Terwijl mijn ene held in opleiding (Ryan Bingham) na een bliksemstart per album een beetje aan kwaliteit inlevert, verbetert Israel Nash Gripka zich juist per album. 2013 is nog niet voorbij, maar ik zie dit jaar ook niet snel meer iemand een beter album afleveren. Dit soort platen zijn van een zeldzame klasse.
Rain Plans is een heerlijk sombere cd. De pedal steel is veel prominenter aanwezig dan op
Barn Doors en dat is één van mijn favoriete instrumenten. Het wordt hier ook veel sterker en sfeervoller ingezet dan voorheen. ‘Through the Door’ krijgt daardoor bijvoorbeeld echt iets extra’s. Er wordt soms haast op het niveau van Ben Keith gespeeld. Tegelijkertijd komt Gripka een beetje los van de erfenis van Neil Young en begint hij zijn eigen muzikale identiteit te vinden.
Als harmonyfreak bevalt het me ook uitstekend dat Gripka harmoniezang nu veel meer toepast in zijn muziek, zoals op ‘Just Like Water’. Ook als songwriter is hij enorm gegroeid. Gripka komt met sterkere, originelere akkoordenwisselingen en schema’s. ‘Myer Canyon’ opent bijvoorbeeld als rootsnummer met mandoline en eindigt als psychedelica met een ‘backwards gitaar’. Daarnaast staat hier in tegenstelling tot zijn vorige albums geen enkel opvulnummer meer op. Werkelijk álles is een schot in de roos.
Een logisch gevolg van deze creatieve ontwikkeling is dat Gripka minder rockt dan voorheen. Dat zou je niet verwachten, aangezien Gripka en zijn band zich live verleden jaar een beetje als een indierock festivalbandje begonnen te profileren. Gelukkig is het roots- en countrygehalte alleen maar toegenomen. Daar wordt tegenwoordig naar mijn mening vaak de mooiste muziek in gemaakt. Gripka kroont zich met
Rain Plans tot de koning van deze stijl. En in tegenstelling tot onze Willem-Alexander heeft Israel Nash wél een baard, zoals een goed koning betaamt.
De prachtige productie geeft bovendien een warme, zweverige sound aan het geheel. Het klinkt heel erg open en dynamisch. Vooral de pedalsteel en de gruizige gitaren, die soms een beetje doen denken aan
Billy Talbot Band - On the Road to Spearfish (2013), komen daardoor goed tot hun recht.
Met deze plaat heb ik ineens zin in de herfst gekregen.