Indila - Mini World (2014)

Frankrijk
Label: Capitol

1. Dernière Danse (3:35)
  2. Tourner Dans Le Vide (4:06)
  3. Love Story (5:17)
  4. S.O.S (4:33)
  5. Comme Un Bateau (4:58)
  6. Run Run (3:45)
  7. Ego (4:16)
  8. Boîte en Argent (4:27)
  9. Tu Ne M'entends Pas (3:19)
  10. Mini World (5:10)
  11. Tourner Dans le Vide [Version Orchestrale] * (3:49)
  12. Love Story [Version Orchestrale] * (5:00)
  13. S.O.S [Version Acoustique] * (4:00)
avatar van Flurk
Mooi 'grootstadsmuziek'-plaatje - ergens een mix tussen ZAZ en Ofra haza. Dernière Danse is een gigantische oorwurm.

avatar van IbenDB
Erg leuke plaat.

Ik ben normaal écht geen fan van de Franstalige muziek. Integendeel, ik sla ze liever over. Maar Indila is een uitzondering. Eerst was er Dernière Danse. Een mooie plaat die jazz en pop mengt. Helemaal mijn stijl. Toen schafte ik Mini World aan ik was direct verkocht aan Tourner Dans Le Vide, maar langzaamaan leerde ik de rest ook kennen. Momenteel zijn mijn favorieten Ego, Run Run en natuurlijk nog steeds Derniere Danse. Ja. Dit album zal ik nog een tijdje draaien.

avatar van freddze
Flurk schreef:
Dernière Danse is een gigantische oorwurm.

En niet alleen 'Dernière Danse'.
De nummers die IbenDB horen ook tot mijn favorieten, vooral 'Ego' ook.
Ik vreesde een 1 hit-wonder en 9 fillers, maar het tegendeel is waar!

'Tourner Dans Le Vide' is al een even grote meezinger als 'Dernière Danse'

En wat te denken van al die grappige refreintjes:

Toujours tu run run run, never stop
Trop déterminé, tu vises le jackpot
Prêt à sacrifier tout pour ton job
Mais tu finiras lonely, you're only so lonely

(van track 6: 'Run Run')

(Dans ce mini mini mini world mini mini
Ce mini mini world mini
Ce mini mini world mini mini)*
J'ai l'impression de courir au ralenti
(*) Je rêve encore qu'on chante la même mélodie

(van track 10: 'Mini World')

Hoe goed is dit zeg o)
Hup, naar 4,5*, jij!

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Indila - Mini World - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Het zal ongetwijfeld met de actualiteit te maken hebben, maar ik heb de laatste week een enorme behoefte aan Franse muziek. Dat is niet zo eenvoudig, want mijn kennis van de hedendaagse Franse muziek is op het moment helaas vrij beperkt.

Dankzij de Franse charts over 2014 ben ik gelukkig toch nog een heel eind gekomen en ben ik uiteindelijk op het spoor gekomen van Mini World van Indila.

Indila is het alter ego van de 30-jarige Adila Sedraia , die is geboren en getogen in Parijs. Indila was de afgelopen jaren al te horen op een aantal platen in het Franse hiphop en R&B segment, maar met Mini World zet ze een uniek eigen geluid neer.

Indila is zoals gezegd geboren en getogen in Parijs, maar ze heeft ook Indiaas, Algerijns, Cambodjaans en Egyptisch bloed. Dat hoor je op één of andere manier allemaal terug op het buitengewoon intrigerende Mini World.

De muziek van Indila is geworteld in de tradities van het Franse chanson, maar vervolgens verrijkt met 1001 invloeden. Haar bijzondere popliedjes zijn soms klein en intiem, maar Indila is ook niet bang voor grootse of zelfs bombastische songs met elektronisch, Oosters of Noord-Afrikaans klankentapijt.

