Heaven 17 - Penthouse and Pavement (1981)

Alternatieve titel: B.E.F.: The New Partnership That's Opening Doors All Over the World

Pop / Electronic
Label: Virgin

1. (We Don't Need This) Fascist Groove Thang (4:21)
  2. Penthouse and Pavement (6:23)
  3. Play to Win (3:37)
  4. Soul Warfare (5:04)
  5. Geisha Boys and Temple Girls (4:33)
  6. Let's All Make a Bomb (4:07)
  7. The Height of the Fighting (3:01)
  8. Song with No Name (3:36)
  9. We're Going to Live for a Very Long Time (3:28)
  10. I'm Your Money [12" Version] * (5:11)
  11. Are Everything [12" Version] * (4:27)
  12. B.E.F. - Decline of the West * (7:12)
  13. Penthouse and Pavement [Original Demo] * (5:31)
  14. [We Don't Need This) Fascist Groove Thang (Original Demo] * (4:37)
  15. Play to Win [Original Demo Instrumental] * (3:27)
  16. Soul Warfare [Original Demo] * (3:55)
  17. Are Everything [Original Demo] * (3:07)
  18. B.E.F. - BEF Ident [Alternate Version] * (0:29)
  19. B.E.F. - Decline of the West [Alternate Version] * (7:19)
  20. B.E.F. - Rise of the East [Alternate Version] * (5:01)
  21. B.E.F. - Music to Kill Your Parents By [Alternate Version] * (1:21)
  22. B.E.F. - Uptown Apocalypse [Alternate Version] * (3:02)
  23. B.E.F. - A Baby Called Billy [Alternate Version] * (2:49)
  24. Rhythmic Experiment 1 * (2:00)
  25. Rhythmic Experiment 2 * (0:51)
  26. Boys of Buddha Experiment * (0:23)
  27. At the Height of the Fighting [Original Rhythm Track] * (0:43)
  28. Rhythmic Loop Experiment * (3:48)
  29. Funky Experiment * (0:44)
  30. Song Experiment * (2:59)
  31. Heavy Drum Experiment * (0:31)
  32. Play to Win [Original Demo with Vocals] * (3:31)
Indrukwekkend album

avatar van andré
heb deze nog op LP. In het laatste nummer zit een soort 'groef', waardoor de laatste zin eindeloos wordt herhaald.

Dit album is geen pop maar heftig Avant Garde

Toch maar in mijn top10 gezet.

I am your Money

en Play to win zijn favorieten

avatar van Zachary Glass
FisherKing schreef:
Dit album is geen pop maar heftig Avant Garde

On peut toujours essayer, mon cher amie intime

Mais oui

Goeie plaat!
Net aangeschaft....Ben helemaal in de jaren 80 elektro pop of wat t ook mag zijn. Heeft iemand nog suggesties behalve t gangbare New Order en Joy Division?

avatar van lebowski
Gezien je keuze voor Heaven 17 komen Human League, Depeche Mode en de vroege cd's van Japan en Tears For Fears in aanmerking. En probeer ook eens The Luxury Gap van Heaven 17, net zo goed als deze! En laat ik Split Enz niet vergeten. En dan noem ik de gangbare namen, er zwerven kenners op MuMe rond die ongetwijfeld nog veel meer Geheimtips hebben. Enjoy!

Cool! bedankt ben niet zo van de tears for fears, wel the notwist. als iemand meer dat soort shit weet.....graag!

The Notwist -> The Go Find, Console (zijproject)

Ja console is cool Lali puna is ook zo`n zij-project. ook echt de shit.

Mja, Lali Puna heeft het voor mij net niet eigenlijk.

rauschfeld schreef:
Goeie plaat!

Ook aan te raden: The Fixx, Ultravox, Fashion, Associates, China Crisis, Thomas Dolby, John Foxx, Yazoo (eerste album), Flock of Seagulls, Human League, Tubeway Army, OMD (Architecture & Morality). Veel plezier!

lebowski schreef:

Ach, in die tijd zelf werd Heaven 17 ook niet zoveel verkocht... veel mensen om me heen kenden de band helemaal niet (vooral ten tijde van dit album hadden ze geen hitsingles). Ook in thuisland Engeland waren ze toen niet zo heel populair. En de BBC boycot van (We don't need this Fascist) Groove Thang deed ze ook niet echt goed volgens mij.
In mijn ogen een zwaar onderschatte band.

Jan Wessels schreef:
In mijn ogen een zwaar onderschatte band.

Helemaal mee eens, ik vind vooral The Luxury Gap ijzersterk. Wist niet eens dat Groove Thang werd geboycot. Omdat ze Reagan aanvielen? Fantastisch nummer in ieder geval

Everybody move to prove the groove
Have you heard it on the news
About this fascist groove thang
Evil men with racist views
Spreading all across the land
Don't just sit there on your ass
Unlock that funky chaindance
Brothers, sisters shoot your best
We don't need this fascist groove thang

avatar van MartinoBasso
Zou graag een album willen aanschaffen van Heaven 17, weet alleen niet welk, ik twijfel tussen deze en The Luxery Gap.. Ik ken alleen maar de eerste drie nummers van deze, en van The Luxery Gap ook maar enkel de singles.. Allmusic geeft The Luxery Gap een hogere waardering als Penthouse & Pavement, maar een waardering van allmusic wil uiteraard niet veel zeggen..

avatar van Thuurke
andré schreef:

Klopt, "For A Very Long Time" en bleef zo continu doorgaan. Hoe hebben ze dit met de CD opgelost? Nummer 9 was het laatste nummer van de LP.

