Jaap Fischer - Alles Van... (1972)

Alternatieve titel: De Liedjes Van

6. Als Ze Slaapt (3:31)
  7. Het Ei (1:52)
  8. Blaren (1:35)
  9. Het Kerkhof (2:11)
  10. Omdat Ik van Je Houd (3:29)
  11. Jan Soldaat (4:46)
  19. De Euromoord (3:26)
  20. En Toen... (2:48)
  21. Kater (2:34)
  22. Hutje (1:50)
  23. De Laatste Keer (1:33)
  24. Sprookje (3:17)
De teksten zijn nogal studentikoos, de gitaar klinkt knullig en hij kan niet zingen. Al met al wel charmant en verheven tot de cultstatus.

Tierelierelazarus...

Kom op, er zijn toch wel meer mensen die Jaap Fischer kennen?

Ik kocht een ei, de melkboer zei
't Komt zo onder de kip vandaan
Ik ben nog te laat van huis gegaan
Om het mee te kunnen nemen
Hier heeft U een jong leven
Voor zestien cent of meer
En namens de ouders: Smakelijk eten, meneer

woeqie
Ik ken Jaap Fischer door een plaat van mijn vader. Een beetje cabaret-achtig...

avatar van tomthumb
Het heeft wel wat. En ik vind het nogal meevallen wat betreft de knulligheid en het slechte zingen. Om je geld, Suzanne, Als ze slaapt zijn mooie, stemmige nummers. Overigens wil
Joop Visser, zoals hij nu bekend is, niets meer met deze periode te maken hebben.

avatar van Martin Visser
Dit is top. Soms puur studentikoos en cabaretesk, zoals De monniken en Sprookje, maar soms ook heel mooi en intens, zoals Tem me dan en De laatste keer. Dat zijn dan best heftige liedjes hoe eenvoudig en bijna knullig ook.

Leuke plaat!

avatar van Dielie
hehe, fantastisch iets als dit toch, zo eenvoudig, maar zo kwetsbaar prachtig, een rit door een slaperig stadje ergens tijdens de oorlog vind ik, althans beschrijft mijn gevoel dit is mooie eenvoud

kga nog nie stemmen want kebbem pas (y)

avatar van LeRoi
Hollandse Folklore. Da's Mooi en ook alles mee gezegd.

avatar van 999Grey
ik (mijn vader) heeft dit album op vinyl (2LP), met een andere naam en cover! namelijk: 'Alles van... Jaap Fischer (de laatste keer)' en op de cover staat Jaap F. (alleen gezicht) en op de achterkant weer. het heeft wel precies (ja echt precies) dezelfde tracklisting!

maar ja. ik vind het wel een leuke verzamelaar, met grappige en slime liedjes. zeker het ei, het kerkhof, jan soldaat, peer, hutje en sprookje!

avatar van Bartjeking
Door mijn vader grijsgedraait op zolder, dus ik kende de meeste liedjes al. Ik moet zeggen dat er een paar sterke teksten tussen zitten, vind persoonlijk de 'basic' manier van zingen en spelen wel iets hebben. Heb niet voor niets Woody Guthrie als avatar .

avatar van treza
leuke teksten, vrij eenvoudig gitaarwerk, plezant om te luisteren als je in de sfeer bent

avatar van Helicon
Jeugdsentiment! Mijn moeder had dit album als dubbel LP. Konen kan nog steeds smakelijk om sommige nummers lachen. Jan Soldaat
"Hij schiet op de kat in de tuin van de buren , zodat het davert over de schuren!"

En natuurlijk het ei:
"En de volgende dag at ik rijst met hele jonge kip of haan"

Ach er staan nog veel meer van die hele grappige nummers. Misschien gedateerd maar wel leuk

Ik ben geen fan van de Nederlandse taal. Het doet me altijd veels te gemaakt en te moeilijk aan. En ja Jaap Fischer is zingt juist het Nederlandse Nederlands ooit. De liedjes klinken erg vejaard maar dat maakt ze eigenlijk op zijn tijd niet minder leuk. Liedjes over over het leven van een cipier en een ei:

Ik kocht een ei, de melkboer zei
't Komt zo onder de kip vandaan
Ik ben nog te laat van huis gegaan
Om het mee te kunnen nemen
Hier heeft U een jong leven
Voor zestien cent of meer
En namens de ouders: Smakelijk eten, meneer

Intersante plaat maar met mate draaien.

