Golden Earring - Cut (1982)

Label: Red Bullet

1. The Devil Made Me Do It (3:25)
  2. Future (5:25)
  3. Baby Dynamite (5:15)
  4. Last of the Mohicans (4:09)
  5. Lost and Found (4:00)
  6. Twilight Zone (7:58)
  7. Chargin' Up My Batteries (4:17)
  8. Secrets (4:04)
  9. Twilight Zone [7-Inch Single Version] * (4:47)
  10. King Dark * (3:32)
  11. The Devil Made Me Do It [7-Inch Single Version] * (3:16)
  12. Shadow Avenue * (3:51)
  13. The Devil Made Me Do It [7-Inch US Single Censored Version] * (3:33)
  14. Future [Early Version 11-81] * (4:46)
  15. Twilight Zone [Early Version 11-81] * (5:46)
  16. Don't Be Silly [Monitor Mix 1-82] * (3:23)
  17. Lost and Found [Instrumental Early Mix 2-82] * (4:35)
  18. Future [Alternate Lyrics Version 2-82] * (4:06)
  19. Twilight Zone [Early Mix 2-82] * (8:09)
  20. Chargin' Up My Batteries [Early Mix 2-82] * (4:47)
  21. King Dark [Early Mix 2-82] * (3:21)
  22. Last of the Mohicans [Early Version 2-82] * (4:32)
  23. Jazz - Shadow Avenue (Basic Track 3-82) * (4:05)
  24. Secrets [Early Mix 5-82] * (4:02)
  25. The Devil Made Me Do It [Early Mix 6-82] * (3:28)
  26. Baby Dynamite [Early Mix 6-82] * (6:04)
  27. Twilight Zone [Instrumental Early Mix 2-82] * (8:05)
Golden Earring was de eerste band waar ik als kind fan van ben geweest.
Na de Kinderen Voor Kinderen periode zaten mijn mede negenjarige klasgenoten in hun Doe Maar fase.
Ik snapte daar dus niks aan.
Wat was er dan zo stoer aan Doe Maar.
Ze konden helemaal niet dansen, en die Hennie Vrienten deed zo raar met zijn stem.
En het Nederlandstalige zingen klinkt zo dom.
Barry Hay was veel ruiger, en die kon zelfs in het Engels zingen.
Ik hoorde bij Toppop Twilight Zone van Golden Earring, en dat was pas echte muziek.
Die gasten hadden mooie zonnebrillen en een clip met pistolen en mooie meisjes.
Ook de opvolger The Devil Made Me Do It, maakte veel indruk.
Geen benul waar over gezongen werd.

Mijn vader vond het ook cool; hij had zelfs een paar elpees van Golden Earring, en ook daar stonden mooie nummers op.
Rader Love en She Flies On Strange Wings.
Maar ik wilde liever de plaat met die door geschoten kaart.
Dat album heette ook nog Cut, en dat betekende iets heel erg vies.
Al wist ik natuurlijk nog niet wat.
Dus samen met mijn vader naar de plaatselijke platenboer.
Daar mijn eerste echte album gekocht, met tevens een paar buttons voor op mijn spijkerjas.

Cut viel niet tegen; het album is letterlijk grijs gedraaid.
De versie van Twilight Zone
duurde maar liefst 8 minuten, en dit was niet eens een remix.
Er werd echt een stuk toe gevoegd aan het nummer.
Alleen dat gedoe om die naald telkens op de juiste groef te krijgen.
Eeuwig die laatste tonen van Lost And Found.
Ik snapte maar niet waarom hier op de b-kant niet mee geopend werd.
De a-kant deed dat wel met het beste nummer van die zijde.
Nog steeds blijf ik de langere versie beter vinden.
Mooi gitaarwerk, en die herhalende baspartijen toewerkend naar een climax.
Al klinken de drumpartijen nu wel erg blikkerig.
Terwijl Cesar Zuiderwijk live laat horen tot de betere drummers te horen.

