Carole King - Tapestry (1971)

Label: Ode

1. I Feel the Earth Move (2:58)
  2. So Far Away (3:55)
  3. It's Too Late (3:53)
  4. Home Again (2:29)
  5. Beautiful (3:08)
  6. Way over Yonder (4:44)
  7. You've Got a Friend (5:09)
  8. Where You Lead (3:20)
  9. Will You Love Me Tomorrow? (4:12)
  10. Smackwater Jack (3:41)
  11. Tapestry (3:13)
  12. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (3:49)
  13. Out in the Cold * (2:44)
  14. Smackwater Jack [Live] * (3:21)
  15. I Feel the Earth Move [Live] * (3:05)
  16. So Far Away [Live] * (3:34)
  17. It's Too Late [Live] * (3:55)
  18. Home Again [Live] * (2:23)
  19. Beautiful [Live] * (2:29)
  20. Way over Yonder [Live] * (4:25)
  21. You've Got a Friend [Live] * (4:50)
  22. Will You Love Me Tomorrow? [Live] * (3:21)
  23. Smackwater Jack [Live] * (3:08)
  24. Tapestry [Live] * (3:03)
  25. (You Make Me Feel Like) a Natural Woman [Live] * (4:01)
avatar van Grandmaster
Echt zo'n album dat in de jaren '70 in vrijwel elke platenkast te vinden was. En met recht een klassiek album. Thriller van Michael Jackson mocht dan wel een Greatest hits album worden genoemd, Tapestry ging hem voor zonder dat er echt grote hitsingles van getrokken werden. Maar iedereen kent de nummers die vrijwel allemaal meer dan eens gecoverd werden. En waarom moet ik altijd aan Alanis Morisette denken als ik de hoes zie?

avatar van Kos
Kos
Grandmaster schreef:
zonder dat er echt grote hitsingles van getrokken werden.
It's Too Late ook niet?

ongelooflijk grote hit in Amerika
5 weken no. 1

avatar van Grandmaster
Correct, bedoelde het vanuit Nederlands perspectief. It's too late kwam hier niet verder dan een tipnotering. Over tips gesproken: de Nederlandse Ricky Koole heeft voor haar album Who's Suzie een voortreffelijke versie van So far away gedaan. Alison Krauss had het haar niet verbeterd.

avatar van FunkStar
Een klassieker! Muziek die regelrecht je ziel raakt. Meer en minder kan ik er niet over zeggen. Ingetogen en rauw tegelijkertijd. It's Too Late en You've got a friend, heel oprecht, zowel de muziek, als tekst als die stem. Wanneer je van mooie liedjes houdt, doe jezelf een plezier en doe jezelf deze CD cadeau. Of geef 'm aan iemand die je dierbaar is.

avatar van Rinus
Klassieker van deze dame, met nummers die we allemaal kennen in de uitvoering van anderen. Maar Carole doet ze zelf ook erg goed. Sfeerplaatje, en helemaal jaren zeventig. Op vinyl.

avatar van George
Een hele belangrijke dame uit de pophistorie. Ontelbare liedjes (i.s.m. Goffin) heeft zij voor anderen geschreven. Liedjes die iedereen kent , ook al zouden ze nooit van Carole gehoord hebben.
In 1971 waagt zij zich aan haar eigen repertoire . Het werd een van de grootste successen ooit in de popwereld. Eerlijk , sfeervol en emotioneel. Dat is Tapestry van Carole King.

George schreef:

Ik dacht dat ik deze klassieke singer-sonwritersplaat al héél lang besproken en gequoteerd had, blijkbaar nog niet.

Om maar te zeggen dat deze cd in geen enkele verzameling van muziekliefhebbers die oor hebben naar singer-songwritersmuziek mag ontbreken ; een absolute klassieker is dit!

Maximum en niets minder hier hoor!

*****

5 stars

avatar van Shangri-la
Inderdaad een klassieker dit, ik heb hem zo'n 10 jaar geleden voor een koopje op de kop getikt en heb daar nooit spijt van gehad.

Sheplays
Als ik Evanshewson's bericht hieronder moet geloven lijkt het wel of dit album een klassieker van een singer/songwriter is!

De start van de carrière van Carole King (Carole Klein) begon met een fikse hit in de USA en tevens één van mijn favorieten van haar:
It Might As Well Rain Until September uit 1962.

Naar mijn weten is dit nummer nooit op een album uitgebracht.

avatar van Shangri-la
Sheplays schreef:

De start van de carrière van Carole King (Carole Klein) begon met een fikse hit in de USA. en tevens één van mijn favorieten van haar:
It Might As Well Rain Until September uit 1962.

Naar mijn weten is dit nummer nooit op een album uitgebracht.

Toch heeft Evanshewson gelijk hoor Janine, deze cd is een echte singer/songwriter plaat en niet te vergelijken met dat nummer waar jij de link van geeft.

