Israel Nash Gripka - Israel Nash's Rain Plans (2013)

Roots / Rock
Label: Loose

1. Woman at the Well (4:35)
  2. Through the Door (4:22)
  3. Just Like Water (5:01)
  4. Who in Time (4:17)
  5. Myer Canyon (5:39)
  6. Rain Plans (7:19)
  7. Iron of the Mountain (4:23)
  8. Mansions (5:02)
  9. Rexanimarum (5:00)
Nu aan het luisteren en ik mis het uptempo gevoel wel, om met Hendrik te spreken misschien wel een beetje zeikerig. Ik gooi nu mijn eerste verwachtingen weg en ga naar een "luister" plaat luisteren ipv van een rockalbum. Net als ome Neil, je verwachtingen komen niet altijd uit, maar mooi kan het wel worden. Nog even verder luisteren

kawoeper schreef:

Van verwachtingen, in die zin, wat voor soort album het zal worden, ben ik al in een heel ver verleden afgestapt. Ik laat me altijd maar verrassen door de artiest.

Stijn_Slayer
Het zou ook een saaie bedoening worden als alles is zoals verwacht, toch?

Gregson
Oh man, wat is dit weer mooi!

avatar van henk01
Mooie cd. Niet te vergelijken met barn doors. Lekkere rustige muziek.
Vaker luisteren en hij gaat steeds beter bevallen.

4.5 ster

avatar van AOVV
Dat de naam van Neil Young hier veelvuldig valt, is niet verbazend, als je de plaat beluistert. Toch heeft deze knaap genoeg eigen falie. 'Israel Nash's Rain Plans' bulkt van de schitterende, rustige pareltjes van songs, waar desondanks meer dan genoeg leven in zit. Het debuut binnenkort ook nog maar eens opzoeken..

avatar van AOVV
Met het debuut bedoelde ik eigenlijk de voorganger, dat helemaal niet z'n debuut is. Ik was vergeten dat hij daarvoor ook al een plaat had gemaakt, maar die ken ik niet, vandaar mijn verstrooidheid.

avatar van Ducoz
Het debuut is ook zeker de moeite waard, nog weer wat folkier dan het geen dat hier voor kwam.
Iedere plaat van Gripka is meer dan de moeite waard, lusiter ook eens naar zijn Live album(opgenomen in Nederland).

avatar van HugovdBos
Eerste plaat die ik van deze artiest beluisterd hebt en het klinkt allemaal erg goed moet ik toegeven. Heerlijke mix tussen de instrumenten en de zang, gitaargeluid mag er ook zeker wezen.
Het album is een compleet geheel waarin eigenlijk geen nummer te vinden is wat ik echt minder vind. De nummers die er echt uitspringen zijn "Woman at the Well" en "Rain Plans". Ik ga deze plaat nog wel vaker beluisteren de komende tijd.

Ik kan wel begrijpen dat er mensen zijn die refereren naar Neil Young. Als Neil Young fan hoor ik wel enige gelijkenissen. Op de andere albums van Israel Nash Gripka schijnt het nog meer zoals Neil te klinken dus die zal ik ook wel gaan beluisteren.

4 sterren

avatar van Norrage
Leuk album, maar ik kan totaal niet om ome Neil heen luisteren. Als ik muziek wil horen als deze, dan luister ik gewoon liever naar Neil Young.

avatar van Guinness1980
Eerder dit jaar was er bij zn tour een EP te koop.
Daar stond Jimmy Brown op. Op dit ablum luistert het naar de naam Rexanimarum

avatar van gewe
israel klinkt als een gepolijste neil young,het klinkt zweverig,maar wel mooi!

gewe schreef:
israel klinkt als een gepolijste neil young

Mooie omschrijving, waar ik me wel in kan vinden.

Hendrik68
Ja, Lura, mijn definitieve beoordeling zal je niet bevallen. Ik heb hem inmiddels zo vaak beluisterd dat ik de tel ben kwijt geraakt. Ik heb het album na de eerste beoordeling even een dag niet gedraaid en vervolgens weer een paar keer en dan weer in delen. Alles waaruit blijkt dat ik enorm mijn best heb gedaan dit album te waarderen. Ik kreeg op een gegeven moment hoop dat het kwartje zou vallen. Het openingsnummer begon te bevallen, waardoor ik hoop kreeg dat de rest ook langzaam zou gaan bevallen. Helaas is dat tot aan vandaag nooit gebeurd. Pas bij het voorlaatste nummer word ik weer vrolijk, maar alleen de afsluiter vind ik echt briljant. Al die vergelijkingen die ik maakte met Neil Young doen er eigenlijk niet toe. Ik ben de laatste weken in de ban van het nieuwste album van Chet O'Keefe, Because of You. Als je dat hoort dan is het een staaltje John Prine/Guy Clark plagiaat ineen, maar o zo mooi. Dus op wie het lijkt is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk, het gaat om de liedjes zelf. Die waren op zijn vorige o zo mooi. Op dit album verzandt vrijwel elk nummer in een brei van allerlei geluiden waar ik niks mee kan. Zelfs mijn favoriete pedal steel klinkt als een roepende in een woestijn. Ik zei van de week na de zoveelste luisterbeurt "Wat toch eigenlijk een zeikplaat". Waarop iemand vlak bij mij zei "Ik durfde het niet zo te zeggen, maar inderdaad". Op Barn Doors en Concrete Floors is het talent van Israel Nash Gripka voldoende gebleken en ik heb alle vertrouwen in een volgend album, maar dit album kan ik uiteindelijk geen voldoende geven. Ik had hem wel even op 3 sterren staan, want een onvoldoende is ook zo wat voor een talent als dit, maar ik moet eerlijk blijven.

