Voor de meeste bands is de naam heilig. In sommige gevallen wordt ‘the’ nog wel eens weg gehaald, maar veel extremer dan dat wil het niet snel worden. Behalve bij The Silver Mt Zion dan. Begonnen als A Silver Mt. Zion, 4 albums onder de naam The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La band en nu alweer voor de 2e keer onder de noemer Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra dus. Dingen lekker anders doen, gewoon omdat het kan. Het moet allemaal wel een beetje spannend blijven natuurlijk.
En dat geldt zeker voor dit nieuwe album. Het begint namelijk met de stem van een klein meisje: “We live on an island called Montreal, and we make a lot of noise because we love each other”. Nou, dan moet het met die liefde wel goed zitten want wat volgt is inderdaad noise. Maar dan wel op een positieve manier. De zanger zou de eerste ronde van Idols (of vul hier ieder ander talentenprogramma in) waarschijnlijk niet overleefd hebben, het tempo gaat van niveau gletsjer naar licht-snelheid binnen 2 seconden en weer terug en de violen lijken harder hun best te doen tegen de muziek in te gaan dan daadwerkelijk mee te willen helpen. Een soort post-rock op overdrive. Maar is het ook goed? Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Op sommige momenten is het teveel, teveel ideeën, teveel van alles eigenlijk. Maar 2 seconde later kan zich ook bijna perfecte schoonheid openbaren als alles opeens wel samenvalt. Hierdoor is het album in ieder geval altijd spannend, het blijft trekken aan me. Zodra het afgelopen is, wil ik hem eigenlijk gelijk nog een keer opzetten.
En dan moet je nu naar een conclusie schrijven, want zo hoort dat. Maar ja, wat moet je hier nou van vinden? Bij vlagen onuitstaanbaar, op andere momenten geniaal, maar het is in ieder geval spannend. Misschien moeten we het anders doen. Van 0 tot 5 sterren en een apart hoekje voor Thee Silver Mt. Zion waar alles zijn waarde heeft verloren. Ik gok dat de band dat wel kan waarderen. Totdat ik hier een mooie oplossing voor heb gevonden, toch maar traditionele sterren uitdelen. 4 stuks, maar over 2 seconde kunnen dat er ook 5 of 2 zijn.
Overgenomen van mijn blog:
Pat-sounds