Godley Creme - Freeze Frame (1979)

Label: Polydor

1. An Englishman in New York (5:55)
  2. Random Brainwave (2:40)
  3. I Pity Inanimate Objects (5:26)
  4. Silent Running * (3:59)
  5. Freeze Frame (4:45)
  6. Clues (5:25)
  7. Brazilia (Wish You Were Here) (6:11)
  8. Mugshots (3:55)
  9. Get Well Soon (4:29)

met Paul McCartney

10. Submarine * (4:01)
  11. Wide Boy * (3:31)
  12. Marciano * (3:25)
avatar van citizen
Moeilijk op CD te verkrijgen, dit meesterwerk. Ik heb gelukkig de LP nog. Zappa van zich afschuddend slaan deze heren een unieke weg in, muzikaal gesproken dan. Dit duurde helaas niet zo lang, want de volgende platen zijn minder. Persoonlijke favorieten: I Pity Inanimate objects en het titelstuk ("Going down like a thermos flask thrown from a train"). Afschuimen die kringloopwinkels!

beaster1256
ja, zoek hem maar eens dit mooie album van godley en creme , de twee beste van 10 cc

EVANSHEWSON
@ citizen: Groot gelijk! *****

Pieter Paal
Ik heb deze alleen op LP. Gekocht in de tijd dat 'An Englishman in New York' een grote hit was. Ja, die maffe clip met die poppen die steeds bij programma's zoals AVRO's Top Pop te zien was.

Als CD heb ik wel de compilatie 'An Englishman in New York' van Rotation.
Op bol.com zag ik net dat alle albums van G&C (in 2004) als 3 dubbel-CD's verschenen zijn. 'Freeze Frame' is gekoppeld aan 'Ismsim'. Dat is heel handig, want dat zijn ook mijn twee favorieten.

avatar van berwt
1,0
Ik heb deze gevonden op lp. Ik kende enkel het heerlijke 'An Englishman in NY'. Bij een eerste beluistering fronste ik toch meer dan eens mijn wenkbrauwen. Het zijn niet allemaal van die hapklare popdeuntjes. Niet echt mijn ding, die experimentjes, maar ik weet ondertussen dat je zo'n materiaal meer dan één kans moet geven. Ik wacht met een quotering.

avatar van devel-hunt
Matige plaat, met als absoluut hoogtepunt 'an Englishman in New York', mooie clip ook. Helaas is de rest van de plaat matigjes en het bewijs dat niet alleen Gouldman/Stewart minder zijn zonder Godley en Creme maar het anderom ook het geval is. Met zijn vieren waren ze steengoed maar in twee duo's omgevormt viel het allemaal behoorlijk tegen.

Jack in the Box
Ik heb goede herinneringen aan An Englishman in New York en dat prachtige nummer over Radio Luxemb(o)urg.
Op school vroeg toen een klasgenoot een keer wie het Godley & Creme album Fiets Frame in zijn bezit had.

avatar van reptile71
Heb in random volgorde de laatste tijd 3 albums van deze heren leren kennen: L, Ismism en deze. Ik mag dat experimentele wel, heerlijk eigenwijze muziek die moeilijk in een hokje is te plaatsen. Want standaard pop of rock maken ze zeker niet. Wat mij betreft toch wel een uniek duo en stukken beter te pruimen dan 10CC.
An Englishman in New York ken ik natuurlijk van vroeger van de radio, maar pas nu ik het weer hoor zie ik in hoe geniaal het nummer is. Het nummer Freeze Frame is trouwens ook een knap staaltje werk en zo wel meer moois te vinden op dit album, dat soms ergens tussen gekte en genialiteit in hangt.
Wat ik niet helemaal begrijp is waarom dit album zo'n lage score heeft, tenzij het komt doordat de meeste stemmers liever een standaard poppy album horen en daarin teleurgesteld werden. Dit is experimentele muziek en bij vlagen geniaal gedaan. Misschien moet het wel rock / avant-garde worden gelabeld. Dit is minimaal een 3,5 **** album met uitloop naar 4.

Ton Willekes
I Pity Inanimate Objects is een absoluut baanbrekend meesterwerk !
Het is een experiment maar absoluut geslaagd !

avatar van devel-hunt
Als ik Clues hoor moet ik altijd aan Sheik Yarbouti van Frank Zappa denken.

avatar van lebowski
Ik heb Godley & Creme altijd een beetje links laten liggen vanwege An Englishman in New York en mijn brein is ruim dertig jaar in die modus blijven hangen. Door de berichten van de heer Willekes gisteren eens gedraaid, wat een prima (her)-ontdekking zeg, gaat gelijk op de vinyl-wishlist. De door mij toen genegeerde hit vind ik nu een topnummer, tweede favoriet is duidelijk I Pity Inanimate Objects.

Zelfs over je eigen smaak valt te twisten blijkbaar

Ha Marc (lebowski),

Leuk te lezen wat je schrijft.