Qua veelzijdigheid weet Indila Frankrijk’s grootste talent van het moment (ik heb het natuurlijk over Zaz) moeiteloos te overtreffen en net als Zaz beschikt Indila over een geweldige stem. Het is een stem die op indringende wijze Franse chansons kan vertellen, maar het is ook een stem die het uitstekend doet in meeslepende pop of in songs die laten horen dat Parijs een prachte smeltkroes van meerdere culturen is.

In veel songs op de plaat springt Indila van de hak op de tak. Kleine en intieme popliedjes met minimale begeleiding kunnen binnen enkele noten omslaan in het sprookje van Duizend-en-een-nacht, maar bombast kan ook zo weer veranderen in intimiteit.

Op Mini World valt zoveel te beleven dat het je in eerste instantie wel eens duizelt, maar wanneer je eenmaal gewend bent geraakt aan de veelzijdige klanken van Indila is Mini World een prachtplaat met louter hoogtepunten.

Net zoals Zaz kan Indila de tradities van het Franse chanson trouw zijn, maar kan ze op hetzelfde moment genadeloos vernieuwen. En net als Zaz doet Indila dit met popliedjes die heerlijk vermaken maar ook overlopen van avontuur. Indila gaat nog een stapje verder dan Zaz door af en toe uit te halen met elektronische popmuziek die een heel breed publiek aan zal spreken, maar niet veel later haar Oosterse en Noord-Afrikaanse roots te verwerken in sprookjesachtige songs vol mystiek.

Mini World is zo een plaat die op vele momenten goed tot zijn recht komt. Het is een plaat met aanstekelijke popsongs die heerlijk gedijen op de achtergrond, maar het is ook een plaat vol avontuur waarvan je alle mysteries wilt ontrafelen.

Mini World van Indila was vorig jaar één van de grootste verkoopsuccessen in Frankrijk, maar ik ga er van uit dat het ook één van de beste platen is die vorig jaar in Frankrijk is verschenen. Ik ben in ieder geval diep onder de indruk van deze plaat van Indila, waarvan onlangs een luxe versie verscheen met bonus-tracks en een DVD. Erwin Zijleman

Frans is en blijft een mooie taal en bij dit album moet ik telkens maar aan één zangeres denken: Noa. Niet geheel toevallig een favoriete zangeres van mij.
Vooruit; een snufje Marina and the Diamonds er nog bij

avatar van Justinx
aERodynamIC schreef:
Vooruit; een snufje Marina and the Diamonds er nog bij

En wat te denken van Michael Jackson (Ego) en Elton John (Mini World), alleen dan in een Frans pop-jasje. Vind het wel erg inspiratieloos. Neemt niet weg dat het alsnog leuk is om naar te luisteren af en toe

avatar van freddze
Dat ritmische geklap uit 'Ego' is gejat van 'They Don't Care About Us' bedoel je? Maar voor de rest heeft het liedje toch ook wel een eigen smoel? Michael Jackson in een Frans jasje kun je dit toch moeilijk noemen?

Ik snap wel wat je bedoelt, want ik heb het daar ook vaak moeilijk mee. 'Papillon' was zo'n dikke hit voor mega band Editors en dan kon ik alleen maar denken... "Het is verdorie 80% 'Blue Monday' van New Order!!". Maar bij Indila denk ik dan weer: "Het lieve kind heeft dat ritme overgenomen uit bewondering voor één van haar idolen en er allerlei andere invloeden aan toegevoegd om tot een eigen speciale stijl te komen". Misschien meet ik wel met twee maten en twee gewichten. Maar hier stoort het jatwerk mij niet.

avatar van Justinx
freddze schreef:

Ja en 'Sixty Years On', ligt er allemaal heel dik bovenop. Kun je zeggen dat het rest van het liedje een eigen smoel heeft, maar de rest van het nummer ís 'They Don't Care About Us'.

Het stoort mij ook niet heel erg hoor, maar vind het wel een beetje inspiratieloos. Ik denk dat Indila beter kan. Enkel Run Run vind ik nog enigszins een eigen gezicht hebben.

Dernière Danse is een fijn nummer, maar de rest heeft niet zo veel om het lijf.