Crown City Rockers - Earthtones (2004)

Label: Basement

14. Earthtones (2:57)
  15. Without Love (3:38)

met Zion

16. Blind (4:01)
  17. 16th Note Interlude (0:36)
  18. 10:53 (3:57)
  19. No Sense (2:52)
  20. Proteus (2:20)
avatar van Aghora
"What are earthtones?... An earth-tone to me is something thats extremely natural... Something thats not to bright, it just mixes in with the planet..."

Yeah right... earthtones. Zo begint het album dus. En het zet meteen de tone voor de volgende nummers. Relaxte feel-good muziek uitgevoerd door een MC, DJ/sampler, drummer, bassist en keyboardist(als dat een woord is ). Zoals hierboven al is aangegeven staat de plaat bol van de invloeden uit de jazz en funk.

Dit alles samengesmeed heeft geleid tot 19 nummers die in totaal meer dan een uur klokken. Verrassend genoeg verveeld het me toch geen moment. Dat is met name te danken aan de fantastische gastbijdragen. Vooral Balance met Scarub en Fortitude met Gift of Gab springen er wat mij betreft uit. Maar ook de nummers met Destani Wolf en Zion zijn heerlijk te noemen en zetten weer een heel andere tone neer.

Instrumentaal is er ook genoeg te beleven. Ik ben sowieso een liefhebber van hiphop met live instrumenten, en hier is het ook nog eens erg goed uitgevoerd. Luister maar eens naar Fate of het compleet instrumentale D minor nine waar ook een heerlijk stukje saxofoon van David Boyce is toegevoegd. Of het drukke Heat, waar de drums duidelijk overheersen.

De kracht van deze plaat is de posietieve vibe die er om heen hangt. Niet alleen in de muziek maar ook in de lyrics trouwens. Dit komt het beste naar voren bij B-boy, Simple en Something pt.3 die keer op keer een glimlach op mijn gezicht toveren.