Sheplays
Shangri-la schreef:

Tja, nu je het zegt, hij schrijft het zelfs twee keer in één bericht, niet te missen dus.

avatar van George
Wie kent niet haar 'Locomotion' , Take good care of my baby of een Goin' back ( Dusty Springfield , Byrds), Chains (ook nog door die Liverpoolse groep gecoverd) etc. een absoluut hoogtepunt is voor mij het prachtige Will you still love me tomorrow (ook te vinden op Tapestry)door The Shirelles.
Voorbeelden van nummers die zij samen met haar (ex) man Gerry Goffin vaak in opdracht schreef. Met een enkele uitzondering daargelaten (Sheplays , noemt het voorbeeld) is Carole solo verre van succesvol.
Dat verandert met het uitkomen van Tapestry volkomen. En dan wordt ze vervolgens inderdaad gezien als singer/songwriter. Belangrijkste is echter dat wij genieten van haar Tapestry album !

avatar van Oldfart
Op één of andere manier moet ik als ik Sandy Denny hoor ook altijd een Carole King denken, een groots componiste en net zo'n pracht van een stem:
You make Me Feel

EVANSHEWSON
Slechts 61 stemmen voor dit formidabel tijdloos singer-songwriters album, dat iedereen die van het genre houdt in huis zou moeten hebben, waar zit de rest ??????

avatar van LeRoi
Idd Klassieke plaat!. I Feel The Earth Move, Natural Woman en natuurlijk You Got A Friend zijn All Time Classics....al vind ik zelf de uitvoering van dit laatste nummer door James Taylor nog mooier!

LeRoi schreef:

Ja, ik ken die versie, prachtig, inderdaad, maar ja, Taylor heeft ook zo'n formidabel mooie stem hé!

I feel the earth move, under my feet... prachtig!

avatar van Droombolus
LeRoi schreef:
You Got A Friend ....al vind ik zelf de uitvoering van dit laatste nummer door James Taylor nog mooier!

Ik ben geen James Taylor fan vrees ik. Net alsbij periode-genoot Jackson Browne vind ik zijn nummers prachtig en zijn uitvoeringen sfeervol en onberispelijk, maar helaas heb ik gewoon echt helemaal niks met zijn stem. In geval van slapeloosheid heb ik aan één olderwets platenkantje voldoen om in een zalige, van alle aardse beslommeringen ontdane, slaap te vallen........ Maar dat terzijde .....

Ik ga dus voor Carole's uitvoering en natuurlijk voor de Dusty Springfield versie. Die werd al opgenomen voor Taylor & KIng's versies maar helaas werden alle opnames van die sessies, geproduceerd door Barry Mann, door La Springfield afgekeurd ......

Tapestry is een unieke plaat. Eigenlijk zit je gewoon naar MOR te luisteren, maar door de charmante opnames wordt de totaal sfeer in het singer / songwriter getrokken. Een klassieker die in geen enkele kollektie zou mogen ontbreken !

avatar van HiLL
Onlangs gekocht en staat nu aan in de Top 2000. Pracht van een plaat. Carole heeft een dijk van een stem zeg!

Muzikaal ook erg lekker. Puik plaatje. 4*

avatar van judgepaddy
Aaaah, is Natural Woman van haar?
Mooie uitvoering ook!
Jammer dat You've Got a Friend, later zo jammerlijk verkracht is door oa heer Froger

Deze dame behoort voor mij samen met Joni Mitchell tot de beste vrouwelijke singer/songwriters van de afgelopen eeuw.
Er zijn nog veel andere vrouwen in de muziek geweest maar deze twee dames konden beter dan wie ook hun gevoelens op muziek zetten.
Dit is een plaat met zoveel goede nummers die ook door anderen gecoverd zijn en dat zegt voldoende denk ik.

Ik heb hem sinds gisteren, wat eigenaardig dat er zo weinig stemmen zijn voor dit prachtige album. Ik ga nog niet met sterren gooien daarvoor heb ik nog wat meer luisterbeurten nodig, maar het klinkt meer dan behoorlijk.

avatar van thebestfreaks
Dit is een klassieker, dat is duidelijk ! Ik kende hem alleen niet
Ik zette hem vandaag voor het eerst op en ken echt alle nummers; een bijzondere ervaring. Deze dame heeft een prettige, natuurlijke stem en het is nog een cd voor het hele gezin ook, dus das mooi !

avatar van Gert P
Hier staan veel bekende songs op en een degelijke rustige plaat.

Dit is muziek. Met zo'n stem en zulke sterke, mooie composities verdien je alleen nog maar meer waardering. Een must have om in je platenkast te hebben staan op LP, CD, cassette of whatever!

avatar van JahLex
Tijdloos.

avatar van Germ
Germ (crew)
Prettig album, mooie liedjes.

Voorlopig 3,5*

avatar van Kronos
Gisteren op lp gekocht. Mooie nummers, mooie stem, maar helemaal ben ik er nog niet aan verkocht.

avatar van Snakeskin
Alles valt op zijn plek bij deze plaat. Bij voorbaat stond al vast dat alles dat King hierna zou produceren zou tegenvallen. Over deze plaat is natuurlijk het nodige geschreven, vele miljoenen zijn er van verkocht en in dat licht is het op mume onderbelicht. De plaat had gezien haar impact veel meer stemmen moeten hebben, hoewel het tot vandaag geduurd heeft voordat ik mijn stem er op uit gebracht heb. Het is een plaat die een beetje vergeten is maar die onvergetelijk blijft.

avatar van Kronos
A Natural Woman klinkt hier in ieder geval erg goed. Ik ken de versie van Aretha Franklin het best, die natuurlijk ook meer dan behoorlijk is.