Vangelis - Spiral (1977)

Label: RCA

1. Spiral (6:57)
  2. Ballad (8:31)
  3. Dervish D (5:15)
  4. To the Unknown Man (9:07)
  5. 3+3 (9:35)
  6. To the Unknown Man (Part 2) * (2:27)
ricardo schreef:
ik heb weleens wat losse nummers gehoord van Vangelis, maar is dit nu het beste album van deze man om mee te beginnen?

Dit is volgens mij een prima album om met Vangelis kennis te maken. Dit vooral, omdat er vele stijlen voorbij komen die de man zoal in huis heeft. Daarnaast staat er muziek op die veel op radio en tv te horen is geweest.

ricardo schreef:

Het is in mijn ogen de beste instapper.

avatar van ricardo
Nog beter dan Heaven And Hell, Voices, China en Direct?

avatar van Gerards Dream
Dit album is breder. Heaven and Hell is een stuk zwaarder, meer een symfonie zeg maar om er een klassieke term aan te hangen.

ricardo schreef:
Nog beter dan Heaven And Hell, Voices, China en Direct?

Nou beter.... Spiral, China en Direct dan heb je heel sterke albums.
Voices is prachtig maar mist de sfeer van die andere 3.

avatar van Gerards Dream
Het blijft een ijzersterk album na al die jaren. Voor mijn gevoel is dit een goede vriend die je opzet om weldra van je sores van alle dag af te zijn. Muziek die je oppakt en een hele ander wereld laat zien. Dit alles al vanaf noot één.

avatar van Madjack71
Heel mooi album, dat me doet verrassen dat ik toch meer in mijn onderbewustzijn van hem ken, dan dat ik in 1ste instantie dacht. (naast Chariots of Fire en met Jon Anderson)

Dit is als een frisse douche na het schoonspuiten van een olietanker. (Spiral meets Beaubourg)
De structuur, arrangement, melodielijnen en sfeer die op Beaubourg hardnekkig ontbraken, worden hier op een dienblad met een pepermuntje aangereikt.
Ik begin mij af te vragen of de kunst van het weglaten/experimenteer drang op Beaubourg niet te ver is doorgetrokken. Kijk het nog even aan wat dat album betreft. Waar ik daar in 1ste instantie het experiment waardeer, is het hier m.n de muziek.
Alle tracks doen mij lekker languit op de bank blijven liggen en mij voorbereiden op een goede nachtrust. Zelfs het wat buitenissigge 3 + 3, dat halverwege een wat vreemde bocht neemt, om op het eind toch nog goed terecht te komen.

avatar van dennisversteeg
Mooi 'primitief' synthesizer album. Veel bubbelende een zwierende patroontjes verpakt in goede melodiën.
Het album klinkt wat ruwer dan later Vangelis werk.

avatar van Gerards Dream
Dat ruwer klinken kan wellicht komen doordat Vangelis vroeger vaak in de weer was met een soldeerbout om zijn synthesizers beter te doen laten klinken. Dit heb ik ooit gelezen in zo'n flauw popblaadje. Of dit een betrouwbare bron was is dus de vraag.

Uit zo'n interview weet ik nog een zin die ongeveer zo ging. "Na al dat solderen zaten er flink wat blaren op mijn vingers, maar je moet er wel wat voor over hebben om goede muziek uit zo'n ding te halen. Zo direct uit de fabriek klinken ze nergens na." aldus Vangelis.

Dit bovenstaande kan dus een verklaring zijn van het ruwer klinken en dat Vangelis op andere platen met spullen werkt die niet door hemzelf onder handen waren genomen.

tangmaster
Onzinnig verhaal, ken het. Vangelis gebruikte juist andere klank kleuren die in sommige synths zaten. De blik achtige sounds en dat maakt het zo lekker.

avatar van Gerards Dream
In de wereld van de kunst en de muziek worden met een zekere regelmaat van de klok rare dingen geschreven die lijken of een journalist ze zelf ter plekke verzint. Dat is voor mij althans een verklaring waarom Vangelis er eigenlijk niets mee te maken wil hebben. Het aantal interviews wat de goede man aan heeft meegewerkt is volgens mij op één hand te tellen. Opzich zijn het leuke verhaaltjes om te lezen, maar inhoudelijk kan het maar beter door de wc worden weggespoeld.

avatar van Pittaman
Wow!

Ik heb lang getwijfeld aan die drie cd's die ik hier heb van Vangelis. Ik vond het meestal maar ok.

Maar momenteel is "To The Unknown Man" bezig op de achtergrond, en ik word zowaar volledig gevangen door de zalige melodie die mij droef om aandacht vraagt. Hier valt uitgebreid naar te luisteren, merk ik plots!

Ik ben zeer blij dat de klik gekomen is! Ik vind dit plots een zeer goed album!

