Curtis Mayfield - Curtis (1970)

Soul / Funk
Label: Curtom

1. (Don't Worry) If There's a Hell Below, We're All Going to Go (7:50)
  2. The Other Side of Town (4:01)
  3. The Makings of You (3:43)
  4. We the People Who Are Darker Than Blue (6:05)
  5. Move on Up (8:54)
  6. Miss Black America (2:58)
  7. Wild and Free (3:16)
  8. Give It Up (3:49)
  9. Power to the People [Demo Version] * (2:47)
  10. Underground [Demo Version] * (3:11)
  11. Ghetto Child [Demo Version] * (5:10)
  12. Readings in Astrology [Demo Version] * (3:31)
  13. Suffer [Demo Version] * (2:31)
  14. Miss Black America [Demo Version] * (2:22)
  15. The Makings of You [Backing Tracks, Take 32] * (4:35)
  16. [Don't Worry) If There's a Hell Below, We're All Going to Go (Backing Tracks, Takes 1 & 2] * (9:34)
  17. [Don't Worry) If There's a Hell Below, We're All Going to Go (Edited Single Version] * (3:26)
avatar van beruk
Briljante plaat, hoort thuis in iedere collectie van mensen die iets te melden menen te hebben over r 'n B en hiphop.
Nummer 1 feelgood nummer aller tijden: move on up.

avatar van Reijersen
beruk schreef:
Nummer 1 feelgood nummer aller tijden: move on up.

En Superfly dan?

avatar van Pinsnider
Beide nummers behoren naar mijn idee tot de absolute hoogtepunten in de muziekhistorie!! Geweldig!!

Dit is gewoon een klassieker , een musthave als je van Soul houdt.

Ik heb geen demo versies

avatar van Oldfart
Ook als je "zogenaamd" niet van Soul houdt; klasse muziek hoort niet in hokjes !!

Tijdloos soul/funk album. nr. 1 in de Funklijst en de Soullijst. Absoluut briljant: Move on up. Vergeet ook de uitstekende bonustracks (demo's) niet op de cd. 4,5*

Raekwon the chef
geniaal, meer hoef ik niet te zeggen

tondeman
De overgang tussen het prachtige We The People Who Are Darker Thean Blue, een oproep tot maatschappelijke bezinning die sluit met deze tekst:

Pardon Me Brother, I Know We've Come A Long Long Way
Let Us Not Be So Satisfied
For Tomorrow Can Be An Even Brighter Day

Naar vervolgens het ultieme feelgoodnummer:

Move on up
and keep on wishing
Remember your dreams
are your only schemes

En dat is slecht één klein deeltje van deze geweldige plaat. Trots, geluk, dromen, sociaal commentaar en bovenal heerlijk funky liedjes! Man, die intro van het openingsnummer is al genoeg voor 5 sterren naar mijn mening.

avatar van John Doe
Jeminee, wat een muzikale klasse van Curtis Mayfield. Dit had ik nooit verwacht zo goed, zelfs terwijl ik een album van 'm heb (Superfly). Vanaf track 1 is duidelijk dat het om een speciaal album gaat en wordt de lat hoog gelegd voor de rest. En het niveau blijft goed, hoewel Move on Up wel weggelaten had mogen worden Prachtige (!) demo's ook.

eazyfan
Deze Cd valt beter mee dan verwacht, Curtis heeft een aardige stem, topteksten en producties gewoon beste wat ik tot nu toe gehoord heb (op Soulvlak dan), dit gaat alvast 5* worden neem ik aan, een plaatsje in m'n top10 kan ook altijd. (Don't Worry) If There's a Hell Below, We're All Going to Go is wel veruit m'n favoriet, zo'n goede tekst en leuk gevonden! Alleen Miss Black America vond ik wat minder vreemd genoeg, maar de rest was gewoon genialiteit

avatar van Osiris Apis
Miss Black America vind ik ook een mindere track.

Improvision
Curtis Mayfield, een man met brilliante muziek, elk instrument op zich is de moeite waard om op zich te luisteren, jammer genoeg klopt het totaalplaatje niet altijd en heeft hij ook niet zo een aangename stem. 4*

KSPR
Hmm ik irriteer me meer aan de lengte van de nummers... Move On Up van bijna 9 minuten bijvoorbeeld...

avatar van BoordAppel
Die had nog veel langer kunnen duren. Heerlijk nummer, geen seconde te lang.

tondeman
Precies.

avatar van T37king
Veel beter dan die van 50 cent (Curtis)!

