Ice Cube - Death Certificate (1991)

Label: Priority

1. The Funeral (1:37)
  2. The Wrong Nigga to Fuck Wit (2:48)
  3. My Summer Vacation (3:56)
  4. Steady Mobbin' (4:09)
  5. Robin Lench (1:13)
  6. Givin' Up the Nappy Dug Out (4:14)
  7. Look Who's Burnin' (3:53)
  8. A Bird in the Hand (2:17)
  9. Man's Best Friend (2:06)
  10. Alive on Arrival (3:11)
  11. Death (1:03)
  12. The Birth (1:21)
  13. I Wanna Kill Sam (3:22)
  14. Horny Lil' Devil (3:42)
  15. Black Korea * (0:46)
  16. True to the Game (4:10)
  17. Color Blind (4:29)

met Deadly Threat, J-Dee, Kam, King Tee en WC & The Maad Circle

18. Doing Dumb Shit (3:45)
  19. Us (3:43)
  20. No Vaseline * (5:13)
  21. How to Survive in South Central * (3:40)
  22. Only One Me * (3:40)
  23. Good Cop, Bad Cop * (3:27)
  24. Dominate the Weak * (4:06)
avatar van Jordy
Hét Meesterwerk van Ice Cube, vrij afwijkend van de andere albums uit z'n beginperiode. Ongelofelijk funky productie, en vooral ontzettend komisch. Om nummers als "My Summer Vacation" en "Look Who's Burning" lig ik nu nog in een deuk. Eén van de 5 beste Westcoast albums ooit.

Black Korea (nogal racistisch te noemen tov Aziatische Amerikanen) en het anti-NWA "No Vaseline" waren op latere persingen niet meer te vinden.

Zwaar racistisch en vrouwonvriendelijk. Inderdaad black korea is er een van een bijzonder niveau. Verder een snoeiharde productie die misschien net niet zo goed is als amerikkka's, maar je kan je lol op. 5
Geniaalste nummer: bird in the hand

Snowman
I wanna kill Sam is ook geweldig.

Relax
En het mooiste nummer No Vaseline natuurlijk
Goede diss

Marcel²
Het hoge niveau van zijn debuutalbum word hier toch overtroffen. Nog beter dit album. Als fan van 2Pac moet ik toch even zeggen , dat Cube toch ook 1 van mijn favoriete rappers is. De eerste 2 albums van Pac zijn toch niet zo sterk als die van Cube. Voor mensen die Ice Cube niet goed kennen, kan ik zijn Greatest Hits aanraden. Ook daar staat het oudere werk op.

eazyfan
allleen no vaseline vond ik egt zeer goed de rest was ook wel leuk nouja ik luister persoonlijk liever naar zijn nieuwere werken

eazyfan schreef:

The Predator en Death Certificate zijn toch wel Cube zijn sterkste albums.

Marcel Jongeneel schreef:

The Predator en Death Certificate zijn toch wel Cube zijn sterkste albums.

ik luister liever naar zijn modernere werken,maar zijn oudere albums vind ik ook wel beter en deze cd moet eens in mijn top10

avatar van thomzi50
Waarom is het album eigenlijk onderverdeeld in The Life en The Death - Side? Inhoudelijk zijn deze sides toch niet zo verschillend

thomzi50 schreef:

thomzi50 schreef:
Ik vind AmeriKKKa's Most Wanted zijn beste album

Ik ook. Heb nu alle albums van Cube (solo) behalve Lethal Injection maar die was toch niet al te best?

3,5 trouwens voor dit album toch maar, loopt misschien nog hoger op. My Summer Vacation, Steady Mobbin' en No Vaseline zijn toch wel leuke nummers.

eazyfan
Lethal Injection vond ik persoonlijk nog goed.

Marcel²
Een absoluut hoogtepunt dit album van Ice Cube. De beats de teksten allemaal van hoog niveau. En dan ga ik voor 5*.

eazyfan
wow een 5* voor een hiphopalbum door Marcel,dat gebeurt ook niet veel .

avatar van MJ_DA_MAN
Klopt ja, moet dan zijn favo hiphop-album zijn . Black Korea is trouwens redelijk hard .

