Metallica - Metallica: Through the Never (2013)

Label: Blackened

1. The Ecstasy of Gold (2:01)
  2. Creeping Death (6:19)
  3. For Whom the Bell Tolls (4:39)
  4. Fuel (3:57)
  5. Ride the Lightning (6:54)
  6. One (8:24)
  7. The Memory Remains (5:42)
  8. Wherever I May Roam (6:18)
  9. Cyanide (7:01)
  10. ...And Justice for All (9:17)
  11. Master of Puppets (8:25)
  12. Battery (5:13)
  13. Nothing Else Matters (7:21)
  14. Enter Sandman (6:21)
  15. Hit the Lights (4:39)
  16. Orion (8:26)
avatar van Houn
Wat moeten we hier van zeggen, zoethoudertje tot het nieuwe album?

avatar van ricardo
Niets nieuws onder de zon, die nummers ken ik al van hun albums.

Had niet gedacht dat Metallica ooit aan een verzamelaar zou doen.

avatar van Edwynn
Is een livedingetje toch?

avatar van krosnicky
Houn schreef:
Wat moeten we hier van zeggen, zoethoudertje tot het nieuwe album?

ja en tot hun allereerste film

avatar van oceanvolta
Edwynn schreef:
Is een livedingetje toch?

Yep

Net Master of puppets zitten luisteren op de metallica site. Klinkt erg goed, vooral omdat de bass zo goed te horen is. En Hetfield is de laatste tijd erg goed bij stem.

avatar van Houn
Master of Puppets klinkt idd erg goed op de site. Ach ja, als fan kopen we het toch wel.

avatar van Edwynn
Leuk is het om And Justice For All weer eens terug te zien. Meestal kleien ze daar zo'n stomme medley van.

avatar van Kronos
En geen afgezaagde Seek & Destroy maar wel een, volgens Aardschok, prachtversie van Orion.

Is deze film het langverwachte vervolg op Wayne's World II?

Kronos schreef:

Orion. Zou ik zo overheen kijken. Mooie keus. En die film huur ik wel eens of zo. Ben toch eerder geïnteresseered in een reguliere concertfilm.

avatar van Kronos
Ik ga voor de gein dit 3D ding misschien toch wel in de bioscoop bekijken.

Wel een goede zet om voor de soundtrack een gewoon (live) album uit te brengen.

avatar van mexoi
Live opname klinkt als een huis en er wordt energiek gespeeld. De bekende 'tallica classics komen voorbij, maar evengoed vond ik het zeer de moeite waard deze plaat te luisteren. Ik kijk reikhalzend uit naar de film. Vanaf 10 oktober in de bios!

avatar van Houn
Gister ontvangen. Moet zeggen dat Hetfield inderdaad erg goed bij stem is en dat de productie staat als een huis. Je hoort de bass overduidelijk en dit is in het verleden nog wel eens anders geweest. Zoiets goeds live heb ik de afgelopen jaren niet meer van ze gehoord en/of gezien

Een knap albumdesign kon er niet van af zeker..?

avatar van Kronos
Dat kan er al lang niet meer af bij Metallica. Dat komt omdat de fans alles illegaal downloaden.

Hehe, touché!

Maar even serieus, als je zoiets vergelijkt met pak em beet het artwork van Master Of Puppets ga je toch een klein beetje huilen van binnen?

avatar van king_pin
Metallica heeft naar mijn mening nooit mooie albumhoezen gehad, eerste 4 waren veels te chaotisch, de rest weer te simplistisch. Load en ReLoad zijn dan nog het beste en dat is sperma gemengd met bloed en urine gemengd met bloed..

avatar van Remco 27-2-1989
je kunt me een zeikerd vinden, maar ik vind het persoonlijk belachelijk dat ze niet het volledige concert op dubbel cd hebben gezet want ik mis Sad bu true, Welcome home (sanitarium ) en Fade to black Dat ze Seek en destroy hebben vervangen voor het magistrale Orion zijn alleen maar pluspunten.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Die tijdsduur vond ik ook al raar, toen ik een correctie indiende voor de tracktijden. Ik dacht, een uur en drie kwartier maar? Als ik nog kan rekenen, zijn twee cd's 140 minuten, dus nog plaats zat.

Sir Spamalot schreef:

zul je natuurlijk zien dat er in 2014 of 2015 een live dvd uitkomt met alsnog het volledige concert + extra's.Dat zou pas echt geldklopperij zijn.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ik heb de Aardschok 10 van oktober 2012 bekeken waarin een verslag staat van de twee optredens in Vancouver op de pagina's 92 en 93. Rolling Stone vermeldt dat het gaat om optredens in Canada, 17 & 18 augustus 2012 in Rexalll Palace Edmonton en 24 & 25 augustus 2012 in de Rogers Arena Vancouver: klik.

