Admiral Freebee - The Great Scam (2014)

Belgiƫ
Label: Sony

1. Nothing Else to Do (3:10)
  2. Walking Wounded (2:55)
  3. Breaking Away (3:49)
  4. Making Love in 2014 (3:40)
  5. Finding My Way Back to You (3:03)
  6. Poet's Words (3:02)
  7. I Don't Want to Feel Good Today (2:42)
  8. Do Your Duty (2:19)
  9. No One Here (4:15)
  10. The Land of Lack (4:04)
  11. In Spring (3:23)
  12. Sad Old Light (3:42)
avatar van pdonidvie
And i fell in love with you, 'cause there was nothing else to do!

wat een irritante single. dat noem ik echt u er makkelijk van afmaken.
nietszeggende shalalala

avatar van coldwarkids
Prachtige eerste single van dit nieuw album! Hij is terug!

avatar van bikkel2
Aanstekelijk nummer !

avatar van coldwarkids
Wauw J Mascics solo is grandioos weer!

avatar van pet
pet
Van sommige bands weet je niet eens meer hoe je ze ooit ontdekt hebt. Een zo'n band is voor mij Admiral Freebee. Geen idee meer hoe ik er op kwam om dit te luisteren, maar ik ben diegene al een paar jaar erg dankbaar! Want het is namelijk ontzettend leuke muziek, beetje americana, beetje rock maar dan in een Belgische mix. Maar na zijn laatste album (The Honey & The Knife) was ik er even klaar mee. De nummers op dat album wisten me nooit echt te raken. Maar nu is er een nieuwe, en ben ik weer enthousiast aan het luisteren geslagen.

Het klinkt allemaal weer fijn wat Admiral Freebee ons voorschotelt. Zijn stem blijft een genot om naar te luisteren. Ik denk dat schurend het nog wel met mooist omschrijft. Net even dat rauwe randje op zijn stem. Maar wel een die hij goed controleert in zowel de ruige nummers als de rustigere nummers, waardoor het overal bijzonder aangenaam blijft klinken. Nu vind ik hier de rustigere nummers echter niet altijd even sterk. Het toevoegen van strijkers op bijvoorbeeld Poet's Words doet mij eerder een beetje zeurderig aan in plaats van dat het nu sfeer toevoegt. Wat dat betreft vind ik Admiral Freebee sterker in de nummers met piano/gitaar en mondharmonica. En natuurlijk in de ruigere nummers, wat toch meer mijn 'ding' is. Ook met dank aan J. Macsis (die van Dinosaur jr.) die een deel van de gitaarpartijen in heeft gespeeld. Hierdoor kan het soms heerlijk de bocht uit vliegen, maar blijft het wel typisch Admiral Freebee.

Al met al dus een geslaagd album. Nee, het is allemaal niet heel vernieuwend wat Admiral Freebee laat horen. Nee, het album is ook niet zo sterk als zijn debuut of het album Songs. Maar is dat dan erg? Nee, de admiraal is weer terug met een tof album. Deze blijft de komende tijd nog wel even aan staan.