CaliLove
Vet album van Cube, maar er zijn toch een paar nummers die ik geregeld skip. Vind het persoonlijk minder dan bv. The Chronic of Doggystyle. 4,0*

avatar van MJ_DA_MAN
Damn ik had hem zwaar onderschat. Herluistert nu en hij klinkt opeens een stuk beter. Cube is hier en daar echt zwaar hilarisch met zijn teksten. Heb ook vaak moeten lachen. Ook lekkere ouderwetse funky westside-beats die ik al een tijd niet gehoord had. Van 3* naar 4*. Na AmeriKKKa's Most Wanted toch wel mijn favo Cube-CD geworden.

avatar van thomzi50
Inderdaad een echte groeier. Eerst had ik dit album twee jaar als gebrande cd in mijn kast staan en slechts de laatste maanden viel het album me op als wat het is: een geweldige plaat. Daarom heb ik het origineel maar snel gehaald, voor 6,99. Dubbel en dwars waard.

avatar van MJ_DA_MAN
Misschien wordt het zelfs wel een 4.5*..... Wordt echt steeds beter .

avatar van Niek
MJ_DA_MAN schreef:
Misschien wordt het zelfs wel een 4.5*..... Wordt echt steeds beter .

Ik ga hem ook maar weer eens een kans geven.. K zal mijn stem voorlopig weghalen.

avatar van MJ_DA_MAN
Nou de 4,5* wordt het niet van mij helaas, 4* is precies genoeg . Maar dit is echt een geweldig album (grotendeels) dat heerlijk wegluistert. I Wanna Kill Sam . Gave tekst heeft die.

eazyfan
Dit album is echt geweldig, laatste tijd luister ik deze erg erg veel, superteksten van Ice Cube en de productie zit zeer sterk in elkaar, echt een westcoastCd naar mijn hart, hiermee bewees Ice Cube 100% de beste WestCoastMC te zijn na 2Pac, Humor zit hier echt geweldig in verwerkt, The Wrong Nigga To Fuck With, My Summer Vacation, Steady Mobbin, Alive On Arrival, Colorblind, Doing Dumb en No Vaseline zijn echt 7 geniale tracks, eingelijk vind ik geen enkele track op dit album slecht of irritant, echt wel het beste Ice Cube-album als je het mij vraagt, ik ben momenteel nog aan het twijfelen welke ik beter vind, deze of Straight Outta Compton, maar eigenlijk vind ik dit album beetje onderschat, Ice Cube ligt mij gewoon zeer goed, de productie is hier vrij variërend, een moment vet grappig anders moment vrij rustig, Ice Cube's teksten zijn dat dan natuurlijk ook, je hoort eigenlijk wel dat Ice Cube beetje gegroeid is qua rhymes, deze keer dist hij zelf N.W.A en hoe, keihard gewoon, No Vaseline is een van mijn 4 favo's tesamen met The Wrong Nigga To Fuck Wit, My Summer Vacation en Steady Mobbin, ik moet deze echt nog wat meer herluisteren want als ik deze beter ga vinden dan Straight Outta Compton dan is het een mooie Cd voor mijn top10.Ik moet deze binnenkort ook origineel proberen aan te schaffen maar ligt hier jammer genoeg nergens in de winkel.Politiek laat Ice Cube zich hier ook totaal horen, dit album luister ik zoals ik al zei de laatste tijd teveel, ik bedoel soms meerderen keren per dag, echt verslavend, ik begin deze echt beter te vinden dan Straight Outta Compton, alleen jammer dat dit album is niet zoveel top10's zit.In die van mij gaat deze wel komen, ik denk #7, echt totaal relaxed album, geweldige beats, gewoon zeer leuk om op te chillen, totaal humoristich ook, dit is idd wel eens groeiplaat, en hoe meer ik deze luister, hoe meer ik hem gewend word en beter begin te vinden, Ice Cube levert hier echt een meesterwerk, zeker een aanrader voor iederen Ice Cube-fan, ook best street dit album.Giving Up The Nappy Dug Out, Look Whos Burning en Horny Lil Devil wel beetje aan de mindere kant maar niet bepaald slecht, miss nog 5* hier, ik zie wel wat er gebeurt .

