menu

Metal Church - The Dark (1986)

mijn stem
3,88 (68)
68 stemmen

Verenigde Staten
Metal
Label: Elektra

  1. Ton of Bricks (3:04)
  2. Start the Fire (3:46)
  3. Method to Your Madness (4:57)
  4. Watch the Children Pray (5:57)
  5. Over My Dead Body (3:34)
  6. The Dark (4:12)
  7. Psycho (3:35)
  8. Line of Death (4:44)
  9. Burial at Sea (5:00)
  10. Western Alliance (3:20)
totale tijdsduur: 42:09
zoeken in:
avatar van moon.v
kan me alleen nog start the fire herrinneren omdat dat nog op een heeeel oud bandje staat.
Apparte sound

avatar van Sir Spamalot
4,0
Sir Spamalot (crew)
Na het debuut "Metal Church" volgde dit tweede album, die weliswaar een ietsje minder is maar toch nog voldoende uitstekende nummers bevat. Kijk maar: Method to your Madness, Watch the Children Pray, The Dark, Psycho (heerlijke riff), Line of Death.

Volgens mijn bescheiden mening een iets te laag gemiddelde (3,56?) voor een topalbum.

Empyrium
Ton of Bricks, Start the Fire en Watch the Children Pray zijn natuurlijk onvervalste Heavy Metal klassiekers.

avatar van notsub
3,0
Er is niets zoveel mis met dit album. Helaas is de wel de unieke sound van het debuut ingeruild voor een meer toegankelijk geluid, maar sommige nummers knallen nog steeds lekker. Ton Of Bricks laat er al geen gras over groeien, Start The Fire is een ferme midtempo beuker en Watch The Children Pray de "verplichte" semi-ballad op track 04. Line Of Death is the best of the rest. Het debuut sla ik toch wat hoger aan.

avatar van herman
Berichten verplaatst naar Metal Church

avatar van James Douglas
Dit mist alles wat het debuut zo goed maakte. Een plofferige productie tegenover de heldere van het debuut. Maar bovenal is de spanning uit de songstructuren. Een nummer zoals 'Ton of Bricks' is gewoon saai te noemen als je hem naast, bijvoorbeeld, 'Hitman' van het vorige album zet. Daarnaast vind ik de vocalen van David Wayne ook minder klinken op 'The Dark'. Nee, dan geef ik toch eerder de voorkeur aan opvolger 'Blessing in Disguise'.

avatar van Axl_Rose
Begint met 2 enorme killer tracks: Start The Fire en Ton Of Bricks... Daarna wordt het helaas wat minder...

avatar van AGE-411
De A kant is echt top. B kant wat minder. Maar toch nog een vette voldoende.

Akron777
Vandaag aangeschaft, en hij staat nu op. Nog met zanger Wayne erop. Klinkt echt super, eigenlijk puur toeval dat ik ooit bij deze band uitkwam. Ik had de eerste ervan aangeschaft, en nu de tweede. Ik vind het vrij raar dat ze niet zo groot zijn geworden, want deze twee albums klinken toch echt top.

4,5*

avatar van Edwynn
The Dark laat een meer catchy Metal Church horen. Het geniale debuut wordt niet of nauwelijks benaderd maar dat boeit niet want met Ton Of Bricks wordt The Church gewoon keihard met een stoomwals je huiskamer ingestuurd. Daarna lijkt Start The Fire bijna een popsong. Toch is het wel een aardige meedeiner.
Method To Your Madness blijft ook na één luisterbeurt in je hoofd hangen. Toch verveelt het nummer mij geenszins. Het gejaagde in de coupletten wordt heerlijk afgevangen in de refreinen. De vocalen van Wayne getuigen hier van veel longinhoud. Watch The Children Pray is een aardige ballade die de A kant afsluit.
De B kant opent zwakjes met het wat matigere titelnummer en Psycho. Het ronduit explosieve Line Of Death sleept je gelukkig weer met de haren bij. Flitsend, snel en vernietigend. Een briljante song. De twee overige nummers kunnen er ook ruimschoots mee door.
The Dark is een uitstekend metal album voor de tijd waarin ze gemaakt is. Het nadeel voor Metal Church is dat hun debuut zo verdomde meesterlijk is. Dat legt de lat erg hoog voor de band.
Wie dat album niet in zijn achterhoofd houdt, beleeft een zeer behoorlijke 40 minuten metalplezier.

Akron777
Edwynn schreef:

The Dark is een uitstekend metal album voor de tijd waarin ze gemaakt is. Het nadeel voor Metal Church is dat hun debuut zo verdomde meesterlijk is.


