Andrew Lloyd Webber & Tim Rice - Jesus Christ Superstar (1973)

Alternatieve titel: The Original Motion Picture Sound Track Album

Score / Rock
Label: MCA

1. Overture (5:26)
  2. Heaven on Their Minds (4:22)
  3. What's the Buzz (2:30)
  4. Strange Thing Mystifying (1:50)
  5. Then We Are Decided (2:32)
  6. Everything's Allright (3:36)
  7. This Jesus Must Die (3:45)
  8. Hosanna (2:52)
  9. Simon Zealotes (4:38)
  10. Poor Jerusalem (1:36)
  11. Pilate's Dream (1:45)
  12. The Temple (5:26)
  13. I Don't Know How to Love Him (3:55)
  14. Damned for All Time / Blood Money (4:37)
  15. The Last Supper (7:12)
  16. Gethsemane (I Only Want to Say) (5:39)
  17. The Arrest (3:15)
  18. Peter's Denial (1:26)
  19. Pilate and Christ (2:57)
  20. King Herod's Song (Try It and See) (3:13)
  21. Could We Start Again Please? (2:44)
  22. Judas' Death (4:38)
  23. Trial Before Pilate (6:47)
  24. Superstar (3:56)
  25. The Crucifixion (2:40)
  26. John Nineteen: Forty One (2:20)
avatar van dvdschaaf
Zeer gedurft project om zo'n musical ervan te maken!! Ik vraag me af of dit bij andere geloofsovertuigingen wel gewaardeerd zou worden (al was een groot aantal gelovigen het ook niet met deze versie eens). Ik ben hier mee opgegroeid en kan (de meeste) nummers zeer waarderen!! 4**

avatar van Hans Brouwer
Ach...., als er een musical over het leven van Mohammed of Boedah zou worden geschreven zou ik dat prima vinden hoor ! Als overtuigd christen en hartstochtelijk Deep Purple/Ian Gillan fan, ben ik in ieder geval heel erg blij met deze musical "Jesus Christ Superstar" .

avatar van Jesusfreen
Ik vind dit toch niet zo een overtuigend eerbetoon aan mezelf, kon beter.

avatar van ChrisX
Hans Brouwer schreef:

Ware het niet dat de versie waar we het hier over hebben helemaal geen Ian Gillan heeft toch? Of ben ik nu in de war. Er was toch eerst het concept-album (met Ian Gillan en zo'n beetje heel de progband Collosseum als begeleidingsband), toen de theatershow en toen pas de film?

Klopt: deze is met Ted Neeley

Morrighancrow
Hulde aan Carl Anderson (Judas)!

Father McKenzie
Ik denk dat zowat iedereen, toen deze plaat uitkwam naar de winkel holde, want die wou je gewoon hebben, natuurlijk.
Dit is een plaat uit het "elpeetijdperk". Die elpee stond letterlijk haast bij al mijn vrienden thuis, en dus was mijn interesse ook gewekt.
Het feit dat Ian Gillan van Deep Purple hieraan meewerkt is op zich al de aanschaf waard.

En voor de rest heb ik totaal niets, maar dan ook NIETS met godsdienst.
Raar, want deze plaat vind ik uitstekend, en van gospel hou ik ook, het is het sfeertje, ongetwijfeld!
Praise the Lord!

Father McKenzie schreef:

Beste Father M., op deze soundtrack van J.S.C. werkt Ian Gillan niet mee . De rol van Jesus wordt op deze soundtrack vertolkt door ene Ted Neely . De zang van deze heer Neely staat in schril contrast tot de fantastische zangkwaliteit van Ian Gillan. Als je wilt weten op welke versie van J.C.S. Ian Gillan dan wel zingt; raadpleeg mijn persoonlijke album top 10: nummer 5 .

Father McKenzie
@ Hans Brouwer; Ik heb altijd gedacht dat hij hier echt wel op meezong, wàt een dwaling!
De plaat die ik bedoelde was ook uit 1970 of 1971, maar die had toch deze hoes, want die andere hoes ken ik zelfs niet..... nu ben ik helemaal de kluts kwijt, wist niet dat er 2 albums naast elkaar bestonden....euh...??

Deze hoes, dit album heb ik echt op elpee, ik dacht echt dat Gillan hierop meezong? Moet dit dringend eens herbeluisteren, maar heb geen apparatuur meer voor elpees.... dus als ik het op cd wil terugaanschaffen dan maar deze die op 5 staat in jouw toptien???

Father McKenzie schreef:

Patrick, de Jesus Christ Superstar uitvoering uit 1970, met medewerking van o.a. Ian Gillan, is de allereerste JCS als rockopera. In 1972 besloot men JCS te verfilmen. De muziek van die film vind je op deze soundtrack "Jesus Christ Superstar (1973)".
Bij mijn weten is Ian Gillan destijds gevraagd om ook in de film de rol van Jesus te vertolken. Omdat Ian bedankte voor de eer nam Ted Neely zijn plaats in.
Niet lullig bedoeld: Ted Neely had best wel "een Jezus uitstraling" maar zijn zangkwaliteit liet, zeker in vergelijking met Gillan, bepaald te wensen over.

Father McKenzie
@ Hans; dan is deze welke ji hebt, en welke in je top tien staat, dus te prefereren? Dan heb ik destijds het verkeerde album gekocht, zoals zovelen, dedzjuu(*) toch!