En de rest van Cut?
Het is behoorlijk gericht op de Amerikaanse markt.
Twee aardige zangers, waarbij George Kooymans een mindere uitspraak heeft.
Muzikaal een prima op elkaar ingespeelde band.
Voor mij klinkt het nu allemaal vrij toegankelijk, maar ik kan me nog goed een voorstelling van maken dat dit vroeger een grote impact op mij had als bijna tienjarig jochie.
Maar dat had Grease op mij een paar jaar eerder ook.
Toen was John Travolta de stoerste man ter wereld.

avatar van Lonesome Crow
Een hele goede Earring plaat, snap het lage stemgemiddelde niet zo.
Staan geen fillers op, elke song heeft wel iets speciaals.
De 2 singles van dit album zijn natuurlijk perfect voor de massa, maar ook voor de fans.
Pakkend, herkenbaar en de lange versie van "Twilight Zone" kan ik blijven horen geweldige opbouw heeft het.
Redelijk bekend is ook nog "Future", vind ik ergens nog het minst geslaagd.
Op de snellere tussenstukken na een wat zeurderige song maar wel sfeervol en dat redt het bij mij.

Door het gedoseerd toevoegen van keyboards klinkt "Baby Dynamite" ietwat spacey, hypnotiserend zelfs.
Mijlenver weg van de rockende Earring, prachtsong dit bij voorkeur liggend op de bank beluisteren met de ogen dicht.
"Last of the Mohicans" wordt meer gedragen door het naar voren gemixte baswerk van Rinus, een vlotte up-tempo song met voldoende afwisseling en kent een perfecte opbouw.

Wat opvalt bij dit album is dat het meer als een sfeervol popalbum overkomt als rock, en die "tijdelijke" stijlverandering doet de Earring goed.
Het begin van "Lost and Found" is geweldig, symfonisch bijna en de spanning wordt het hele nummer vastgehouden.
Het semisch acoustische "Chargin' Up My Batteries" en laid back "Secrets" klinken beidde toch weer totaal anders en staan helemaal op zich.

Alhoewel het songmateriaal zeer sterk is maakt de gedurfde produktie van Schel Schellekens het helemaal af.
Gitaar minder op de voorgrond, basgitaar prominenter aanwezig en regelmatig keyboards, ik vind het heel geslaagd !

avatar van Marco van Lochem
De vraag was in het begin van de jaren ’80 of de Golden Earring nog door wilden gaan, of dat ze het bijltje erbij neer zouden gooien. De succesjaren waren voorbij. Sinds 1979 hadden ze geen grote hit meer gescoord, albums werden duidelijk minder verkocht en dat alles zorgde voor een downstemming bij het 4-tal uit Den Haag. Ze besloten echter om niet via een zijdeurtje afscheid te nemen, maar het nog 1 keer te proberen. Gitarist George Kooymans was bezig met het plannen van een solo album en had een nummer in demo versie klaar liggen dat misschien wel geschikt zou zijn voor de Earring. Dat werd “TWILIGHT ZONE”, het nummer dat eind augustus in de Top 40 binnen kwam en, ondersteund door een spraakmakende videoclip, in de vierde week op de eerste plaats stond. The Earring is terug!! Het album “CUT” kwam medio september 1982 uit en door het succes van die eerste single, werd ook dit album een kassucces. Het door Shell Shellekens (drummer bij onder andere Brainbox, Rainbow Train en Cashmere) geproduceerde album liet een herboren band horen, die zich ook een modern, typisch begin jaren ’80, sound had aangemeten. Album opener en tweede single “THE DEVIL MADE ME DO IT” is een energieke song mede door de blazers, die het nummer een extra lading geven. “FUTURE” is een door Kooymans gezongen midtempo ballad en voormalig Earring lid en The Nits toetsenist Robert Jan Stips geeft “BABY DYNAMITE” dat extra’s, waardoor het voor mij één van de favoriete songs op “CUT” is geworden. “LAST OF THE MOHICANS” en “LOST AND FOUND” zijn herkenbare Earring rockers, beide geweldig gezongen door Barry Hay. Het bijna 8 minuten durende “TWILIGHT ZONE” is het andere hoogtepunt. Spannende opbouw, prachtige gecombineerde leadzang door Hay en Kooymans, rustig middenstuk en met een gitaarsolo naar het einde toe is dit een klassieker pur sang. Kooymans zingt “CHARGING UP MY BATTERIES”, een lekker midtempo rocker met een aanstekelijk refrein en met “SECRETS”, een met afwijkende tempo rocker is het de afsluiter van het nog geen 40 minuten durende meesterwerkje. De Golden Earring was met “CUT” weer helemaal terug met een album vol prachtige songs die door de gedegen ritmesectie bestaande uit bassist Rinus Gerritsen en drummer Cesar Zuiderwijk nog steeds een genot is om te beluisteren.