Dat is misschien wel het grote nadeel voor Metal Church: was The Dark hun debuut geweest dan werd het voor veel fans beschouwd als een goede beginnersplaat met een sterke opvolger. Nu lijkt het voor vele helaas op een daling. Jammer.

africalove
Sterke tweede elpee (destijds) van Metal Church. Vrijwel alle tracks zijn sterk, maar met name Start the Fire, en Watch the Children Pray. Geniet er nog regelmatig van doet me denken aan de goed oude tijd....

avatar van exodus
4,0
Vet jeugdsentiment deze Heavy-Power-Thrash klassieker van Metal Church. Er staan een aantal gigantische krakers op deze 2e Metal Church-lp. Die geweldige gillen/uithalen zijn ook waanzinnig te gek. Heerlijke Metal! Als ik trouwens naar sommige nummers luister roept het soms wel eens associaties op met de eerste van Annihilator, maar dit was een paar jaartjes eerder. Mijn favoriete nummers zijn: Ton of Bricks, Start the Fire, Watch the Children Pray en Burial at Sea....KRAKER! ! ! Volgens mij heeft Vara's Vuurwerk dit ook gedraaid op de radio begin 1987....wat een tijden...legendarisch! Gooi ook m'n oude cassettebandjes maar weer eens in mijn oude verrotte radio/cas.

avatar van Kronos
4,0
Alleen het titelnummer zou mijns insziens mits gelijkaardige productie op het debuut gekund hebben. Verder is dit album toch al te middelmatig en kan het in geen enkel opzicht tippen aan hun werk van twee jaar eerder.

avatar van Sinner
4,5
Misschien net een klein beetje minder spontaan en rauw dan het debuut maar ook The Dark blijft voor mij een klassieker. Top blijft toch wel de unieke stem van Wayne - op zijn best als hij maniakaal gilt. Niet dat ik de albums met Mike Howe slecht vind (verre van!) maar de energie en de sfeer van de eerste twee gaat toch een klein beetje verloren later. Mijn favoriet hier is trouwens Watch The Children Pray. Geweldige opbouw! En verder zijn The Dark, Line Of Death en Western Alliance nog altijd net zo geweldig als vroeger. 4,5.

avatar van exodus
4,0
Die zang kleurt de band ook gigantisch naast de andere toffe muzikanten die ook machtig werk leveren vind ik. Heerlijk sound toch echt wel vind ik...ook zo zwaar nostalgisch natuurlijk, dat ik amper door mijn subjectiviteit heen kan luisteren; alleen maar zielsgenot, meegillen en ouderwets bangen alsof ik weer een brugklasser ben.

4,5
Destijds was dit een van mijn favoriete metal platen, en mijns inziens nog steeds de beste van Metal Church. Het is ook een stukje jeugdsentiment. Kiss was enkele jaren hiervoor al passe voor mij, en ik ontdekte de nieuwe generatie Metal en Hardrock. Metal Church was een van hen, en ik heb sindsdien altijd graag naar ze geluisterd. Toch vreemd dat deze band wereldwijd nooit echt is doorgebroken. Voor mij blijft dit een classic. 4,5

avatar van Spock2011
4,0
Ik vind hem iets minder als het debuut, maar het niveau blijft toch op veel vlakken gewoon gehandhaafd. Vooral de a-kant is zeer sterk met nummers als Ton of Bricks en Watch the Children Pray. Schitterende hoes.

avatar van Brutus
4,5
Dit album vind ik nog iets beter dan het begin.

De eerste twee nummers zijn het beste

avatar van Dream Theater
4,0
De eerste plaat van deze band was een klassieker en niet te overtreffen, toch is de opvolger ook erg goed! Kortere nummers maar wel van muzikaal en compositorisch hoog niveau. En het belangrijkste het knalt van begin tot eind. Ton of Bricks, Start the Fire, The Dark het zijn superheavy nummers. Watch the Children Pray is een geweldige semi rockballad.

avatar van uffing
4,5
Dit is de enige elpee die ik van deze band heb en ik vind het een machtig mooie plaat. Het was één van de eerste platen die ik ooit kocht en het was (en is nog steeds) liefde op het eerste gezicht. Als ik de commentaren hier echter lees, wordt het tijd dat ik het debuut eens ga aanschaffen. Als die echt beter is dan deze, moet dat wel een verdomd goede plaat zijn.

avatar van vielip
4,0
Ik sluit me, zoals wel vaker, bij Uffing aan geloof ik. Ook ik vind dit een machtig mooi album. Ton of bricks het hoogtepunt maar daar doe ik de overige songs eigenlijk te kort mee. Ik heb verder van deze band ook nog Blessing in disguise en ook dat vind ik een monsteralbum! Toch ook maar eens achter dat onvolprezen debuut aangaan dan geloof ik

avatar van uffing
4,5
vielip schreef:
Ik sluit me, zoals wel vaker, bij Uffing aan geloof ik.