(*) Dedzjuu is een Vlaamse vloek!!

avatar van Exit Music
Absoluut jeugd-sentiment. was als klein jongetje al enorm onder de indruk van de stem van Judas en de geweldige melodien van Webber & Rice. Dit is vele jaren later eigenlijk amper veranderd.

4*, alleen al omdat 'damned for all time/blood money' zo woest briljant is.

avatar van musicfreak1960
Pure jeugdsentiment, heb het weer op mijn ipod gezet
alle nummers kan ik zo meezingen ( niet dat overigen het leuk vinden......)

Ted Neely is best een goede zanger,en ook degene die Judas speelt is echt goed, Superstar blijft een klassieker natuurlijk

en wat een mooie stem heeft Yvonne Elliman

avatar van joyce19791
Dit is voor mij gewoon de beste versie van Jesus Christ Superstar,
want ik werd verliefd op deze musical middels de film-versie, waarvan dit de soundtrack is.
Zoals al vaker gezegd hier, is vooral de stem van de acteur die Judas speelt fantastisch!
Ik kan hier nooit genoeg van krijgen!

avatar van horned_reaper
Wat is Heaven on Their Minds toch ook een geweldig nummer.

Die hele musical was gewoon episch!

avatar van horned_reaper
Gethsemane makes me almost religious !

avatar van MAS
MAS
Erg leuk om de nummers van die prachtige musical op een album te horen. Mijn favorieten zijn Superstar, Heaven On Their Minds en King Herod's song.

Ik schreef bij de versie uit 1970 met Ian Gillan dat die versie het ruimschoots won, maar ik begin nu toch te twijfelen.

Wellicht de sterkste rockopera ooit.

avatar van predator
Briljant

Ik hou van het bombastische. Nee, ik aanbid het bombastische. En de productie. En Judas. Feitelijk is hij de held. In mijn ogen de enige juiste interpretatie van het verhaal. Daar kan geen preek tegenop.

avatar van Metal-D78
Het is Goede Vrijdag (en zit de hele dag met Good Mourning/Black Friday van Megadeth in mijn hoofd) dus het wordt weer eens tijd om deze op te zetten. Blijft een hele gave rockopera (niet de beste, dat is nog steeds Streets van Savatage), die zijn tijd natuurlijk ver vooruit was (niet zozeer muzikaal als wel de vertolking van het verhaal).

avatar van Edwynn
Ook uitstekend om even The Passion van Gouda mee weg te spoelen waar ik gisterenavond noodgedwongen mee geconfronteerd werd.

Daarna Black Friday. Ook een goed idee.

avatar van Metal-D78
Edwynn schreef:
Daarna Black Friday. Ook een goed idee.
Peace sells staat nu op
The Passion met Syb en D0(os)??? Zag het vanochtend in 10 seconden op het journaal hoe een nummer van De Dijk door Syb en een nummer van Frank Boeijen door Do werd verkacht. O, o, Nederland wat heeft u een verfijnde wansmaak.

Choo Choo
Mooiste musical die ik ken. Werkelijk geweldig gezongen door de gehele cast.

Elk nummer is super, omdat elk nummer bijdraagt aan het verhaal. En elk nummer is ook goed te volgen door de duidelijke en mooi gezongen teksten.

De stemmen van Judas en Jezus raken me overigens wel het meest.

Heaven on Their Minds is voor mij een klassieker voor het leven geworden. Zo mooi zoals Judas hier zijn beweegredenen duidelijk maakt. Je krijgt hierdoor verderop in de film echt medelijden met Judas.

De clash tussen Jezus en Judas in The Last Supper is dan ook magistraal.

Kortom, 5 sterren.

avatar van aarrtentonny
Of je het een musical of een rock-opera noemt. Het is gewoon een strek prog-rock album.

avatar van ChrisX
aarrtentonny schreef:

..... maar ik durf deze versie absoluut niet progrock te noemen.. in tegenstelling tot het originele album waar op o.a. Ian Gillan zingt en zo'n beetje de hele band Collosseum speelt.

Choo Choo
Ik moet die versie dan ook maar eens zien te luisteren, want ik ken alleen deze! Ben zeer benieuwd!

Choo Choo
Ik heb net wat nummers geluisterd van die 1970 versie met Ian Gillian, maar ik die kan echt noooooooit tippen aan deze!

De stem van Judas in deze versie kan echt niet overtroffen worden en ook Ted Neeley heeft een geweldige stem. Beiden brengen zoveel meer emotie in hun nummers. Dan mag je Ian Gillian heten, maar dat doet me echt niets. Ik vind de nummers uit de 1970 versie slap en emotieloos.

Lang leve Carl Anderson en Ted Neeley!! (Goh, wie had er ooit gedacht dat ik nog zou buigen voor Jezus....)

avatar van spinout
Gek genoeg vind ik de muziek zonder de beelden beter, als met. Als geheel verdient dit een 5.0. Een fantastisch concept en geweldige vertolkingen.

WPE
Ik maakte kennis met Jesus christ superstar nota bene in een kerk in 1974, daar werd hij gedraaid op een groot scherm. Het maakte op mij een onuitwisbare indruk, grandioos! Dat gold zowel voor de beelden als uiteraard de muziek. Ik heb pas vorig jaar dit album op cd aangeschaft, en kan er nog steeds geweldig van genieten, en denk dan ook weer met weemoed terug aan die ene keer dat ik met plezier in de kerk kwam...