Drie jaren na de grote “comeback” met Brave New World in 2000 gevolgd door een succesvolle toer waarvan Rock in Rio een aardig verslag is, brengt Iron Maiden een nieuw album uit met dezelfde line-up én met opnieuw Kevin Shirley als producer. Ik gebruik het woord “comeback” met een bijzonder persoonlijke reden, hun eerste decennium (eighties) vind ik oppermachtig, hun tweede decennium (nineties) vind ik uiterst matig en hun derde decennium (noughties) is... anders. Het blijft voor mij wennen en nostalgie naar die jaren tachtig blijft zich roeren. Het is sterker dan mijzelf, nu nog een zelfhulpgroep vinden.
Een blik op de verpakking en het artwork levert als resultaat een mooi verzorgd pakket op en waar voor de zuur verdiende centen. Het is een kenmerk van Iron Maiden, ze zorgen goed voor hun fans. Toch vind ik die hoes verre van een hoogtepunt maar het is zeker niet zo erg als die halve misbaksels in de jaren negentig. Hoogtepunt zoals zo vaak blijven de instrumentale stukken met de obligate gitaarsolo's, hierin blijven ze meesters, met zijn tweeën of met zijn drieën.
Twee zaken springen onmiddellijk in het oog, een akoestisch nummer in de vorm van Journeyman en het eerste nummer waaraan drummer Nicko McBrain meeschrijft in de vorm van New Frontier. Beide nummers spreken mij niet aan. Opener Wildest Dreams en No More Lies zijn de gemakkelijkste nummers, de rest is andere koek en vergt een inspanning. Laten we zeggen dat zanger Bruce Dickinson “nogal aanwezig” is op dit album, wat vaak voor een vermoeiende luisterervaring zorgt. Bij Montségur en Gates of Tomorrow vraag ik me dan af waarom de derde gitaar hier en daar exact de zanglijnen volgt. Gates of Tomorrow mocht gerust geschrapt worden. Er staan evenwel een paar krakers op: Rainmaker, Dance of Death en Paschendale. De laatste drie vervelende nummers zijn er voor mij te veel aan, zelfs het voor hun doen afwijkende en folky Journeyman.
Het is anders zoals vermeld in mijn inleiding tot dit album. De albums zelf worden langer, van 67 minuten voor Brave New World tot 76 minuten plus bij The Final Frontier. Kwantiteit is niet altijd kwaliteit. De nummers zelf worden ook langer, soms te lang door sporadische ronduit vervelende intro's, men mag gerust eens het hakmes hanteren, net zoals ik bij mijn epistels trouwens

. Heb ik dan toch nog iets gemeen met Iron Maiden, we kunnen het niet laten en waarom ook niet? Vrijheid, blijheid.