Hans Brouwer schreef:
Gert P, in mijn jonge jaren heb ik geleerd dat je iedere uitspraak die je doet van argumenten moet kunnen voorzien...
Welk argument heb je daarvoor?
Dit album kan mij ook altijd wel smaken. Sowieso ben ik in Genesis gerold via Phil Collins, dus ik heb niet automatisch een afkeer van 1980+ Genesis albums. Wel ben ik inmiddels meer fan van de Peter Gabriel albums.
Dat gezegd hebbende... Ik vind dit album een kwaliteit in zichzelf heeft. Het lijkt natuurlijk niet op een "Selling England By The Pound", "A Trick Of The Tail" of zelfs "Duke". Maar het heeft een charme die ik mis op bijvoorbeeld het titelloze album dat twee jaar later verscheen. Er wordt hier flink geëxperimenteerd.
Zo vind ik
Me and Sarah Jane een erg knap nummer, met verschillende 'movements': een rustig begin met een mooie opbouw, wat uiteindelijk uitloopt op een klein sympathiek melodieus toetsensolootje. Vervolgens een (toch wat oenig) reggae ritme en daarna een spacey middenstuk wat resulteert in een uitbarsting. Uiteindelijk eindigt het nummer waar het begint, met die dromerige toetsen en drummachine. In een iets ander arrangement had het misschien wel gepast op een "Wind & Wuthering". Probeer het er maar eens in te horen. Het is niet makkelijk, dat geef ik toe.
Dodo / Lurker vind ik ook fantastisch! Lekker stevig en afgewisseld met (weer) die reggae. Wat een gevarieerd en gedurfd nummer! Vooral het 'Lurker' gedeelte, met die gekke toetsensolo, is erg apart. Prachtig (explosief) einde ook weer. Ik vraag me altijd af hoe dit nummer geklonken zou hebben als het vandaag de dag door een band als
Haken ofzo zou zijn gecomponeerd. Met iets zwaardere gitaren enzo. Dat zou ik best wel willen horen!
Naast bovenstaande nummers, vind ik het emotioneel gezongen
Man on the Corner ook erg goed.
Abacab is ook wel leuk, maar gaat helaas net iets te lang door naar mijn smaak. Wel leuk hoe na zo'n toch wel zware start van het album het tweede nummer ineens zo vrolijk is.
Tja, en dan nog
Who Dunnit?... Daar wil ik het niet over hebben.
Als je een hekel hebt aan reggae, drones en rare synths, dan is dit album misschien wel erg frustrerend. Ik vind het een geslaagd experiment. Hoewel ik het niet vaak luister, vind ik het toch wel weer leuk als ik het weer eens hoor. Het is bij lange na niet het beste album van Genesis, maar ik vind wel dat dit album boven de 3 sterren uit hoort te komen.