Een nadere blik op www.setlist.fm (hoe betrouwbaar is die?) leert toch dat er nog nummers werden gespeeld in de reeks van 4 optredens, namelijk Sad but True, Welcome Home (Sanitarium), Fade to Black en Seek and Destroy. Nergens vind ik Orion terug.

avatar van Remco 27-2-1989
Orion hebben ze in 2012 tijdens deze shows gespeeld.
Met dank aan setlist.fm.

City Park, New Orleans, LA, USA on October 27, 2012
Golden Gate Park, San Francisco, CA, USA on August 11, 2012
Palacio de los Deportes, Mexico City, Mexico on August 9, 2012

avatar van Edwynn
En de audio van Mexico City schijnt gebruikt te zijn voor deze soundtrack.

Op de metallica site gekeken bij de tour afdelling en Orion werd daar inderdaad niet gespeeld. Ben benieuwd waar deze live versie dan vandaan komt? Hij klinkt overigens wel goed.

king_pin schreef:

De hoes voor Ride The Lightning (m'n favoriet) zou ik met de beste wil van de wereld niet chaotisch kunnen noemen.

Het latere artwork vind ik juist wat lomp vergeleken met de eerdere.
Bovendien lag dat 'nieuwe' logo me totaal niet.
Daar lijken ze gelukkig op terug gekomen te zijn.

avatar van Edwynn
Hoewel ik al langere tijd met een vorm van Metallicamoeheid kamp, gaat dit plaatje er weer in als zoete koek. Metallica zet een aantal bevlogen versies van klassiekers en mindere klassiekers neer. Zelfs Cyanide komt erg goed uit de verf. Het ietwat gehaaste tempo doet het nummer goed.

Verder is het fijn thuiskomen met een uitvoering van het volledige And Justice For All. Ook de rampestampers Hit The Lights en Battery mogen er zijn. Niet in de laatste plaats door een weer enigszins verbeten klinkende James Hetfield.

Kirk Hammett laat zijn spierballen rollen in het machtige middenstuk van Ride The Lightning. Goed om te vernemen dat dit soort nummers nog altijd hun weg naar de setlist blijven vinden. Het op zichzelf sterke The Memory Remains steekt vanwege haar afwijkende karakter wat bleekjes af bij de rest van het materiaal. Ook Sandman klinkt eerder als een bierhaaltune dan als de klassieker die het volgens de mening van velen zou moeten zijn. Het zijn maar kleine smetjes.

Het album St Anger wordt overgeslagen. Niet tot mijn grote spijt overigens. Het instrumentale Orion sluit de soundtrack af. Opvallend is dat het net lijkt of deze track zonder publiek is opgenomen. Dat kan liggen aan het feit dat de zangmicrofoons uitstaan. Vergeleken met versies die ik op Youtube vind ik het niettemin wat apart. Ook gaat er iets mis met het de maat aangeven in het begin. Als eenmaal Hetfield en Hammett invallen komt het geheel toch op stoom.

Concluderend denk ik dat de Through The Neversoundtrack genoeg inhoud bevat om enig gezever over het simplistische artwork adequaat te camoufleren. Het idee van de film spreekt me wat minder aan. Maar ik vrees dat ik het toch wel zal gaan zien. De concerten zelf deden het met 3d images van de bij de nummers behorende attributen. Dat is wellicht toch grappig om eens te zien met zo'n malle bril op je knar.

kaztor schreef:
Een knap albumdesign kon er niet van af zeker..?

De hoes hier op Musicmeter afgebeeld is de binnenhoes van mijn uitvouwbaar digipak. Daaromheen zit nog een los 'kaft', wat bloedrood is en waarop alleen het symbool staat. Dat ziet er wel fraai uit. Moet dit niet de afbeelding zijn bij het album? Hoewel: ik zie dat ik hier de deluxe editie heb.

Als je het uitvouwt krijg je... jawel: een kruis. Overal zitten 'bloedvlekken' en je leest de woorden (achtereenvolgens): NEVER, YIELD, FEAR, REGRET, REST.
Apart gedaan, maar hier is wel aandacht aan besteed.

Vol tempo en overtuiging zag ik een tijd terug Metallica veel oud materiaal en wat van Death Magnetic eruit knallen tijdens the Big 4. Een stadion met 80.000 man ging volledig op zijn kop, ze konden het makkelijk hebben. Maar hoe leg je die pure live klasse nou goed vast op cd? Nou, zoals je dat aantreft op dit Through the Never. Een vette productie, waarop alle instrumenten goed uitkomen en mooi in de mix staan. En ook het publiek is niet teveel weggedrukt: integendeel, je hoort het stadion meedoen. Ik ben dan ook erg blij met dit geweldige livealbum en gooi 'm er nog maar eens in.

avatar van Edwynn
Je zou met wat fantasie dit inderdaad als echte albumcover kunnen opvoeren. De verpakking die eruit komt heeft als voorkant bovenstaande afbeelding.