Zappa / Mothers - Roxy by Proxy (2014)

Alternatieve titel: December 9 & 10, 1973

Label: Zappa

1. "Carved in the Rock" (3:42)
  2. Inca Roads (8:21)
  3. Penguin in Bondage (5:52)
  4. T'Mershi Duween (1:56)
  5. Dog Breath Variations / Uncle Meat (4:14)
  6. RDNZL (5:23)
  7. Village of the Sun (3:24)
  8. Echidna's Arf (Of You) (4:00)
  9. Don't You Ever Wash That Thing (5:28)
  10. Cheepnis - Percussion (5:24)
  11. Cheepnis (3:35)
  12. Dupree's Paradise (15:12)
  13. King Kong / Chunga's Revenge / Mr. Green Genes (9:13)
Maartenn (crew)
Jawel mensen, hij bestaat echt en ligt binnenkort op mijn deurmat: Roxy by Proxy!!! Ik kan in ieder geval niet wachten!

avatar van aarrtentonny
De eerste luisterbeurt zit er op. De CD doet mij erg aan Roxy & Elsewhere denken, wat natuurlijk voor de hand ligt. Toch vind ik deze CD wat beter. Dit komt door de "relaxte" uitvoering van Inca Roads, de percussie-uitvoering van Cheepnis. Het hoogtepunt is toch wel de medley King Kong/Chunga's revenge/Mr. Green Genes. Wat een muzikaal genot is dat zeg!! Als Zappa liefhebber ben ik weer een pracht CD rijker!

avatar van Tony
Allemachtig!!!! Hier ook voor 't eerst beluisterd. Pindaroxy is inmiddels ruim voorhanden in de bekende online winkels..... Heb 'm alleen nog op mijn oortjes beluisterd, vanwege de niet verenigbare combinatie van gewenst volume en tijdstip. Maar wat een pracht komt hier voorbij zeg. Pffff..... Sommige nummers lekker mellow inderdaad (Inca Roads, Village of the Sun), in andere nummers wordt alles uit de kast gehaald. De ruim 9 minuten durende finale is niet van deze planeet. Het geluid is om door een ringetje te halen, nog beter dan Road Tapes II zo op 't eerste gehoor. En dan heb ik alleen nog maar de inferieure pindaroxy. Man, man. Ik ga nog niet met sterren gooien, maar kan me ook niet voorstellen dat het er minder dan 5,0 zullen worden. Ondanks overlap met Roxy & Elsewhere (veel dezelfde nummers, sterk afwijkende uitvoeringen) een wonderschone live registratie, de zoveelste inderdaad.

avatar van kaztor
Is dit na al dat rechtengehocus-pocus van de afgelopen paar jaren nu gewoon voor een normale prijs te krijgen?

Ben persoonlijk trouwens blij dat het geen deluxe-uitvoering van Roxy & Elsewhere betreft.
Ik ben harstikke blij met mijn cd, met de ongedubte Cheepnis.

kaztor schreef:

De prijs viel mij alleszins mee in ieder geval. Uit mijn hoofd $21 via zappa.com.

avatar van Tony
Maartenn, is het wel een beetje behoorlijke uitvoering (boekje met liner notes) of is 't zo'n karige verpakking als bv. Imaginairy diseases (van horen zeggen dan toch)? € 21,- is voor de erven Zappa een spotprijsje inderdaad. Het overwegen meer dan waard om ook eens een bestelling te plaatsen daar en ook nog wat andere titels erbij te bestellen. Road Tapes II, ID, Buffalo, jammer dat Wazoo nog steeds € 30,- kost.

Maartenn (crew)
Tony, om een beetje een indruk te krijgen van de cd en de verpakking, moet ik je vooralsnog verwijzen naar deze foto op Twitter. De prijs is mijns inzien inderdaad normaal voor deze release. Vergeet niet dat we t.o.v. Amerika standaard 20% korting hebben in verband met de euro/dollar prijs

Ik heb in mijn pakketje ook Road Tapes vol II en Greasy Love Songs toegevoegd. Als je toch een pakket laat invliegen, dan maar gelijk goed !

Tony schreef:

Boekwerk bevat uitgebreide liner notes van Ruth Underwood

avatar van Stalin
Pinda Roxy klinkt als een klok...niet normaal meer.
Na ruim 4 maanden wachten op de bestelling en met bericht van Tony in achterhoofd, toch maar ff de digitale pot pindakaas uit de kast gehaald.

Gail ligt in het ziekenhuis en merkt het toch niet
Bovendien hebben ze mijn geld voor Roxy by Proxy al binnen.