avatar van Lura
Soms heb je een album waar je zoveel moeite voor doet, maar dat er om een of andere manier geen vonk overspringt en dan kun je luisteren tot je een ons weegt, Hendrik, maar dan gaat het gewoon niet meer gebeuren. Dat probleem wat jij had, had ik vorig jaar bij het album, dat door de bezoekers van Johnny's Garden tot album van het jaar gekozen was. Dat album heb ik zeker wel 15 keer in zijn geheel gehoord, maar de vonk sprong gewoon niet over.

Hendrik68
Welk album was dat?

Lindsay Fuller - You, anniversary

Helaas ik kom ook niet verder dan 2.5 na flink wat luisterbeurten. De in mijn oren zeikstem die Israel opzet ipv een rauwe, doet deze plaat volkomen dood slaan. Volgende cd beter.

avatar van jassn
hmm ligt het aan mij of is de productie van dit album gewoon zwak? De stem klinkt heel ver weg waardoor de beste kwaliteit van Israel haast niet te horen is.

Toch wel ontgoochelend want de nummers op zich lijken me wel goed maar dit album ga ik echt niet veel draaien.

Stijn_Slayer
Het ligt aan jou. De productie is schitterend.

Zeer mooie cd,die wel meerdere luisterbeurten nodig heeft om er de schoonheid volledig van te ontwaren. Ik vind dit echt muziek om van te smullen en ben uiteraard ook fan van Neil Young (prairie wind,harvest moon,silver and gold...).Mooie productie,muzikale invulling en stuk voor stuk sterke,uitgebanlanceerde songs. Muziek die,zo vind ik dan toch,vooral tot zijn recht komt als het stil is,dus bij nacht.Endless repeat....

avatar van ricoreyes
Ligt het nou aan mij of hoor ik in het intro van Meyer Canyon het beginstukje van The End van The Doors?

avatar van Ducoz
Het heeft er wel wat van weg, ja. Maar meer dan er vanweg hebben vind ik het niet.

Stijn_Slayer
We kunnen muzikanten moeilijk verbieden om geen D mineur meer te spelen als ze de F af en toe weg laten. Het is nou niet dat dit zo'n ontiegelijk doordacht gecomponeerd stuk is waar The Doors patent op hebben.

Vandaag de LP ontvangen. Prachtige hoes, grappig detail met de "spiegel" om de tekst op de tegenovergestelde kant te lezen. Ik had eigenlijk wel een bijpassende binnenhoes verwacht, maar helaas is ervoor gekozen om een elcheapo geval te gebruiken waar de plaat zowat vast in zat geplakt door de statische elektriciteit. Ik heb die hoes in ieder geval direct vervangen.

Maar dan de muziek, dat klinkt goed. Kant 1 is wat rustiger, kant 2 wil nog wel eens iets rauwer klinken. Nog geen favoriete nummers, maar ik kan trouwens al zeggen dat ik geen enkel nummer heb gehoord die slecht is.

Voorlopig 4 ****, maar het zou me niets verbazen als dit na wat meer luisterbeurten hoger gaat worden.

Wat een herfsttopper!

Heerlijke warme nummers als Women at the Well, Just Like Water en Myer Canyon passen geweldig bij dit seizoen! Deze gaat zeker vaak opstaan de komende periode. Voorlopig alvast 4*.

Briljant album. Geweldige songs. Alleen de stem had iets prominenter aanwezig mogen zijn

avatar van harm1985
Live klinken de nummers in ieder geval erg goed, met name Rain Plans vond ik erg tof. Nu de CD zelf maar eens een keertje opzetten.

avatar van Madjack71
Mooie hoes, slechte binnenhoes, dat was bij Barn Doors... wel beter gedaan, dus ook direct vervangen. Zo op het 1ste gehoor klinkt het goed en heeft het naast de doorgekauwde vergelijking met Young ook wel degelijk een eigen stempel dat Gripka is. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik van de opname vind. Er zit een stevige bas in en de zang van Israel lijkt wat meer naar achteren te staan. Later nog eens de boxen op de goede positie zetten en ik hoop dat het dan allemaal wat beter uit de verf gaat komen.

avatar van harm1985
Mijn binnenhoes is anders prachtig, ligt denk ik aan wie in de spiegel kijkt

Nu een keer of 5 a 6 gehoord, dit weekend tijdens het klussen opgezet. Sound is wat gepolijster dan tijdens het live concert en de voorganger. Is nu meer een band effort, dus de stem van Gripka is wat minder prominent aanwezig. Een conceptalbum vind ik wat ver gaan, maar er zit wel meer één lijn in dan Barn Doors.

Er zit niet echt een stamper bij (geen nummer a la Fools Gold), maar daardoor is het wel wat meer in balans. Net stond ie weer op en toen viel me ineens de gelijkenis met Neil Young wat meer op. Al met al klinkt het wat (hekel aan dit woord, maar toch) volwassener. 4 sterren voorlopig.