De enige beschuldiging die ik nu dan nog zou willen maken is die van een commerciële knieval. In interviews omtrent dit album werd overal al geroepen dat ze teruggingen naar het oude geluid, en Tony heeft nog eens verteld dat fans het niet zo leuk vinden als er allemaal rare nummers op een album staan. Dus wat doen ze? De ideologie die ze met Unia en The Days of Grays hebben gecreëerd hebben ze laten varen om een stap terug te nemen, en geen stap vooruit.
Dit spreekt natuurlijk geheel tegen wat ik eerder heb gezegd. In de eerste luisterbeurt had ik het boekje erbij en hoorde ik werkelijk alleen de progressievere wendingen en leek ik te negeren dat er wel degelijk veel gestampt werd zoals in 2003. In de tweede luisterbeurt werd dat al meer duidelijk. De rest van de week heb ik dit album kapot gedraaid. Wat ik hoorde beviel me goed, maar ik had steeds het gevoel dat het nog ging komen. Dat is niet gebeurd. Sterker nog, van wat eerst een 4,5 had kunnen zijn is er nu nog slechts een 3,5 over. Waarom?
De band heeft een compromis willen sluiten tussen de oude "klassieke" Sonata Arctica en de nieuwere avontuurlijkere versie. Dus wat krijg je dan? Dit is noch oud en klassiek, noch nieuw en avontuurlijk. Ergens hoor je alle vier de elementen wel terug, maar stiekem zijn ze er totaal niet. Doch waar de nummers duidelijk een kant opspringen zijn ze naar mijn idee het sterkst. Zo heb je aan de oude en klassieke kant "The Wolves Die Young", "Running Lights" en "Cloud Factory" die het meest naar de pure oude stijl neigen van rond Winterheart's Guild. Het zijn dan ook drie leuke, vlotte nummers die goed wegluisteren, maar geen beklijft zo lekker als een "Victoria's Secret" of een "Black Sheep". Een soort voortzetting van het tekstuele concept van "Replica" komt terug in "What Did You Do In The War, Dad?", dat wat mij betreft één der fijnere nummers is van deze plaat dankzij een progressief keyboard loopje in de main riff en zeer catchy melodieën die gewoon echt letterlijk in 2003 gevonden zouden kunnen zijn.
De nieuwe en avontuurlijke kant is dieper verstopt. "Take One Breath" en "Blood" zijn de eerste nummers die je van gekke fratsen zou verdenken, maar het valt allemaal wel mee. Eerstgenoemde begint met een 5/8 maat en trekt daardoor meteen de aandacht van de progfan in mij. Als fan van het meesterwerk uit 2009 doet dit nummer me goed. Tony Kakko schreeuwt en krijst lekker, en dat doet hij ook even in het begin van "Blood". Zo hoor ik hem het liefst. Bezeten en emotioneel. Het nummer "Blood" kent echter vlotte passages en trage passages, die ook meteen zeikerig klinken ("wolves or the people" gedeelte). Mijn favorietere gedeelte van de plaat is dat wat hevig doet denken aan voorganger Stones Grow Her Name, gek genoeg. "Half A Marathon Man" en "X Marks the Spot" laten een gekke SA horen op respectievelijk een lekkere hard rock song en een niet-te-serieus power metal nummer á la "Cinderblox". Een rock 'n roll preacher levert een hilarisch spoken word verhaal en het is goed in het nummer geïntegreerd.
Dat zijn er nog de afsluiters. De ballad "Love" deed me in het begin heel veel. Ik moest bijna huilen, zo triest werd ik ervan. En dan terwijl de tekst zo positief hoort te zijn? Kakko en positiviteit gaan niet samen, dus denk ik meteen dat hij sarcastisch is. Echter na een paar luisterbeurten verliest dit simpele obligate nummer zijn kracht. "Larger Than Life" is aangekondigd als het grote epos en de band zelf vergeleek het met "White Pearl, Black Oceans", maar dit nummer is compleet richtingsloos. Sonata Arctica goes Nightwish, maar dan zonder Tuomas Holopainen om de weg te wijzen. Leuk geprobeerd, en luistert prima weg, maar ik vind er weinig aan. Het refrein is ook wat goedkoop.
Het is alweer een veel te lange "recensie" geworden zie ik. Op zich is het een prima te genieten album. Qua songmateriaal luister ik vooral de nummers 6 t/m 8 het graagst, maar er zijn gewoon nog twee factoren die de 3,5 hebben geselecteerd. De eerste is de productie. Ik hield van die dikke gitaren, die vette drumsound en die gelaagdheid qua vocalen en keys op de voorgaande drie albums. Dit is een stap terug. Vette riffs komen er niet zo vet uit dankzij de productie. Denk je eens in als "Take One Breath" of "WDYDITW,D?" op The Days of Grays hadden gestaan, hoe vet dat geklonken zou hebben? Een andere factor is dat ik teleurgesteld ben. Alweer. En het lijkt erop dat de band volledig voor de power metal fans is gegaan dit keer. Ik zou Tony Kakko solo moeten volgen, wil ik nog eens die geschiftheid terug kunnen horen.
Dus, ja... Prima album. Misschien dat ie in de toekomst weer beter wordt als de bittere smaak wat weg is.