Kon nog net even voordat ik vrijdag naar Noorwegen vertrek.
Mocht mijn vliegtuig verdwijnen, dan is het laatste wat ik voor mijn dood hoorde mooi Roxy geweest

Nu met smart wachten tot eindelijk de officiele release op de mat ligt, zodat ik me kan verdiepen in de uitgebreide liner notes van Ruth.

Frits H. Emmerik
Lang gewacht, (niet al te) stil gezwegen, nooit gedacht, toch gekregen. Hij ligt sinds 18/03 in de speler en is er niet uit weg geweest, behalve om Roxy & Elsewhere er mee te vergelijken. Andere nummers uit de serie Roxy-concerten in december 1973, sommige nummers anders. Jullie gaan het allemaal rustig beluisteren. Eén punt vooraf: bereid je voor op de mooiste mix (de primaire mix is, volgens het boekje, van Frank zelf) die je op basis van een 1974-versie van een 16 sporenrecorder mag verwachten. Het eindresultaat op Roxy by Proxy werd vanaf de digitale re-mix door Bob Stone uit 1987 volbracht in 2011. Je staat vlak voor het podium en hoort ieder bandlid glaszuiver en op zijn/haar eigen plekje in het geluidsbeeld. Waarom we zo lang op deze nieuweling uit lang vervlogen tijden moesten wachten blijft de vraag. Maar mooi is-ie.

avatar van saxotoon
Heb ik 'm 2 weken geleden net als pre-order gecanceld om mijn versie van road tapes II binnen te kunnen halen, moet ik 'm nu weer hals over kop bestellen.
Maar niet getreurd, de berichten zijn positief. Het lange wachten lijkt toch te worden beloond.

avatar van Tony
Ik heb 'm nu 5x in z'n geheel beluisterd, ook via de speakers in de woonkamer. En het is zeker niet de laatste keer deze week. Ik herhaal nog maar eens; dit is gewoonweg geweldig!!

Proxy doet niks onder voor die andere Roxy, alleen Village vind ik op Elsewhere iets beter (krijg van de Proxy versie geen kippenvel namelijk...), het overall geluid daarentegen is stukken beter op Proxy (ik heb de remaster van Elsewhere niet, maar betwijfel of die dit niveau van zuiverheid haalt).

Kortom, ik begin voorlopig met een voorzichtige 5*.

Maartenn (crew)
Wie ik nog mis als grote afwezige is de snor's grootste fan, user freakey. Mijn (en Stalin's) kopietje is nog steeds onderweg. Zal wel vertraagde zijn door de nucleaire top in Den Haag.

avatar van platedraaier
Ik koop Zappa releases altijd via plato/concerto. Ze hebben hem nog niet op voorraad. Ik heb hem ook nog niet besteld, want de vraagprijs van €36,99 is naar mijn maatstaven teveel voor een 1cd uitgave.
Ik wacht dus nog even met bestellen. Het zou zomaar kunnen dat ik deze niet ga aanschaffen vanwege de prijs. Ik heb Hammresmith Odeon ook "nog" niet aangeschaft om deze reden.

platedraaier schreef:

Ehh, platedraaier, dat is heel nobel, maar zou je ze dan niet gewoon eens importeren uit de V.S. via zappa.com? 36,99 is echt een idiote prijs als je nagaat dat ik hem voor $21 heb besteld. Als je Hammersmith en Roxy combineert in één bestelling ben je alsnog veeeel goedkoper uit dan als je ze besteld via concerto.

avatar van freakey
Ik heb ook gekeken wat het kost bij Zappa te bestellen maar vind 15 euro verzendkosten echt buiten proporties

Maartenn (crew)
Volgens mij kunnen jullie elkaar helpen

avatar van platedraaier
Bedankt voor de tip Maartenn. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit naar gekeken daar op zappa.com. Is die 15 euro verzendkosten voor 1 cd freakey?
Ik ga me er van de week eens in verdiepen.

/edit/ en wat Maartenn zegt.

platedraaier schreef:
Ik ga me er van de week eens in verdiepen.

/edit/ en wat Maartenn zegt.

idd. voor 1cd...
Vandaag binnengekregen, via GandS... Roxy deel 2.... lekker...

Maartenn (crew)
Die van mij en Stalin kwam vrijdag aan uit de V.S. Mijn eerste indruk is dat het geluid werkelijk subliem is. Gelijktijdig kwam lag ook Road Tapes II op de deurmat en dat verschil in geluidskwaliteit is enorm. Ik geef hem nog een paar draaibeurten voor ik stem.

Maartenn schreef:

Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat Road Tapes II is opgenomen op 2 en 4 sporen en Roxy op 16 sporen.
Met die informatie in het achterhoofd klinkt Road Tapes II eigenlijk belachelijk goed...

avatar van Tony
Vond Road Tapes II ook goed klinken, tot ik Proxy hoorde... Wist niet dat van 4 naar 16 sporen ook een 4x beter geluid opleverde.

