Birth of Joy - Prisoner (2014)

Label: Suburban

1. The Sound (6:05)
  2. How It Goes (3:29)
  3. Keep Your Eyes Shut (4:42)
  4. Three Day Road (7:17)
  5. Grow (3:49)
  6. Rock & Roll Show (3:36)
  7. Longtime Boogie (3:26)
  8. Mad Men (3:05)
  9. Holding On (7:09)
  10. Prisoner (2:33)
  11. Clean Cut (4:43)
avatar van EwoudK
Heb dit album net voor het eerst geluisterd. Klinkt goed! Maakt de verwachtingen zeker waar.

Het album is nu te luisteren op de luisterpaal van 3 voor 12 radio.

avatar van vigil
Vandaag gelijk gekocht, klinkt lekker hoor!

avatar van spaceman
Gisteravond CD-presentatie bijgewoond in scheltema, leiden. Energieke rock, alsof het eind '60, begin jaren '70 is. CD moet ik nog luisteren, maar kan me moeilijk voorstellen dat ie tegenvalt. Wat gisteren wel tegenviel was het schelle, te harde geluid, soms uitmondend in een brij, waardoor de nuance van het scheurende orgel of vette gitaar ver te zoeken was. Jammer, want die mogen er van mij juist uitspringen, daar geef je immers een solo voor. De 'single' Three Day Road, regelmatig te beluisteren op Pinguin radio, is in elk geval een ijzersterk nummer, dat groeit naarmate je het vaker hoort. Zo het geheel maar eens beluisteren en eens kijken op welk aantal sterren ik uitkom. Oh ja, CD zat bij de entree inbegrepen. Mooie actie van de jongens!

avatar van tnf
tnf
Dat Three day road vind ik wel een opvallend sterk nummer, staat qua ondertoon ook totaal haaks op wat je als 'typisch Nederlands' zou kunnen bestempelen.

Het genre waarin het zich bevindt is in principe niet héél toonaangevend, hier, maar van tijd tot tijd valt zo'n nummer me tóch op. Dit was er ook zoëen, toen het op de radio kwam (op het Franse FIP, wat aangeeft dat er over de grens al mensen mee bekend zijn, en inderdaad ook op Pinguin Radio).

Verder ken ik hier niks van, maar bij deze wil ik dat specifieke nummer even aanraden. Sowieso aan mensen die, net als ik, Pink Floyd's Wish you were here-album in huis hebben.

spaceman schreef:
Gisteravond CD-presentatie bijgewoond in scheltema, leiden!

Ja daar kwam ik ook gisteravond -dus te laat- achter...

Als ik uit het raam kijk zie ik het Scheltema complex liggen, maar ik heb het ook gemist... Deze band wordt hier in het Leidse best veel gepromoot, maar ik heb ze eigenlijk altijd links laten liggen. Onterecht, als ik Three Day Road zo hoor. Doet niet onder voor jaren '70 Pink Floyd, waar het me aan doet denken.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Birth of Joy - Life in Babalou is ook een prima album, en ook live zijn ze erg goed.

Clip van Three Day Road toegevoegd

herman schreef:

De rest van het album is wel wat slagen ruiger/harder. Ook wel veel verwijzingen naar de 70's maar niet echt naar Floyd

avatar van EwoudK
Three Day Road heeft in het wat rustiger middenstuk wel bijna precies hetzelfde stukje synthesizer zitten als Pink Floyd in On the Run gebruikt. Lijkt echt sprekend.

Heb dit album nu een aantal keer beluisterd en moet zeggen dat ie heel goed bevalt.

avatar van vigil
Daarom heb ik het ook over de rest van het album

avatar van Bonk
Heb deze mannen mogen zien in een containersessie tijdens het Noorderslagweekend. Ik kende ze nog helemaal niet. Ik was tijdens de sessie al aangenaam verrast, maar de cd bevalt me ook erg goed. Three Day Road met zijn Pink Floyd associaties is inderdaad niet typerend voor de hele cd. Die is inderdaad duidelijk wat steviger. Ouderwets aandoende garagerock met orgel en psychedelische invloeden. Zonder te vuig te worden, maar gelukkig ook niet overgeproduceerd. Een erg fijne cd wat mij betreft. Ga de eerste van hen zeker ook nog proberen!