De bekendste nummers van deze cd zijn Spiral, The unknown man en het prachtige Dervish D. Deze laatste werd jaren lang gebruikt als leadermuziek bij de Wondere Wereld van de TROS met good old
Chriet Titulair ( ja idd familie van Boris uit Idols 2004!) Wat zou er met Chriet gebeurd zijn, leeft die eigenlijk nog ???

BRIGADOG2008 schreef:

Volgens de Wikipedia is Chriet nog in leven, maar wat vind je eigenlijk van dit album. Dat is nu niet helemaal duidelijk.

avatar van Devoo
Heb "Vangelis - The Collection" gekocht. Dat waren drie CD's van de man, in een kartonnen doosje gestopt. Nu heb ik Albedo 0.39, Beaubourg en Spiral. Spiral vind ik het beste album van deze drie. Mooie muziek, waar ik zeker meer van zal opzoeken.

Er zit trouwens een ritmisch foutje op het einde van 3 + 3. Zeer slordig trouwens, maar voor de rest nog steeds een topper!

avatar van Pittaman
Die collectie heb ik ook, Albedo 0.39 vond ik eerst het beste. Maar na een aantal keren luisteren ben ik Spiral buitengewoon goed gaan vinden. Eén van mijn all-time favorites.

avatar van Gerards Dream
Spiral is na mijn idee evenwichtiger van aard, dan Albedo 0.39 die wat experimenteler is. Hoe dan ook het blijven erg lekkere albums die nog staan als een huis na al die jaren.

Het nummer Spiral is de topper op deze CD. Een zeer origineel idee die hij ook zeer goed heeft uitgewerkt.

avatar van Helicon
Prachtig album. Persoonlijk vind ik to the unknown man het beste nummer van het album. Dat nummer snijdt (voor mij) door merg en been wat een weemoed en melancholie met een toch wel hoopvol einde.

HEEL MOOI

avatar van B.Robertson
Prima plaat. Ballad en Spiral genieten mijn voorkeur.

avatar van Don Cappuccino
Zag bij FRS 3 albums in een doosje voor 7 euro van Vangelis, wel eens van gehoord maar nooit echt geluisterd. Ik ga ze alle 3 op het internet luisteren, te beginnen met deze.

avatar van Don Cappuccino
Het eerste album geluisterd en dat beviel best wel. Mooie synthesiser muziek wat ook niet gaat vervelen en er zit ook genoeg variatie in. Ik begin met 4* Nu ga ik Beaubourg luisteren, ben benieuwd (is schijnbaar heel erg experimenteel)

avatar van kareltjemusic
Mede doordat sommige tracks vroegur nogal vaak voorbij kwamen op radio en TV, lijkt dit best wel een commercieel album.
Is dit in de praktijk ook het geval?
Het zijn allemaal losse nummers, en dus geen thema die album vullend zijn. Daardoor blijven nummers meer scherp en zwakt het niet af. Ik zeg niet dat de andere albums minder zijn, maar dit is wat toegangelijker.
Mooie hoes ook,

avatar van The Voice
Ik vind dit wel het beste wat Vangelis heeft geproduceerd. Vooral de nummers Spiral en Dervish D. Populair geworden dankzij tv en dan met name programma's Bassie & Adriaan en Wondere Wereld. Voor de rest vind ik het niet een commercieel album, kan me niet herinneren dat hiervan singles zijn uitgebracht ofzo.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
The Voice schreef:

Commerciëel is het allesbehalve, maar het is één van de bekendere werken van Vangelis, vanwege het feit dat veel muziek van deze plaat inderdaad, zoals je vermelde, voor TV-programma's gebruikt is. "To the Unknown Man" heb ik ook wel eens voorbij horen komen, als achtergrondmuziek tijdens media-reportages of documentaires...

avatar van Ceasar
The Voice schreef:

Dervish D werd ook gebruikt door Voetbal 80. Een kortere versie van To the unknown man is destijds op single verschenen.

tangmaster
Voor alle duidelijkheid, To The Unknown man is een single geweest met Part 2 (tot nu toe nooit op een album verschenen). Dit is indertijd door Willem Ruis iedere zondag in langs de lijn gedraaid tot dat de single in de Top 40 terecht kwam. Een zuivere hit single dus, afkomstig van een ijzersterk album.

rico24
Spiral, het ultieme Bassie en Adriaan nummer.

avatar van Helicon
Bij mij komt eerder: TROS, wondere wereld (met Griet Titulaar) op!!

avatar van vigil
rico24 schreef:
Spiral, het ultieme Bassie en Adriaan nummer.

als het om Vangelis gaat is Antartica Theme het ultieme B&A nummer. Daarbuiten Mike Oldfield met Tubular Bells en een deel van Magnetic Fields van Jean Michel Jarre. Je kunt veel van B&A zeggen maar niet dat ze geen muzieksmaak hadden