††† (Crosses) - ††† (2014)

Alternatieve titel: Crosses

Rock / Electronic
Label: Sumerian

1. †his Is a †rick (3:06)
  2. †elepa†hy (3:35)
  3. Bi†ches Brew (3:28)
  4. †hholyghs† (4:26)
  5. †rophy (3:53)
  6. †he Epilogue (3:55)
  7. Bermuda Locke† (3:42)
  8. Fron†iers (4:01)
  9. Nine†een Nine†y Four (4:17)
  10. Op†ion (4:24)
  11. Nine†een Eigh†y Seven (3:11)
  12. Blk S†allion (3:06)
  13. (2:52)
  14. Prurien† (4:06)
  15. Dea†h Bell (4:12)
avatar van james_cameron
Dit album is feitelijk niets meer dan een combinatie van de drie eerder uitgebrachte EP's. Geen nieuwe songs dus, maar dat neemt niet weg dat dit prima muziek is en dat de vijftien songs achter elkaar geprogrammeerd goed samengaan en een overtuigend geheel vormen. De mengeling van electronische pop en alternatieve rock gaat er in ieder geval in als koek. De zang- en melodielijnen werken behoorlijk aanstekelijk; Chino Moreno is hier uitstekend op zijn plaats met zijn bezwerende zangpartijen. Deftones blijft verreweg de meest memorabele band waar hij bij betrokken is, maar van zijn vele nevenprojecten is deze Crosses wel de meest interessante.

avatar van Kondoro0614
Chino Moreno komt met dit projectje dit jaar ook op Graspop, en dat is eigenlijk wel eentje die ik heb gemarkeerd om te kijken. Ik ben een echte Deftones fan, dus ik volg graag Moreno ook met zijn andere werkjes. Jammer trouwens dat hij tegelijkertijd met Megadeth optreedt, dat zijn keuzes en die moet je maken.

Enfin, ik ken Crosses al langere tijd, en eigenlijk is dit album wel een favorietje van ze. Maar dan komt dat voornamelijk door het nummer Bi†ches Brew, net zoals bij vele anderen denk ik. Nooit echt de hele plaat geluisterd wat best jammer is maar, nu ik dat wel heb gedaan kom ik er achter dat ik het best wel een traag plaatje vind.

Toch vind ik het wel een lekkere plaat, met o.a. †his Is a †rick en Op†ion hebben ze best wel leuke songs, jammer genoeg dat er eigenlijk niet meer van zulke uitschieters bij zitten. Maar ik ben wel geneigd vaker te luisteren en ik denk ook dat in de tijd van geest mijn rating wat gaat veranderen.

avatar van jorro
geplaatst:
Het album Crosses van de gelijknamige band (geschreven als †††) is een bijzondere plaat.  Het album heeft vijftien nummers en voelt alsof je naar een filmische, sfeervolle reis luistert in plaats van naar standaard pop of rockmuziek.

Het eerste wat opvalt is de sfeer. Veel muziek op dit album klinkt donker en rustig, maar toch vol lagen en geluiden. Soms hoor je zachte gitaar, dan weer elektronica of lichte beats. Het klinkt vaak dromerig, alsof je in gedachten verzinken bent tijdens het luisteren. Het is muziek die niet hard schreeuwt, maar je langzaam pakt en vasthoudt.

De zang van Chino Moreno is niet zoals bij veel bands uit de alternatieve rock hoek. Hij zingt vaak zacht en melodisch, bijna fluisterend. Zijn stem past goed bij de muziek, omdat het niet botst, maar juist mee vloeit met de andere geluiden. Het voelt persoonlijk en soms een beetje mysterieus.

Er zijn ook geen schreeuwerige gitaarsolo’s of snelle drums. In plaats daarvan luister je naar emotie en sfeer, met melodieën die blijven hangen. Sommige nummers lijken langzaam te bewegen, maar op een manier die prettig is om naar te luisteren zonder verveling.

Toch is het album waarschijnlijk niet voor iedereen. Als je van dansmuziek met veel tempo of rock met harde riffs houdt, dan kan dit album misschien saai overkomen. Het is niet muziek die meteen in je hoofd springt met een vrolijk refrein. Maar als je van rustige, mysterieuze en elektronische muziek houdt, dan is dit album juist erg interessant.

De productiekant is ook goed. Elk instrument klinkt duidelijk, de elektronica ondersteunt de zang en de mix zorgt ervoor dat niets te veel overheerst. Het klinkt verzorgd en goed bedacht. De band heeft echt nagedacht over hoe het geheel moet klinken.

Qua variatie heeft het album absoluut genoeg te bieden. Sommige nummers zijn ingetogen en langzaam, andere hebben iets meer ritme en energie. Dat maakt dat je niet meteen verveeld raakt na één of twee nummers.

In het algemeen is Crosses (†††) een origineel en sfeervol album. Het is niet mainstream, maar juist daardoor interessant. Het vraagt dat je aandachtig luistert en je ervoor openstelt. Voor fans van donkere, rustige en elektronische muziek is dit een aanrader. Voor mensen die van snelle, vrolijke hits houden, is het misschien minder geschikt.

www.mijn-beste-muziek.nl