Heb net de jaartallen nog even erbij gezocht.
In die tijd luisterde ik nog naar beide "helften" van 10CC
Dus naast Freeze Frame lag Bloody Tourists en ik weet nog dat ik toendertijd moeilijk kon kiezen.
Godley and Creme hadden mijn natuurlijke sympathie boven Gouldman and Stewart maar ik beschouwde de laatste 2 toch als betere liedjesschrijvers.
Dat was toen............

31 jaar later kan ik Bloody Tourists niet echt meer waarderen maar dit album hier en L lijken alleen maar beter te worden en ik had het tegenovergestelde verwacht.

Ik liet laatst I Pity Inanimate Objects aan een vriend horen die het wel kende maar een beetje vergeten was.
Hij wist niet hoe snel hij Freeze Frame en L moest gaan bestellen !!

Over je eigen smaak valt in principe toch niet te twisten maar dat je smaak langzaam veranderd lijkt mij wel zeker !

Ton Willekes schreef:
Hij wist niet hoe snel hij Freeze Frame en L moest gaan bestellen !!

Dat lijkt helaas eenvoudiger dan het is.

citizen schreef:

Dat lijkt helaas eenvoudiger dan het is.

Ik begrijp deze opmerking niet. Moeilijk verkrijgbaar betekent nog niet NIET verkrijgbaar.
Als je je beperkt tot bol.com en je wilt niet meer dan een tientje uitgeven heb je echter gelijk.

avatar van citizen
Heb 'm inderdaad nu gezien op Amazon, nieuw voor 34 dollar. Ja, dan toch nog betrekkelijk eenvoudig.

3,11 gemiddeld...
Kom op mensen, dat is wel èrg mager.

avatar van bikkel2
Erg gaaf geproduceerde plaat van de twee ex 10CC leden. Het was een beetje te verwachten gezien hun bijdragen bij 10CC welke richting het op zou gaan, nog meer het experiment aangaan dus.
Freeze Frame is een album die je echt meer moet horen. Het is geen toegankelijke plaat, al zou je dat bij de eerste song van het album en tevens single An Englishman In New York misschien anders doen vermoeden.
Hoeveel mensen zullen dit toendertijd in een opwelling hebben gekocht en zich kapot geschrokken zijn. Op het verkeerde been gezet..... geweldig !
Vervreemding, absurditeit en produktionel trucjes, zoals manipuleren van de stemmen, veel verschillende ritmes en spanningsboogjes.
Als je er voor open staat en bent een beetje bekend met hun werk met 10CC, waar dit duo ook al nooit voor de makkelijkste weg koos, is dit absoluut een must om in de collectie te hebben.
Ben het ook eens met citizen eens dat het stemgemiddelde te laag is, maar ook dat dit voor velen muziek is die moeilijk te behappen is.
Het kon alle kanten opgaan bij dit duo, die muziek vooral als een uiting van kunst zag. Veel proberen en de eigenzinnigheid er op los laten.
Het enige minpuntje vind ik Mugshots dat maar door zeurt zonder echt de kern te raken( waarschijnlijk ook zo bedoeld G&C kennende)
Daartegenover staan juweeltjes als Random Brainwave, het rare maar zeer geslaagde I Pity inanimate Objects, Clues, de titeltrack en het wat toegankelijkere Get Well Soon.
Terugluisterend bewijst vooral ook Kevin Godley wat voor groot zanger hij was, heel onderschat.
Een 4 met een optie tot verhoging.

Misterfool
Een drukke en experimentele plaat van Godley & Creme, maar eigenlijk ook weer net zo pakkend en memorabel als een goed popalbum. Het duurt even voordat bepaalde nummers goed onder je huid zitten, maar dan zijn ze ook echt memorabel. De eerste plaatkant is wel net ietjes beter dan de tweede. Met name het titelnummer en englishman in New York zijn gaaf. 4*

avatar van Droombolus
Best veel gedraaid destijds, maar buiten Englishman is er weinig van blijven hangen .......... De hoes is wel kandidaat voor de wissellijst in de huiskamer

avatar van Broem
Klopt. Kan me nog retegoed herinneren dat ik nav de single An Englishman in New York de lp heb geluisterd maar het sterkst werd getrokken door de hoes. Ik heb van die wissellijsten (op de plee) en zal 'm er ns inhangen (de hoes welteverstaan)

zaaf
^O_

ik lees m nu pas!

avatar van hrmnbstr
Mooie backingvocals van Paul McCartney bij de laatste track.

avatar van Queebus
Gestoken in een prachtige hoes van Hipgnosis leveren Kevin Godley en Lol Creme een klein meesterwerk af. Het is echt een groeiplaat waar je vaker naar moet luisteren. En de geluidskwaliteit is 10/10. Zeker geen plaat die als muzikaal behang dient, nee koptelefoon op en genieten maar!

+++ An Englishman in New York, Freeze Frame
++ Mugshots, Get Well Soon