avatar van kaj_666
Het Ei vind ik echt een heel erg mooi liedje. Zo staan er wel meer op, maar deze springt er toch uit...

avatar van PaulKemp48
Teksten welke je na vele jaren -net als de nummers van Boudewijn de Groot- nog woordelijk kunt meezingen! "Zn neus gesloten met z'n poten omdat het lijk nog stinkt"

avatar van judgepaddy
Erfenis van mijn schoonvader.
Geinig tijdsdocument maar beheurlijk belegen.
Desondanks wel grappige teksten.

avatar van BoyOnHeavenHill
Een compilatie van de vijf EP's die Jaap Fischer tussen 1961 en 1963 opnam, met de nummers in a-chronologische volgorde over deze twee CD's verspreid. (Voor de completisten : EP 1961 = Om je geld / Vlinder / De cipier / Het ei / Blaren / Het kerkhof; EP 1961 = Monniken / De koning / Peer / Kater / Hutje / De laatste keer; EP 1962 = Samba 2 april / Eendje / Sprookje / Suzanne / Het Veerse gat; EP 1963 = Omdat ik van je houd / Als ze slaapt / Euromoord / En toen...; EP 1963 = Tem me dan / Nikita [hier niet opgenomen] / De bal.) Déze compilatie had overigens prima op één CD gepast, maar voor het gemak (of om de set duurder te maken?) werd hij als dubbel-CD uitgebracht, met de verzamelelpee Deel 1 integraal op het eerste schijfje en Deel 2 op het tweede. (Misschien tegenwoordig op één CD?)
        Studentikoos... belegen... ach, mooie liedjes zijn tijdloos, en ik heb ook nooit moeite gehad met Robert Johnson en de eerste platen van Bob Dylan, Leonard Cohen en Donovan. Zo heel erg simpel vind ik het gitaarspel eigenlijk ook niet, Fischer is geen Paco de Lucia maar zijn spel is warm en effectief, en hoewel het altijd in dienst van de tekst en de zinsbouw staat draagt het toch ook altijd een sterke melodie, en omdat de liedjes zo verschillend zijn van opbouw, invalshoek en emotionele stemming verveelt het ook na een uur nog niet.
        Mooi hoe Fischer enerzijds als Eenzame Man Met Gitaar de romantische troubadour is, maar aan de andere kant in zijn teksten ook dikwijls elke vorm van overdadig sentimentele liefdesromantiek schuwt (Het kerkhof, Omdat ik van je houd, Samba 2 april, Tem me dan, en natuurlijk Hutje met "de Time iedere week"). Daarnaast ook diverse nummers waarin hij ironisch commentaar levert op actuele toestanden (het Veerse Gat was juist afgesloten en zo het Veerse Meer geworden in het jaar vóórdat Fischer zijn gelijknamige nummer schreef, en de Europoort was in 1963 nog volop in ontwikkeling), zijn fantasie de vrije loop laat door bijvoorbeeld met zijn uitgebreide vocabulaire aan rijmwoorden te gaan associëren met de verschillende betekenissen van het woord bal (feest, voetbal, bekakt corpslid), of kleine bizarre verhaaltjes vertelt met onduidelijke, weggelaten of tegendraadse pointes (Jan Soldaat, De monniken, Peer, En toen...).
        Het indrukwekkendst vind ik echter de liedjes waarin Fischer wel personages, omstandigheden en motivaties schetst, maar alles verder in een sfeer van dichterlijke vaagheid hult waardoor ik de emotionele implicaties van de situatie net niet goed kan inschatten en daardoor in feite zèlf mijn fantasie de vrije loop kan laten, zoals in Tem me dan, Hutje, het afstandelijke De laatste keer en het absolute hoogtepunt van de hele verzameling, het vervreemdende Als ze slaapt (dat trouwens ook een geweldig spannende melodie en begeleiding heeft). De totaalindruk is die van een singer-songwriter avant la lettre die in een zeer gevarieerd repertoire talloze facetten van zijn persoonlijkheid laat zien en toch ongrijpbaar en onvoorspelbaar blijft. Oudnederlandse klasse.

D'Ouwe Nelis
Ik vind dit een mooi overzicht van het werk van Jaap Fischer. Zijn liedjes ken ik al sinds midden jaren zeventig en ik draai ze zo nu en dan nog met veel plezier.

avatar van Dibbel
Vandaag in CD-vorm uit 1997 bemachtigd in de kringloopwinkel voor 20 cent .
Kan ik me hier eindelijk eens wat beter in verdiepen.