Motörhead - On Parole (1979)

Rock / Metal
Label: United Artists

1. Motörhead (2:52)
  2. On Parole (5:34)
  3. Vibrator (2:53)
  4. Iron Horse / Born to Lose (5:14)
  5. City Kids (3:44)
  6. Fools (5:36)
  7. The Watcher (4:49)
  8. Leaving Here (2:56)
  9. Lost Johnny (3:32)
  10. On Parole [Alternate Take] * (6:56)
  11. City Kids [Alternate Take] * (3:46)
  12. Motörhead [Alternate Take] * (2:48)
  13. Leaving Here [Alternate Take] * (3:01)
PriestMaiden schreef:
Waardeloze aankoop, ik dacht dat dit hun officiele debuut was Zo stond het ook op het etiket...

In feite is dit het afgekeurde debuut van Motorhead, maar je kan het toch ook zien als hun officiele debuut. Probleem was onder andere dat Lemmy en gitarist Larry Wallis verschillen van inzicht en van geluid hadden. Dat hoor je op dit On Parole terug. Vergeleken met het 'debuut' album Motorhead is de muziek hier meer Rock 'N Roll, meer sixties, meer Stones-achtig. En daar is niks mis mee. Ik mag dit graag horen, net als het Motorhead album uit 1977, met een meer Metal / Hardrock geluid. Ik kan me dan ook in het geheel niet vinden in de typering ''waardeloze aankoop''. Het is anders, maar bepaald niet waardeloos. En als ik gedwongen ben te kiezen, dan ga ik voor dit album.

Een aantal nummers op dit album zijn echt goed. De paar die wat minder zijn, worden gered door de prima gitaarsolo's van Larry Wallis. Maar Lemmy wilde niet gered worden door Larry Wallis: hij wilde het harder en sneller. Zie daar Motorhead Mk2 (itt Mk1, de band van dit album). De copyright op de nummers is uit 1976: dat is dus het jaar van deze muziek. De releasedatum van 1979 ligt flink later vanwege (dus) allerlei rechtenkwesties. Als je dat jaar 1976 er ook nog bijdenkt, dan kan je deze rockmuziek (want dat is het) nog beter plaatsen.