Overgenomen van mijn blog: Pat-sounds

Inderdaad niet vernieuwend maar als het van zulke kwaliteit is als dit wie maalt er dan om....?
En daarbij is vernieuwen altijd beter of noodzakelijk? Sommige artiesten hebben nu eenmaal een tijdsloos geluid. Vijfde uitstekende plaat op rij van den admiraal.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Admiral Freebee - The Great Scam - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Admiral Freebee, het alter ego van de Belgische singer-songwriter Tom van Laere, pakte me volledig in met zijn eerste drie platen, maar daarna had ik het eigenlijk wel gehoord en bleef ik teruggrijpen op deze eerste drie platen. Het onlangs verschenen The Great Scam is daarom wat langer blijven liggen dan gebruikelijk, maar dankzij aanbevelingen van meerdere lezers van deze BLOG heb ik de plaat toch maar eens boven op de stapel gelegd. Inmiddels ben ik minstens net zo verslingerd aan The Great Scam als aan de eerste platen van Admiral Freebee, waarvan Songs uit 2005 nog altijd mijn favoriet is. Admiral Freebee heeft altijd al platen gemaakt die aanmoedigden tot het noemen van namen en The Great Scam is hierop geen uitzondering. In het verleden kwam ik afwisselend uit bij grote Britse en Amerikaanse singer-songwriters en dat is bij beluistering van The Great Scam eigenlijk niet anders. Toch is er dit keer één naam die domineert en dat is een naam die in het verleden nog niet opdook, althans niet bij mij. The Great Scam doet me in heel veel songs denken aan Some Girls van The Rolling Stones en hierdoor ook wel wat aan de door deze plaat geïnspireerde soloplaat van Mick Jagger, Wandering Spirit. En dat heeft niets te maken met de komst van Jagger en consorten naar het Pinkpop festival, want dat bericht deed me niet zoveel. De associaties met Some Girls hoor je vooral wanneer Admiral Freebee songs maakt die in de tijd van Some Girls van de Stones als dansbaar zouden zijn omschreven. The Great Scam bevat hiernaast een aantal meer rock georiënteerde songs die uit komen in de buurt van Tom Petty in zijn betere dagen, al hebben ze toch altijd ook een onmiskenbaar Admiral Freebee geluid. Iets dat ook geldt voor de songs waarin Admiral Freebee leent bij Nick Drake of Leonard Cohen; songs die op The Great Scam betrekkelijk schaars zijn. The Great Scam werd, net als zijn twee voorgangers, opgenomen in de Verenigde Staten en klinkt hierdoor een stuk Amerikaanser dan het debuut van de singer-songwriter uit Antwerpen. Tom van Laere weet in de Verenigde Staten inmiddels de weg te vinden en kon daarom een beroep doen op een gerenommeerde producer (John Agnello, bekend van onder andere Drive-By Truckers, Screaming Trees en Dinosaur Jr.) en wist via deze producer niemand minder dan J Mascis (Dinosaur Jr.) te verleiden tot een geweldige gitaarsolo. The Great Scam is een plaat die onmiddellijk de zon laat schijnen, zeker wanneer van Laere koortjes uit de kast trekt, maar het is ook een plaat die nog lange tijd beter wordt wanneer je er naar luistert en hoort dat Admiral Freebee wederom grossiert in perfecte popliedjes. Mijn advies aan Jan Smeets: haal Admiral Freebee dit jaar niet naar Pinkop voor een integrale uitvoering van The Great Scam. Hierna kunnen The Stones immers alleen maar tegen vallen. Zelf moet ik zo langzamerhand een nieuwe rangorde aanbrengen in het fraaie oeuvre van Admiral Freebee. Dat The Great Scam hierin hoge ogen gaat gooien is zeker. Erwin Zijleman

avatar van corn1holio1
Op Werchter Classic mogen de Stones in het voorprogramma van den Admiraal spelen!

avatar van Germ
Germ (crew)
Lekker album! De Stones vergelijking begrijp ik wel, vooral doordat de stem van de zanger erg op die van Jagger lijkt.

avatar van crazyhorse
Ik vind deze Admiral maar een vreselijk saai album, niet aan mij besteed.

avatar van corn1holio1
Ja ik moet eerlijk bekennen dat dit album me ook vies tegenvalt. Meestal haal ik het einde niet, echt te saai gewoon.

avatar van AOVV
Makkelijk te behappen doch fijn album van Admiral Freebee. Ja, het is ondertussen wel wat meer op de automatische piloot, en na het sterke 'The Honey & The Knife' is het een lichte teleurstelling, maar het klinkt toch weer goed, hoor. Ideaal album om eens even lekker 40 minuutjes te relaxen, met hier en daar een melancholische snik.

avatar van pdonidvie
Het is inderdaad geen meesterwerk. Toch, de blazers die hier op het album worden geïntroduceerd brengen live een frisse wind over het hele repertoire. En ondertussen is hij toch wel een gevestigde waarde, zeker in het Belgisch festivalland. Het is een minder album, maar wel één met een paar hoogtepunten en de (momenteel) twee singles horen daarbij.

avatar van AOVV
Ik moet bij mijn eerdere mening blijven, en deze zelfs nog wat naar beneden afstellen; 't Is toch allemaal wat minder, hoewel die blazers soms inderdaad wel werken. Maar lang niet altijd. De videoclip die bij single 'Nothing Else to Do' hoort, is dan wel weer erg fijn.

Ik hoef er eigenlijk niet zo suf over te doen; over het algemeen is het gewoon een fijn album. Maar Tom Van Laere heeft, door enkele van zijn eerdere albums, de verwachtingen naar een hoger plan getild.

3 sterren

beaster1256
Goed album maar zeker niet zijn beste !