Martin Barre - Away with Words (2013)

geen stemmen

Label: Edifying

1. At First Light / Moths (3:10)
  2. Its My Round / Requiem (6:04)
  3. One Brown Mouse / Fatcat (3:15)
  4. Air: Lament of the Spalpeen / Martin's Jig / Hymn 43 (6:11)
  5. All Bars Hold (1:12)
  6. Pussy Wilow (3:43)
  7. Snapshot / Paparazzi (4:14)
  8. Long Ago / Home (4:54)
  9. Fire at Midnight / From the Ashes (4:05)
  10. Protect and Survive (3:05)
  11. Spare a Thought / From a Dead Beat to an Old Greaser (4:03)
  12. Sundown (4:03)
Ozric Spacefolk
Niemand die me even had ingelicht dat Barre ook een soloplaatje had uitgebracht.

Alle ogen waren gericht op Ian's laatste 2 platen, en ondertussen komt Martin dus met een eigen plaat.

Vreemde titels, maar ik ben benieuwd.

Ozric Spacefolk
Klassiek gitaarspel en wat fluit, van het multitalent Martin Barre. Hij speelt ook mandoline en bouziki, maar ook fluit.
Hier en daar wat drums en bas- en elektrisch gitaarspel. (Jonathan Noyce van Tull speelt mee, alsmede drummer George Lindsay en fluitist Frank Mead). Hier en daar klinkt het ook lekker middeleeuws.

Erg persoonlijk en warm, brengt Marre oude (onbekendere) Tull-songs en nieuw materiaal. Het is heel relaxed allemaal en erg mooi.
Wat de titel voorspelt, klopt niet, want er wordt wel degelijk her en der gezongen, op een beetje een Ian Anderson-manier.

Het zou zo mooi zijn, wanneer Barre en Anderson samen zo'n cd zouden maken. Ik blijf hopen.

Mssr Renard
Best bijzonder. Al sinds het bestaan van Jethro Tull, en met name vanaf Aqualung willem fans dat Ian Anderson een volledig akoestische plaat met alleen zang, gitaar en fluit opneemt. In feite is hij wel een beetje die kant opgegasn met Secret Language en Rupi's Dance, maar die eijken wat af van het minstreel-idioom die fans voor ogen hadden.

Dat is precies wat Martin hier wel ten gehore brengt. Hij heeft een flinke collectie Anderson-songs gearrangeert voor een volledige akoestische bewerking, met hier een daar een electrische gitaar (voor de zanglijnen) , wat drums, een klein beetje zang van Dan Crisp, maar de nadruk ligt wel op het fabuleuze akoestische gitaarspel van Martin. Martim speelt ook fluit, mandolibe, bouzouki en zelfs basklarinet. Frank Mead kleurt de muziek wat meer in met wat extra fluitspel.

Tussen de Ian Anderson-klassiekers staan ook composities en korte stukjes die Martin zelf heeft gecomponeerd, waarin hij aantoont ook een prima songwriter te zijn.

Ik heb (nog) nergens gelezen wat Ian van deze plaat vind. Ik vind het een prachtige plaat.

Mssr Renard
Dan tip ik deze RonaldjK. Wel wat rustiger, maar zo mooi!

avatar van RonaldjK
Ik ken een enkel nummer hiervan Mssr Renard, die ik allemaal heel mooi vind! Zette ze op een afspeellijst-op-cd die van Tull maakte. Ik MIS hem bij het huidige Jethro Tull... Ja ook leuk om mee te nemen.
Begin 2024 ga ik verder met de biografie van Tull, was tot en met The Broadsword (1982) gekomen, waarvan Pussy Willow op dit Away with Words is beland.