Vielip heeft dan ook een uitstekende smaak.

avatar van lynyrd
4,0
Beste cd van Metal Church echte heavy metal.

avatar van Sir Spamalot
4,0
Sir Spamalot (crew)
Getuige het gemiddelde van dit album, momenteel 3,89, kun je moeilijk zeggen dat het een slecht album is, alleen dat overweldigende van hun magisch debuutalbum twee jaren eerder is weg. Leg je de nummers van beide albums naast elkaar, dan weet je waar het gros van de winnaars vandaan zal komen. Dat is jammer maar dat is zo.

Een voorbeeld hiervan is Start the Fire dat mij maar gewoontjes aandoet. Het geluid van deze plaat bevalt me minder dan de vorige luisterbeurt, als voorbeeld haal ik het drumwerk van de fantastische Kirk Arrington aan, dat niet goed uit de verf komt. Kort en bondig, ik had de gitaren iets meer op de voorgrond verwacht, nu hoor ik te goed die haast onnatuurlijke snaredrum. Nochtans is producer Mark Dodson toch geen kleine naam? Ook vind ik dat het gaspedaal minder diep wordt ingetrapt want het is toch aardig lang wachten op het eerste snelle nummer. Bij Psycho roep ik “eindelijk een rappe”, daar hoor ik de Metal Church van het debuutalbum terug. Line of Death roept hetzelfde gevoel op dankzij de breaks en de solo's. Western Alliance is een prachtige afsluiter.

Is het debuutalbum zo goed dat deze opvolger geen schijn van kans had om daar boven te gaan? Deed Metal Church te veel zijn best om zeker geen kopie van hun eersteling te maken? Volmondig zeg ik “Ja!”. Te hoge verwachtingen worden helaas nooit ingelost, in het echte leven is dat ook zo. Wat had kunnen zijn...

avatar van ozwald
5,0
Vind deze plaat veel consistenter dan z´n voorganger. Ja, daar staan `Metal Church` en `Beyond the Black` op en dat zijn zo´n beetje de beste nummers die ik in 35 jaar heavy metal voorbij heb horen komen. Verder boeit die plaat me echter veel minder.

The Dark daarentegen dendert in sneltreinvaart voorbij; van de eerste tot de laatste noot heerlijk in het gehoor liggende strakke metal. Tussentijds afzetten is simpelweg geen optie. Hebben het erna eigenlijk nooit meer kunnen evenaren en da's natuurlijk jammer.

Las trouwens dat The Dark destijds is opgedragen aan Cliff Burton die net voor de release ervan verongelukte.

avatar van wizard
3,0
De originaliteitsprijs zal ik niet winnen met mijn mening over The Dark, maar na Metal Church’ overdonderende debuutplaat is dit toch wat een teleurstelling.

Met Ton of Bricks en Start the Fire schiet dit album heel aardig uit de startblokken, maar daarna blijft het tot Burial At Sea toch slingeren tussen enerzijds zwak material zoals Over My Dead Body en Psycho en anderzijds nummers die net een kleine voldoende waard zijn, zoals bijvoorbeeld Watch the Children Pray. Met Burial At Sea en Western Alliance wordt het album waardig afgesloten, maar die nummers komen te laat om een overtuigende indruk achter te laten.
Behalve het songmateriaal heb ik ook het idee dat het album lijdt onder de te verzorgde ‘80s productie. Waar Metal Church venijnig klonk, komt The Dark dankzij de galmende drums vooral log over. Alsof de angel uit de muziek is gehaald.

Na het geweldige debuutalbum zie ik eigenlijk niet veel redenen om deze tweede worp van Metal Church te beluisteren (laat staan het ‘comebackalbum’ Masterpeace overigens...). Slecht is het niet, maar het voegt zo weinig toe.

3.0*

avatar van Thin Air!
2,5
Ton of Bricks & Start the Fire.
Leuk.

De rest van de nummers zit veilig opgeborgen in het doosje metal jeugdsentiment.
Die sleutel heb ik overigens weggegooid.

avatar van Lau1986
4,0
Heerlijke plaat die verdomd catchy begint met Ton of Bricks en Start the Fire. Daarna valt er zeker nog meer te genieten. Watch the Children pray vind ik het hoogtepunt van de plaat.

avatar van Edwynn
Van Metal Church leerde ik eerst The Dark kennen en later pas het legendarische debuut. Daardoor ben ik nooit getroffen geweest door ontgoocheling. The Dark is stilistisch samen te vatten als een typisch US metalproduct. Geen epische krakers à la Gods Of Wrath maar wel catchy as hell in Method To You Madness en venijnig as fuck in Beyond The Line Of Death. Ik mag hem nog altijd graag draaien.

avatar van Zagato
4,0
Sinds lange tijd weer eens geluisterd en wat schetst mijn verbazing? Het is een veel beter album dan ik dacht. Natuurlijk is the Dark het kleine broertje van het debuut maar dat wil niet zeggen dat je er niet van kan genieten!

Gast
geplaatst: vandaag om 14:19 uur

geplaatst: vandaag om 14:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.