avatar van Don Cappuccino
Deze plaat schiet echt als een malle uit de startblokken met twee ijzersterke tracks die een energie ontketenen waar je U tegen zegt met een orgelsalvo en lekker overstuurde bluesy gitaarriffs. Three Day Road is inderdaad de uitschieter die laat horen dat Birth Of Joy nog veel meer in zijn mars heeft, ze weten de spanning zeer goed te behouden in het zeven minuten durende nummer. Toch heeft Prisoners ook tracks die erg standaard classic rock revival zijn en daardoor compleet niet overtuigen. Grow pak ik er ook even tussenuit: alsof de grunge uit de jaren '90 in plaats van de gitaren het orgel pakt. 3,5 ster.

Maar eens in de gaten houden wanneer deze band in de buurt speelt, want aan de livebeelden te zien zijn ze dan nog beter.

en wederom beter dan de vorige! Heb ze al een aantal malen live mogen aanschouwen waarbij ze in een zaaltje het best tot hun recht komen! Super band en een super lekkere plaat!! Het heeft van alles wat!

avatar van EwoudK
Blijft maar groeien deze plaat. Ben ook heel erg benieuwd wat deze mensen ons in de toekomst nog meer gaan voorschotelen.

Op 3 voor 12 is een interview te lezen met de organist van de band.

avatar van pet
pet
De minuut bij De Wereld Draait Door... Door sommigen gehaat, want hoe kun je kunst nu terugbrengen tot hapklare brokjes van 1 minuut? Door anderen juist geliefd, want hoe vaak krijg je nou de kans om jezelf 1 minuut prime-time op TV te laten zien? En dat het werkt (in ieder geval voor mij) laat Birth of Joy zien. Het album had ik al wel eens geluisterd, maar was het daarna eigenlijk ook weer vergeten ondanks dat ze uitgeroepen tot een van 12van3voor12. En toen kwam hun 'minute of fame', en wat gingen ze tekeer en wat was dat goed! Hup, opnieuw luisteren en deze recensie is het gevolg.

Jaren 60 psychedelica, orgeltje, gitaar maar dan allemaal wel behoorlijk heavy en uptempo. Een soort stevige gitaarversie van The Doors. Zelfs de stem van de zanger lijkt soms wel wat op die van Jim Morrison. En daarmee raggen de heren heerlijk door het album. Voldoende variatie binnen de nummers, mooie rustige stukken, en een goeie opbouw binnen de nummers naar een vaak fantastisch einde. Lekker raggen, beetje de tekst mee schreeuwen. Het leven is soms zo eenvoudig, maar oh zo mooi Maar het is niet alleen lomp wat de heren laten horen. Soms gaat het tempo ook wat omlaag (ietsjes, niet al te veel hoor), zoals bij Three Day Road waar een fijn ‘zompig’ geluid te horen is. De zanger kan hier heerlijk verveeld zingen en het nummer blijft de volle 7.17 minuten boeien. Ook hier weer een mooie opbouw in het nummer, met een fijn rustig tussenstuk en een geniaal einde. Dat is toch iets wat de heren bijzonder goed doen over het hele album.

Soms heb je geen zin in moeilijk-doenerij. Vergelijk het met films. Hoezeer ik ook fan ben van de wazige art-house dingen, soms wil ik gewoon een schieten-tieten-helikopter film. Ongecompliceerd genieten. Dit is daar de muzikale versie van. De ‘Die-Hard’ binnen het genre misschien zelfs, want het album is echt ontzettend fijn en blijft boeien. Opzetten, mee schreeuwen, lucht gitaar er bij en vooral een grote glimlach op mijn gezicht. Wat moet je nog meer?