Maartenn (crew)
Misschien moet ik dit album maar beoordelen aan de hand van het volgende 'feiten' relaas:
- Dit is het livealbum met het allerbeste geluid wat ooit uit de kluis is komen rollen.
- Dit is de band die speelt op de top van hun kunnen.
- Dit album is als geheel wel minder dan The Helsinki Concert, al zou het alleen maar zijn omdat het niet een volledig concert is.
- Dit album was het lange wachten misschien niet waard, maar nu ik hem eindelijk heb, zou ik hem nooit meer kwijt willen uit mijn collectie.

Wat kan je anders geven dan 5,0* voor een band die zo goed is?

Maartenn schreef:
Wat kan je anders geven dan 5,0* voor een band die zo goed is?

De geweldige en zeer diepgaande liner notes van Ruth Underwood alleen zijn al 5 sterren waard.

Begon de afgelopen jaren steeds cynischer te worden omtrent welke vorm van Roxy Release dan ook en was bang dat, wat er ook nog zou uitkomen, het alleen nog maar tegen kon vallen.

Maar wat had ik het gelukkig toch even een partij fout

Petje af voor Gail, kluiskabouter Joe en alle anderen die dit moois mogelijk gemaakt hebben, ondanks jaren van vele vorm van tegenslag.

1973/1974 was en is voor velen de meest geliefde periode van De Snor en ook Zappa zelf heeft altijd een zwak gehad voor deze periode en zijn musici.

Deze schitterende release bewijst nog maar eens waarom.
Road Tapes II, een ook niet bepaald misselijk document uit een periode kort voor Roxy, is nog niet eens uit het doosje geweest !

Op naar official release 100 en dat zou dus zomaar eens de langverwachte Roxy DVD kunnen zijn

Maartenn (crew)
De Zappa's kennende zal deze wel op Blu Ray uitkomen denk ik/mag ik hopen? Je gaat niet jarenlang aan beeldverbetering zitten sleutelen om hem vervolgens op een verouderd medium uit te brengen neem ik aan. Zou Zappa ook niet willen!

avatar van Tony
Shit, het is dus niet alleen muzikaal een perfecte release, maar de verpakking is ook de moeite meer dan waard. Dan zit er niks anders op.... Dat wordt dus eerst Proxy bij de Zappa'a bestellen en dan meteen door naar kieskeurig voor een Blu Ray speler. Of zal ik toch maar effe wachten tot de dvd er werkelijk is? Dan is er misschien alweer een heel ander format, waar we nu nog geen weet van hebben. Nee, flauw, de vreugde over deze toffe release overheerst, het cynisme kan even in de koelkast. Heb een beetje Live at Massey Hall gevoel, als je bedoelt wat ik begrijp.

tsja... ruim 20 jaar geleden al aangekondigd (de orig. mix is van '87) en na de cd een keer of 10 beluisterd te hebben moet ik toch zeggen dat het erg tegen valt, de nummers zijn bekend en wijken af van de originele 'Roxy' (het blijft natuurlijk rest materiaal en zo klinkt het ook)

als ik de bootlegs van de concerten vergelijk met 'RbP' dan is er naar mijn smaak te veel aan het geluid gesleuteld, hadden we niet gewoon de FZ mix uit '87 kunnen krijgen ipv deze opgepoetste versie uit 2011...???

of... nog beter... de volledige concerten...

en nu nog 20 jaar wachten op de dvd/blu ray release ???

Green Genes schreef:
...moet ik toch zeggen dat het erg tegen valt

grapje zeker...

Tony schreef:

grapje zeker...

Tja... het is wel onderbouwd door hem... ik begrijp hem wel ook... het blijft een leftovers Roxy & Elsewhere plaat....

Ik vind vooral zo goed dat het aparte sfeertje van Roxy & Elsewhere hier zo mooi in tact is gebleven overigens... da's de grootste winst van de plaat.
Ik had alleen liever ook geen doublures gezien met Roxy 1.... tracks als Echidna, Penguin en Wash that Thing staan al als ultieme versie op Roxy 1, en voegen hier dus niet zo veel toe, hoe briljant die nummers ook zijn....

avatar van Tony
Ach ja, was een flauw inkoppertje, alleen vandaag dan...

Maareh, ik heb eens gezocht naar de volledige setlist van de Roxy performances, maar die heb ik nergens netjes hapklaar kunnen vinden. Misschien heeft een zeker iemand een (Sta)linkje?? Ik bedoel, had er dan een volledig unieke setlist voor Proxy ingezeten? Hebben ze wel zoveel verschillende nummers gespeeld tijdens de Roxy performances?