This Mortal Coil - Blood (1991)

Rock / Pop

3. Andialu (3:03)

met Alison Limerick

4. With Tomorrow (2:40)

5. Loose Joints (2:26)
  6. You and Your Sister (3:14)

met Kim Deal en Tanya Donelly

7. Nature's Way (3:19)

met Alison Limerick en Deirdre Rutkowski

8. I Come and Stand at Every Door (3:54)

met Deirdre Rutkowski, Louise Rutkowski en Tim Freeman

9. Bitter (6:25)

met Alison Limerick, Deirdre Rutkowski en Ikuko Kozu

10. Baby Ray Baby (2:13)

11. Several Times (3:12)

met Deirdre Rutkowski

12. The Lacemaker II (1:24)
  13. Late Night (3:03)

met Caroline Crawley

14. Ruddy and Wretched (3:15)

met Anne Garrigues

15. Help Me Lift You Up (5:06)

met Caroline Crawley en Deirdre Rutkowski

16. Carolyn's Song (3:47)

17. D.D. and E. (0:47)

met Deirdre Rutkowski

18. 'Til I Gain Control Again (4:43)

met Deirdre Rutkowski, Louise Rutkowski en Heidi Berry

19. Dreams Are Like Water (8:37)

met Deirdre Rutkowski

20. I Am the Cosmos (4:05)

met Deirdre Rutkowski en Dominic Appleton

21. (Nothing But) Blood (4:04)

avatar van 4addcd
Vanwege de prachtige herinneringen en tijdloze muziek alweer de 3e! re-releases n Blood gekocht op UHDCD. Dit is kwalitatief de beste op audio gebied dus geen spijt van de aanschaf. Voor mij is het eerste TMC album een onbetwist top 10 album en de twee andere niet. Heb nu de moeite eens genomen om te beluisteren of dit nog zo is en vooral waarom? Ik was er na 20 minuten al uit;
Blood bevat een groot aantal prachtige liedjes, maar naar mijn idee is de 4AD magie duidelijk minder dan op het debuut. Dit leek veel meer gevormd door de artiesten van 4AD zelf. Je hoort daar de het geluid terug van Cocteau Twins, DCD en andere 4AD helden. Blood lijkt (net als Filigree and Shadow) meer op het werk van de bedenker zelf: Ivo. De producer heeft naar mijn idee iets té veel door laten klinken van zichzelf waardoor de schoonheid en puurheid van de nummers iets minder is. Voor mij zit er veel minder emotie in onder andere door de bijgeluiden en soundscapes die er regelmatig ingevlochten zijn. Klinkt alsof ik het album niet goed vind, maar er is genoeg moois te beluisteren en 4* is dan ook een terechte score voor mij. It’ll end in tears is van de buitencategorie en evenaren was vanaf die release eigenlijk onbegonnen werk.

avatar van jorro
Blood" is het derde en laatste album van de Britse muziekgroep This Mortal Coil, uitgebracht in april 1991. This Mortal Coil was een project geleid door Ivo Watts-Russell, oprichter van het platenlabel 4AD. Het project bracht verschillende artiesten samen om unieke muziek te creëren.

Het album bevat een mix van originele composities en covers van minder bekende nummers uit de jaren '60 en '70. Op "Blood" zijn bijdragen te horen van artiesten zoals Caroline Crawley, Deirdre Rutkowski en Alison Limerick. Een opvallend nummer is "You and Your Sister", een cover van Chris Bell, uitgevoerd door Kim Deal en Tanya Donelly.

De muziek op "Blood" wordt gekenmerkt door een dromerige en melancholische sfeer, met een combinatie van etherische zang en rijke instrumentatie. Het album opent met "The Lacemaker", een instrumentaal stuk dat de toon zet voor de rest van het album. Andere opmerkelijke nummers zijn "Mr. Somewhere" en "I Am the Cosmos". Samen met "Bitter" en "Late Night" mijn favorieten op het album.

"Blood" werd opgenomen in de Blackwing Studios in Londen en de Palladium Studios in Edinburgh, met productie door Ivo Watts-Russell en John Fryer. Het album werd goed ontvangen door critici en wordt beschouwd als een passend einde van de This Mortal Coil-trilogie.

In 2013 werd "Blood" gerangschikt op nummer 493 in de lijst van de 500 beste albums aller tijden door NME. Het album blijft een belangrijk werk binnen het 4AD-label en een getuigenis van de unieke artistieke visie van Watts-Russell.

Waardering: 8,8