Overgenomen van mijn blog: Pat-sounds

avatar van tieskepainter
live op eurosonic en noorderslag gezien en afgelopen zondag in W2 den bosch en blijft live ook een vette band!! ik blijf ze in de gaten houden!!

avatar van muziekobsessie
0,5
pffff gister in rotown gezien echt alle rockcliche's op een rijtje. Wel een geweldige sound maarja als je echt geen enkel sprankje originaliteit hebt is dat geen fluit waard.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
muziekobsessie schreef:

Beoordeel je nu het live optreden, of dit album?

avatar van muziekobsessie
0,5
DjFrankie schreef:

Beoordeel je nu het live optreden, of dit album?
het gevoel wat ik bij het album al had werd versterkt door t liveoptreden. Maargoed vind sowieso dat het rockgenre na qotsa's en the mats volta's hoogtijdagen beetje doodgebloed is kwa originele muziek

avatar van EwoudK
Ik heb dit album al sinds de album presentatie hier in Enschede en ik zet hem nog steeds regelmatig op. Het blijft echt een keiharde rockplaat die geen seconde verveelt. Heb nu al zin in het optreden op de Zwarte Cross.

avatar van EwoudK
Birth of Joy speelde ook op Best Kept Secret dit weekend en 3 voor 12 heeft dit mooi in beeld gebracht. Hier het hele optreden: Birth of Joy - Best Kept Secret

avatar van WesleyX16
Wat het "doodbloeden" van de rock muziek qua originaliteit... kan je zeggen dat er helemaal niets meer origineel is. Gelukkig komt er nog genoeg muziek die erg interessant is. Wat mij betreft te veel. Ik kan het gewoon niet bijbenen. Popmuziek van nu is 60 jaar geleden uitgevonden en nu mogen wij er nog steeds van genieten. En in bijna elke genre heb ik mijn favorieten.

Maar ik ben blij dat er ook vanuit Nederland en België genoeg te ontdekken valt. Birth Of Joy origineel of vernieuwend?! Wat maakt het uit. Het klinkt gewoon prima.

avatar van IMPULS
Deze band groei, groeit. Raakt op grote hoogte, en is zeker op het podium een fantastische belevenis. Wat een energie! Wat een durf, wat een creativiteit.
Ik ben fan. Dus bevooroordeeld...

avatar van Pinsnider
Was laatst in de nieuwe platenzaak in Enschede (eindelijk weer een platenzaak!) en daar stond deze plaat aan! Lekker hoor! Toch eens gevraagd aan de alleraardigste dame; bleken deze jongens gewoon uit mijn stadje te komen!!! Plaat maar meegenomen en geen moment spijt van gehad. Wat klinkt dit lekker en enthousiast zeg!!! De originaliteitsprijs zal het niet verdienen, maar de manier waarop ze het Doors-geluid hebben doorspekt met herrie en Floyd-invloeden is zeer kunstig. LEUK!

avatar van philtuper
IMPULS, Pinsnider, WesleyX16, DjFrankie, EwoudK, tieskepainter, pet, pielepelle, Don Cappuccino, vigil, Bonk, spaceman Zaterdag 5 maart as. samen met krautrokstampers zZz te zien in Grenswerk Venlo. Ondergetekende mag tijdens de pauze plaatjes draaien... Mooi affiche!

avatar van Pinsnider
*klote* zit ik met een stel 5-vwo-ers in München.... Had liever hier naar toe gewild....

avatar van Bonk
Hartelijk dank voor de uitnodiging philtuper. Was er ook graag bij geweest (vooral voor de plaatjes natuurlijk ), maar gewoonlijk zou de reis vanuit Groningen al ver geweest zijn, maar zit dan ook nog eens nog wat noordelijker vast op een eiland (Ameland), maar ik houd me graag aanbevolen voor volgende uitnodigingen.

avatar van philtuper
Heej Bonk, Ameland, ook heel mooi! Veel plezier daar. Wellicht, als de windrichting goed staat, hoor je nog wat klanken van Birth of Joy voorbij waaien...

avatar van WesleyX16
philtuper. zZz! Daar ga ik samen met een vriend naar toe. Maar dan in Dordrecht.

avatar van Kos
Kos
Ik werd hier naar toe gestuurd voor Three Day Road.

Aardig maar eerlijk gezegd vind ik de rest een stuk lekkerder... deze jongens kunnen het wel!

avatar van Funky Bookie
Fijne rockplaat. Vooral de eerste 2 nummers knallen er lekker in, maar daarna wordt het iets minder spannend allemaal.