Kansas - Always Never the Same (1998)

Label: River North

1. Eleanor Rigby (3:22)
  2. Dust in the Wind (4:01)
  3. Preamble (3:25)
  4. Song for America (9:15)
  5. In Your Eyes (4:30)
  6. Miracles Out of Nowhere (6:27)
  7. Hold On (4:18)
  8. The Sky Is Falling (7:50)
  9. Cheyenne Anthem (7:29)
  10. Prelude & Introduction (4:53)
  11. The Wall (5:29)
  12. Need to Know (4:02)
  13. Nobody's Home (6:04)
avatar van Jester
Kansas in samenwerking met het London Symphony Orchestra. Een aantal klassiekers uit het repertoire van Kansas, gecombineerd met een klein aantal nieuwe nummers en een cover van Elanor Rigby. Met name de oude nummers (Song for America, Cheyenne Anthem, The Walle en Nobody's Home) lenen zich goed voor deze combinatie. De nieuwere nummers, die wat minder episch zijn (en ook gewoon minder van kwaliteit) blijven daar toch wat bij achter. Zeker een geslaagde samenwerking.

avatar van RonaldjK
Kwam in 1998 tot mijn verrassing deze pasverschenen cd tegen in de bakken van een platenwinkel, maar zat toen te krap bij kas en zag 'm in de jaren erna nooit meer ergens staan. Uiteindelijk online gekocht. Geproduceerd door Trammell Starks met drummer Phil Ehart en gitarist Rich Williams, gemixt door oudgediende Jeff Glixman.
Kansas werkte twee jaar aan Always Never the Same, met daarop de bebaarde man van vorige hoezen op de voorzijde. "Cover model: Dennis Burch", aldus de kleine lettertjes.
Vertrokken zijn toetsenist Greg Robert en violist/gitarist David Ragsdale, op voorganger Freaks of Nature nog van de partij. Van Ragsdale verscheen in 1997 een soloalbum. Terug is violist/zanger Robby Steinhardt.

Waar ik me zo op had verheugd viel aanvankelijk wat tegen, terwijl er goed wordt gemusiceerd. Hoe kwam dat toch? Het bleek 'm in de trackvolgorde te zitten. Wie begint er nu met een cover, gevolgd door de Grote Hitballade en komt dan pas met de ouverture (hier Preamble geheten)?
Kortom, begin de cd met track 3, zet track 1 en 2 als twee- en één-na-laatste en laat slotnummer Nobody's Home zoals nu het album afsluiten.

Verder niks te mopperen: de symfonische composities van Kerry Livgren lijken gemaakt voor de orkestrale invullingen door het London Symphony Orchestra, die de oorspronkelijke uitvoeringen verrijken. Larry Baird arrangeerde en dirigeerde, met de overgang van Preamble naar Song for America als sterk voorbeeld.
Drie nieuwe composities, allen geschreven door zanger/toetsenist Steve Walsh, waarvan ik het midtempo In Your Eyes en het knallende The Sky Is Falling sterk vind en Need to Know aardig.
Opgenomen in de Abbey Road Studio's zal het bijzonder zijn geweest om Eleonar Rigby van Lennon/McCartney 32 jaar later in diezelfde studio op te nemen.

Opvallend in de liner notes is dat Robby Steinhardt niet verhult dat hij moeilijke jaren achter de rug had, als hij expliciet zowel Rick Moon als de manager uit de periode Steinhardt-Moon (1990-1996) bedankt: "You guys brought me back to life, I owe you everything".
In 2019 verscheen op vinyl The Symphonic Adventure. Het is een samenvatting van Always Never the Same met daarvan negen nummers, gestoken in fraaie hoes en op bijzonder gekleurde langspeelplaat.

Maar toch het liefst het complete album!