out
Net genoeg pit om de aandacht erbij te houden, maar mij iets teveel van die hoge uithalen van Barry in dit nummer.

Spirits (Having Flown)
Heerlijk voortkabbelend nummer. Met riedeltje wat zo uit een NL-talige film/serie uit de 70's,/begin jaren 80 had kunnen komen.

Search, Find
Fijne, af en toe iets te happy, soultrack. Verder niets mis mee, kun je niet veel op tegen hebben, maar springt er ook niet echt uit. Gedurende het zingen van de titel heeft het wat weg van Commodores' Brick House.

Stop (Think Again)
Vakkundige track, instrumentatie prima in orde, dat zeker, maar toch wel te langdradig. Prince heeft dit soort tracks later beter uitgevoerd.

Living Together
Licht funky track, die aardig meedoet, maar ook verder niet al teveel opvalt.

I'm Satisfied
Op dit nummer vind ik de kopstem/falsetto van Barry dan weer erg fijn uitkomen. Geen moment van verveling tijdens het beluisteren. Lekker ritme.

Until
Wat dromerige track. Viel me eerst wat tegen, maar toch heeft het nummer wel iets. Prima tracklengte.