eazyfan
Ja toch maar een mooie plaas in mijn top verovert ,echt geweldig dit album, echt een WestCoastClassic, die teksten zitten zeer mooi in elkaar, humoristisch soms ook, echt geniaal, de ebats zijn erg mooi en variërend. Ice Cube levert hier echt wel een meesterwerk .4,5* en op #7.Die vid van Steady Mobbin

eazyfan
Dit album is en blijft een van de beste Westcoastalbums ooit, Ice Cube leverde hier een echt meesterwerk. Zijn eerste solo was al erg goed en deze is gewoon nog beter. De productie is echt super goed, Ice Cube rapt Geniaal: Politiek, Gangsta en Humor je vind het allemaal hier terug. Ik heb deze Cd tijdje geleden dan ook origineel aangeschaft, elke track heeft wel iets leuks. De eerste 3 tracks zijn vooral erg sterk: Wrong Nigga To Fuck Wit vind ik de beste Ice Cube track na It Was A Good Day, My Summer Vacation is ongelooflijk grappig en goed en Steady Mobbin is gewoon classic. Als 4de favo kies ik Color Blind zeker al voor al die vette gastartiesten erbij: Die track is ongetwijfeld een van de beste Westcoastcollabo's ooit. Dit album verdient zeker de 4,5* vind ik, net geen 5* door Horny Lil Devil. Deze zit dan momenteel in me top10, Jammer genoeg vrees ik wel dat deze daaruit zal verdwijnen wat natuurlijk niet weg neemt dat dit een vet album blijft.

Er staan nog zoveel andere goede tracks op dit album: Bird In The Hand, I Wanna Kill Sam, True To The Game, No Vaseline,etc... . Tracks die ik toch minder vind zijn: Horny Lil Devil, Giving Up The Nappy Dug Out en Look Who's Burning. Al de rest is goed tot uitstekend. Dit is zeker een aanrader voor wie graag Westcoast wil luisteren, aan de aandere kant vind ik dit album ook speciaal omdat het in mijn geboortejaar gemaakt is en het oudste is in me top10. Raekwon - Only Built 4 Cuban Linx... gaat dit album miss uit me top10 halen. Best jammer want het is Marcel's favo hiphopalbum en ik had dit er zeker nog in willen houden. Maar ik zie wel nog. 4,5* en #10 in me top10.

eazyfan
Deze Cd net uit me top10 gehaalt, ik mis deze echt . Elke track heeft wel iets, en het gaat van redelijk naar Geniaal: Wrong Nigga To Fuck Wit, My Summer Vacation, Steady Mobbin, Bird In The Hand, I Wanna Kill Sam, Color Blind en No Vaseline zijn 7 Erg goede tracks. Giving Up The Nappy Dug Out, Look Who's Burning en Horny Lil Devil die ik minder vond vind ik vanaf nu gewoon redelijk maar niet echt slecht ofzo. De beats op dit album zijn lekker oldschool westcoastachtig en de teksten sterk tot erg goede inhoud en soms ongelooflijk humoristisch. Zeker een van de betere Westcoastalbums.

avatar van Cath
Wat een heerlijke beats! Ik sterf gelukkig.

Maarten||
woehoe me eerste 5,0 ! echt geweldig album, harde teksten en beats die door je boxen knallen er zit een goedlopende lijn in het album en vertelt over zijn leven op een grappige, hardoverkomende manier. waarschijnlijk het beste album wat hij heeft uitgebracht vandaar de 5

avatar van Jorge-E
Zeer goed album. No vaseline is gewoon een van de beste disses. Deze heeft NWA verloren naar mijn mening.

Social_Mask
Leuk album dit. Ice Cube is niet mijn favoriete rapper, maar hier klinkt hij best goed. Erg grappig album dit, alleen de beats zijn wat minder. Goed begin. Is me opgevallen dat het zo bij heel veel albums is. Goed begin, en dan gaat het steeds minder.