Madrugada - The Nightly Disease (2001)

Noorwegen
Label: Virgin

1. Black Mambo (5:54)
  2. Step into This Room and Dance for Me (5:12)
  3. Nightly Disease Part Two (3:28)
  4. Lucy One (4:48)
  5. Hands Up - I Love You (5:38)
  6. A Deadend Mind (4:51)
  7. The Frontman (4:42)
  8. We Are Go (4:47)
  9. Into Heartbeats (4:31)
  10. Sister (9:01)
  11. Two Black Bones (5:21)
  12. Only When You're Gone (6:30)
  13. Nightly Disease Part I * (6:13)
  14. Big Sleep * (3:48)
  15. I'm Sorry * (4:38)
De muziek op The Nightly Disease is donker, maar niet triest. Het is ook vaak erg mooi of anders spat de energie er weer vanaf. De band speelt strak en goed. De gitaren van Robert Burås zijn natuurlijk ijzersterk, daaroverheen de diepe mooie stem van Sivert Høyem en het plaatjes is compleet.
Donker is de prachtige openingssong Black Mambo. Step into This Room and Dance for Me zindert, met een mooie versnelling op het einde. De titelsong is juist vol energie en doet me denken aan the Veils. Hardere gitaren horen we op Lucy, een lekker heftig nummer. Hierna volgen juist twee mooie rustiger nummers: Hands Up - I Love You en A Deadend Mind. Afwisseling genoeg zo.
Het hele hoge niveau wordt praktisch het hele album vastgehouden. Zelf zou ik nog The Frontman, met geweldige gitaren en wendingen, en het mooie lange gedragen Sister willen noemen als fantastische nummers. Dit is echt een juweel van een plaat.