Kanye West bedoel je, maar die heet geen Curtis

KSPR
Nee Touch The Sky.. nep aftreksel van een geniaal nummer.

avatar van Osiris Apis
Ja zo makkelijke gesamplet, maar Ik bedoelde dat 50 cent wel Curtis heet.

Social_Mask
Tegengevallen...

Curtis Mayfield heeft wel een erg mooie stem. Instrumentaal zit dit ook in orde, maar geen enkel nummer wist me te pakken. Behalve Move On Up en het eerste nummer. If there's a hell below we'll all gonna go. Dat zijn 2 erg sterke nummers. Maar het jammere is dat Curtis wel wat meer mocht zingen van mijn part. Ik heb geen problemen als er een nummer voor een groot gedeelte instrumentaal is. Mijn favoriete soul nummer heeft een begin van 2 min wat geheel instrumentaal is. Maar veel nrs achter elkaar die zo in elkaar zitten vind ik toch wat te. Misschien moet het nog groeien, maar voor nu geef ik dit album 3.5*. Ik hoop dat ik hem in de nabije toekomst wat meer kan waarderen. Misschien had ik te hoge verwachtingen..

KSPR
Ha dat had ik ook. Maar gewoon nog een paar keer luisteren, en je bent verkocht! 4.5 voor nu, geweldig album.

basketballerke
Ik ga niet lang twijfelen. Gelijk 5* en in m'n top. Move on Up had ik ooit al gehoord, alleen had ik nog nooit de zang van Mayfield gehoord en die is inderdaad prachtig. Het is jammer dat we geen platenspeler meer in huis hebben, want hij is hier gewoon op lp.

eazyfan
Ge-wel-dig album! Curtis was gewoon een geweldige artiest: Leuke tektsen en onderwerpen, goede stem en verveelt nooit, het instrumentele gedeelte is werkelijk fantastisch

(Don't Worry) If There's a Hell Below, We're All Going to Go en Move On Up blijven 2 werkelijk geniale tracks , die blijf ik maar draaien, de rest is zeker en vast niet slecht en luistert ook zo goed weg

Alles klopt aan dit album, alleen vind ik Miss Black America wat mager en Superfly (de Cd) ligt me wat meer qua Curtis-muziek, dit album krijgt een mooie 4,5* met een latere kans op verhoging.

eazyfan
Er gaat toch een halfje van af. #1 en #5 blijven wonderbaarlijk geniale tracks, maar de rest doet me aanzienlijk minder. Vooral na 'Move On Up' zakt het een beetje negatief in elkaar. Miss Black America vind ik al helemaal niks, Wild and Free en Give It Up zijn productioneel erg leuk, maar lyrisch gezien vind ik ze maar matig. Over het algemeen een erg dikke plaat en verplichte kost voor elke Soul-fan, zelfs muziekfan, Curtis Mayfield was een genie in zijn soort, deze Cd moet zowat in elke Cd-kast terug te vinden zijn

avatar van Reijersen
Wat een debuut kan je hebben zeg! En daarmee nochtans onovertroffen door Mayfield, want zo'n magistraal debuut is haast niet te overtroffen cq. onmogelijk te overtreffen. De muzikaliteit knalt er echt vanaf!

tuktak
groots album, zowel in kwaliteit als in muzikaal opzicht. vroeger heeft nooit iemand mij op curtis mayfield gewezen, zodoende ben ik helemaal niet lang bekend met deze man. inmiddels een leuke collectie in huis van deze beste man. heerlijk, ik wordt altijd vrolijk van zoveel muzikaliteit.

Johny Favourite
Altijd als ik een plaatje van deze onfortuinlijke legende draai, raak ik vervuld van de puberale notie dat dit de beste soul-artiest is die mij bekend is. Niet Sam Cooke, niet Al Green, niet Otis, Gaye of James Carr, Joe Tex of Isaac Hayes, maar Mayfield. Laat ik me daar dan maar bij neerleggen.

avatar van Mjuman
Angie Stone zong "The makings of You" op Northsea dit jaar en sprak een aantal woorden om Curtis Mayfield te herdenken.

Had zelf helemaal niets meer (al het vinyl geruimd te hebben in '88, waaronder veel Tamla Motown, Stax en Atlantic).

Curtis opnieuw aangeschaft op vinyl. Tsjonge wat een plaat - zijn tijd ver vooruit als je hoort welke rol die violen (stuwend) in "If there is a hell below..." spelen. Voor mij zijn die nummers nix te lang.

Gaye - oa. "What's going on" (een all time fave) gaat concurrentie krijgen.

avatar van dj maus
Don't Worry is echt magistraal goed. Eén van mijn all time favorites. Move On Up is uiteraard ook legendarisch. Jammer dat de rest van de plaat toch wat zwakker is.