Elvis Costello and The Roots - Wise Up Ghost (2013)

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Label: Blue Note

1. Walk Us Uptown (3:22)
  2. Sugar Won't Work (3:31)
  3. Refuse to Be Saved (4:26)
  4. Wake Me Up (5:53)
  5. Tripwire (4:28)
  6. Stick Out Your Tongue (5:27)
  7. Come the Meantimes (3:52)
  8. (She Might Be a) Grenade (4:35)
  9. Cinco Minutos con Vos (5:01)
  10. Viceroy's Row (5:01)
  11. Wise Up Ghost (6:26)
  12. If I Could Believe (3:58)
  13. My New Haunt * (4:41)
  14. Can You Hear Me? * (6:27)
  15. The Puppet Has Cut His Strings * (4:56)
avatar van Angelo
Lekker (retro)nummer, dat Walk Us Uptown, en wat een heerlijke instrumentatie ook. Heel benieuwd naar de rest van de plaat, een samenwerking tussen Costello en The Roots kán bijna niet misgaan.

avatar van Masimo
Erg gaaf, ja.

avatar van Tony
De samenwerking werkt erg goed op dit nummer. Elvis Costello klinkt zowaar urgent in 2013. Dat smaakt naar meer!!

avatar van Rudi S
Klinkt erg lekker, hier kijk ik naar uit.

interessant

avatar van devel-hunt
Walk Us Uptown, echt een té gek nummer zeg.
Leuke combinatie Costello with the Roots. Ben benieuwd.
Ik koop deze waarschijnlijk blindelings zoals ik vanaf Get Happy van Costello alles van Elvis koop.

avatar van Tony
Zoveel vertrouwen heb ik 'm ook een tijdje gegeven, maar daardoor toch enkele misperen in huis gehaald en wat voorzichtiger geworden. Eerst maar eens horen of dit een Imperial Bedroom of een Mighty Like a Rose is... Geen van beiden natuurlijk, maar je begrijpt wel wat ik bedoel.

avatar van Rudi S
Laatste albums waren goed tot zeer goed (vind ik dan). maar ik ben dan ook fan

avatar van Tony
When I Was Cruel is mijn laatste aanschaf geweest, daarna nieuwe albums nog wel beluisterd, want nieuwsgierig was ik altijd wel, maar mijn centen niet meer aan uit kunnen geven, helaas.

avatar van AOVV
Interessante combinatie. The Roots vind ik zeker instrumentaal van een heel hoog niveau, en dat Elvis Costello een vakman is, dat laat zich raden. Dit zou dus wel eens een heel goeie plaat kunnen opleveren!

avatar van thgryda
Deze is gelekt! Ik ga hem morgen meteen beluisteren, ik ben erg benieuwd!

avatar van -marco-
Ben hem nu aan het luisteren. Kende Elvis Costello niet, maar dankzij de The Roots nu wel

Klinkt aardig op het eerste gehoor.

avatar van Ernie
Ook juist begonnen met 1ste luisterbeurt

avatar van thgryda
De instrumentaties zijn wederom top, maar het is toch weer wat wennen aan de stem van Elvis Costello. Ik krijg vooral erg veel zin in een nieuwe Roots plaat na het beluisteren van dit album

zaaf
wat een geweldige plaat!!!

wat rootsvocalen waren lekker geweest, maar had t mss wat gefragmenteerder gemaakt.

ach, vocalen zijn wel aan elvis over te laten. een urgente samenwerking, het is eerder als voorzichtige voorspelling (hoopvol) vermeld, en ik zeg daar een dikke JA op.

avatar van devel-hunt
Klinkt helemaal niet verkeerd. De stem van Elvis en de muzikale omlijsting door The Roots.
In eerste instantie denk je, waar waagt Elvis zich nu weer aan. Maar het werkt erg goed.
Elvis, nooit voorspelbaar, soms steengoed soms wat minder, maar met deze samenwerking lijkt hij zijn meest aansprekende in jaren te hebben gemaakt.