MartinoBasso schreef:
Zou graag een album willen aanschaffen van Heaven 17, weet alleen niet welk

Schaf ze gewoon beide aan. Ik zou geen keuze kunnen maken in dit geval.
Of anders de verzamelaar als je alleen alle (bijna)hits wilt hebben.

Jan Wessels schreef:

Ook leuk, Blancmange, Thompson Twins en wat zwaarder werk van Fad Gadget. This last night in Sodom van Soft Cell is ook erg goed.

een van de beste dansplaten van het begin van de jaren,80. heb ergens gelezen dat ze nog geen noot konden lezen en dat verbaast me zeer,want ik vind het muzikaal veel knapper in elkaar zitten dan de meeste andere pop/rockmuziek.zij zouden heel wat meer kans maken om op een coservatorium te worden toegelaten dan menig derderangs gitaarpunkbandje zoals je die toen had en nog veel hebt.Mijn gehoor zegt mij zoiets. En ook.....discomuziek met politieke en maatschappijkritische teksten. toch ook een revolutionair iets in die tijd.en volgens mij waren ze in engeland,amerika en zuid-europa best wel heel populair hoor

avatar van Jumperjack
Ha, ik kom weer eens bij een van mijn jaren 80 platen kijken en wie zie ik hier ook weer, Jan Wessels. Ik ben het er overigens geheel mee eens dat Heaven 17 een compleet onderschatte band is. Deze Penthouse & Pavement is wel mijn favoriete H17 plaat.

Jumperjack schreef:

Hi hi, waar de jaren 80 platen zijn is Jan Wessels ook te vinden

En Jumperjack... geweldig dat ik vaak de zelfde mensen tegenkom bij mijn favoriete albums/bands. En dat is vaak jaren 80 spul. Dat schept wel een band. Opvallend dat bij veel van die albums naar verhouding vaak weinig bijdragen te vinden zijn.

paranoidandroid
Dit album is 20 maart in zijn volle glorie in Paradiso te bewonderen. Live dus.

avatar van Edwin
paranoidandroid schreef:
Dit album is 20 maart in zijn volle glorie in Paradiso te bewonderen. Live dus.

Ik vraag me af of daar veel mensen op afkomen. Ik heb Heaven 17 altijd als een band in de marge beschouwd. Een van de minder interessante exponenten van de vroege jaren 80, zeg maar in het rijtje Blancmange, Wang Chung, Visage. Een paar aardige singles (Temptation, This Is Mine) kon ik in die tijd nog wel waarderen, maar de albums in zijn geheel trek ik nauwelijks. Dit gaat mij te ver 'over the top'. Een nummer als Fascist Groove Thang vind ik zelfs onuitstaanbaar, te geforceerd hip. Als ik uit die tijd iets moet aanraden, kom ik toch uit bij Depeche Mode, OMD, Ultravox, The Human League, Tears for Fears, Talk Talk, A Flock of Seagulls, The Blue Nile, Japan, ABC, China Crisis en wat mij betreft ook Duran Duran en Spandau Ballet. Dat waren en zijn de bands die bepalend zijn voor mijn euforische jaren 80 gevoel. In die stroom kon Heaven 17 naar mijn smaak niet meekomen.

avatar van djarend
Met bovenstaande totaal niet eens, het was een toffe band en hebbentoch een leuke trits singles geleverd en minstens 2 toffe albums, deze en Luxury Gap en ook How Men Are is nog best behoorlijk, maar ik hoef ze niet live te zien, dat lijkt me toch niet zo geweldig...

avatar van murena68
meestal beluister ik enkel de B-kant als ik deze nog eens uit de platenkast haal. Die vind ik echt de moeite.

Prachtige dance/wave/synth plaat, heel anders dan the Luxury Gap, een niveau beter wat mij betreft. Ontsproten uit de oude Human League voordat ze Dare maakten. Zit erg veel funk in de plaat door dat basje op Soul Warfare en Play to Win. Van dat maatschappykritische van deze plaat is op met name de 3e lp niets meer te merken, toen werden het gladjakkers.
Ben het ook niet met Edwin eens maar ieder zijn smaak natuurlijk.
Heb m net weer opvinyl gedraaid en hij blijft prachtig, deze plaat is meer van invloed geweest dan ik toen had kunnen bevroeden.

avatar van frolunda
Vind hem tegenwoordig toch wat gedateerd en kil klinken alhoewel de plaat zeker z'n momenten kent.De single (We don't need this) Fascist groove thang staat nog steeds als een huis en het titelnummer komt nog het dichtst in de buurt bij echte funk/soul.Daarnaast is het toegevoegde I'm your money ook zeer zeker de moeite waard.Wel jammer dat de single versie van the Height of the fighting (met toeters en bellen) er niet op staat want de album versie klinkt daarmee vergeleken toch wat kaal.Blijft een leuke elpee maar de opvolger was toch net iets beter.

avatar van Jan Wessels
Vandaag ontvangen via Amazon UK: een dubbel cd met Penthouse and Pavement plus de opvolger Luxury Gap in één verpakking (voor een klein prijsje).
Het betreft hier de geremasterde albums uit 2006, beide met extra nummers. Voor P&P zijn dat:
10. B.E.F. - Groove Thang
11. Are Everything (12"version)
12. I'm Your Money (12"version) - wat blijft dit een mooi nummer!
13. B.E.F. - Decline of the West
14. B.E.F. - Honeymoon in New York

Mijn oude verzamelaar kan de deur uit: beide albums plus de extra tracks zijn alles wat ik van Heaven 17 nodig heb. Deze cd klinkt opvallend goed, geweldige bas. Dit blijft een geweldig album, ook na bijna 33 jaar verder te zijn.

avatar van murena68
De B-kant is fantastisch.