GrafGantz schreef:
Mooi artwork

Inderdaad. En bescheiden dat ze zijn; Ze geven zichzelf maar 3 sterren... Dat zou het gemiddelde hier flink omlaag halen.

avatar van -marco-
Pfffff. Wat een geweldige plaat is dit geworden zeg. De stem van Elvis Costello ligt me wel, heerlijk. De instrumentatie van The Roots blijft ook geniaal en sluiten perfect aan op Costello. Of is het andersom

Vind de tracks zeer gevarieerd klinken, van een prachtig tripwire naar een hypnotisch SOYT, een Spaans CMCV bv.

Iig een zeer geslaagd project. Sluit een verhoging niet uit, want ik blijf dit draaien.

The Roots zijn eigenlijk altijd goed..

Check hier de recensie over The Roots en Elvis Costello!
Through The Noise - bit.ly

zaaf
das geen recensie, maar een jubel over the roots in t algemeen. en terecht!

kistenkuif
Soderknetter! Dit niet zomaar een samenwerkingsproject. Dit is meer dan een optelsom van afzonderlijke talenten. Ik had vooraf zo mijn twijfels gezien het genreverschil tussen Costello en The Roots. Van mijn scepsis is niets over. Dit vind ik een mooi compact en funky album met overtuigende muzikale en tekstuele zeggingskracht. Catchy opener, sterk middendeel, verbluffende titelsong en prachtige afsluiter. Mooi strak en gedetailleerd geproduceerd. Als liefhebber van Costello ongehoord aangeschaft en bepaald geen spijt. Stukken beter dan zijn wat bleke laatste albums. Wat een opkikker!

Men neme een beetje Hip Hop, een beetje Pop, een beetje Rock, a little bit of Jazz & Reggae en niet te vergeten: a lot of Funky Grooves. Doe die In The Mix en laat het uitvoeren door een prima zanger en een ijzersterk collectief en dan heb je ook wat: Wise Up Ghost. Niet onbelangrijk zijn de geschreven songs op basis hiervan, maar ook daar komen Costello & Roots meestal wel uit. Ze beïnvloeden elkaar op een goede en leuke manier. De productie is natuurlijk erg goed: het gevarieerde geluid staat als een huis.

Opener en single Walk Us Uptown heeft lekkere reggae accenten. Sugar Won't Work, Refuse To Be Saved & Wake Me Up zijn goede up-tempo nummers. Andere sterke songs vind ik Stick Out Your Tongue, (She Might Be A) Grenade & Cinco Minutos Con Vos. Een enkel nummer vind ik wat minder bijzonder. Maar over deze hele gevarieerde plaat heen vind je genoeg interessants en fraais om van te genieten.

avatar van Lura
Het is dat ik het enthousiaste commentaar van Kistenkuif hier tegenkom, anders was ik niet eens gaan luisteren, vanwege de combinatie. Ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. Bijzondere plaat.

avatar van Shelter
Ik denk dat mensen The Roots niet zo goed kennen als je denkt dat het genre verschil zo groot is.
Ik zou juist zeggen bij The Roots dat het niet het geval is, omdat ze nogal bekend staan erg goed om te kunnen gaan met liveinstrumenten. Als dit een mix was van the Game en Costello kan ik me er wel iets bij voorstellen

avatar van Lura
Dat klopt, Shelter. Als ik bij genre rap of hiphop zie staan, dan haak ik af.

avatar van Shelter
ik heb dat alleen bij "pop", maar moet toegeven dat door mijn vrouw die erg van pop houdt ik af en toe wel eens wat hoor dat ik denk, das toch ook niet slecht of zelfs goed.
Voor mij is hiphop het meest divers en fijnst om te luisteren en meestal ben ik niet zo weg van de fusions. Maar als het dan wel goed is vind ik het vaak ook meteen erg goed.

avatar van Lura
Off-topic CunninLynguists en Guru zijn de enigen die ik te pruimen vind.

Guru: dat is 'lang geleden'!

Die heb ik nog in Paradiso zien optreden. Was wel erg goed. Sh*t: ik zie dat hij in 2010 op 48-jarige leeftijd is overleden. R.I.P. Guru.
Overigens kan je je rustig wagen aan de laatste 2 albums van the Roots. Sterker nog: ik kan je ze van harte aanbevelen: Undun & How I Got Over.