menu

Kate Bush - The Kick Inside (1978)

mijn stem
4,12 (931)
931 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: EMI

 1. Moving (3:01)
 2. The Saxophone Song (3:52)
 3. Strange Phenomena (2:58)
 4. Kite (2:57)
 5. The Man with the Child in His Eyes (2:41)
 6. Wuthering Heights (4:29)
 7. James and the Cold Gun (3:36)
 8. Feel It (3:02)
 9. Oh to Be in Love (3:18)
 10. L' Amour Looks Something Like You (2:28)
 11. Them Heavy People (3:05)
 12. Room for the Life (4:05)
 13. The Kick Inside (3:34)
totale tijdsduur: 43:06
zoeken in:
avatar van WoNa
4,5
Van een fladderend wicht in een mistige zwartwit video, bij ons thuis dan, bij Toppop, naar wereldster. (Ik zag bij 50 jaar Toppop in december pas dat de video in kleur is geschoten.) Het gebeurde allemaal via 'Wuthering Heights' en The Kick Inside. Deze plaat blijft geweldig, al draai ik hem nooit meer. Als ik de tracklist zie, dan gaan alle nummers direct aan in mijn hoofd. De twee hits komen natuurlijk nog heel vaak voorbij ergens. Al vind ik 'Never For Ever' op zich de beste plaat, deze blijft toch mijn favoriet. De eerste en de mooiste. Daarna haakte ik langzaam af, Vanaf 'The Dreaming' had ik steeds meer moeite haar te volgen. En 'Wuthering Heights'? Dat blijft een majestueus nummer natuurlijk. Episch!

4,0
WoNa schreef:
Daarna haakte ik langzaam af, Vanaf 'The Dreaming' had ik steeds meer moeite haar te volgen. Episch!


Jeugdsentiment ? Hi hi. Ik leerde Kate ook kennen via haar 'Wuthering Heights' op Toppop. Inderdaad.... blijft schitterend. Ik heb ze alleen altijd blijven volgen, want ook na Never for Ever heeft Kate héél wat knappe eigenzinnige albums gemaakt.

avatar van devel-hunt
5,0
Ineens was ze daar, vanuit het niets, 18 jaar nog maar. Het nummer wat ze zong, Wuthering Heights, nog nooit vertoond en gehoord zoiets. Toen had je punk, New wave, disco, ska, en Reggea die de hitlijsten domineerde. Maar Kate Bush was iets compleet anders. Het was niets van dat alles, het was mystiek, kwetsbaar en krachtig, een blauwdruk van Kate Bush zelf. Een vrouw, meisje toen nog, uit de Britse Upper glass, opgegroeid in mooie landhuizen, Engelse tuinen, zeer beschermd mileu.
Kate Bush was zelf overompeld door haar enorme succes. Omdat haar muziek en performance zo anders was had ze op een klein publiek gehoopt, maar kreeg wereldfaam.
Ik ben altijd verliefd op haar gebleven.

avatar van Von Helsing
Ik ben dol op fictie, wanneer komt het boek uit?

avatar van TornadoEF5
3,5
En ook hier mag er een volledige ster bij, waardoor het meteen het beste album van de jaren '70 is voor mij (samen met First Utterance van Comus en het werk van Can).

4,5
Extreem goed album van een toen nog piepjonge kate bush.
Veruit mijn favoriete plaat van haar met moving als mijn favoriete song, maar deze plaat is gevuld met prachtige songs.

Eliasliefhebber
Prachtig album, ze weet hoe je liedjes moet maken en ik hoorde dat ze hier pas 18 is????!
Waar zijn de kate bushes van deze tijd?? Alleen Lana Del Rey komt maar een klein beetje in de buurt.

avatar van Arrie
Eliasliefhebber schreef:
Prachtig album, ze weet hoe je liedjes moet maken en ik hoorde dat ze hier pas 18 is????!
Waar zijn de kate bushes van deze tijd?? Alleen Lana Del Rey komt maar een klein beetje in de buurt.

Probeer Billie Eilish eens x

Eliasliefhebber
Arrie schreef:
(quote)

Probeer Billie Eilish eens x

Haha, hier kon ik wel om lachen
Goeie

Mssr Renard
Ik kan zelfs Agnes Obel, Bat for Lashes of My Brightest Diamond aanbevelen. En waarschijnlijk honderden meer. Maar die blijven een beetje verscholen buiten de mainstream om.

verdere moderne vrouwelijke alternative/progressive:

Iamiwhoami, Anna von Hauswolff, Austra, Allie X, St. Vincent, Susanne Sundfor, Chairlift.

En artiesten die al flinke tijd meedraaien: Tori Amos, Dalbello, Roisin Murphy, Bjork, Aimee Mann.

Genoeg te ontdekken en zoveel meer dus dan alleen Lana en Billie.

avatar van Roxy6
5,0
Dit is wellicht by far het allerbeste debuutalbum ooit uitgebracht door een soloartiest!

En dan te bedenken dat Kate -pas- 18 jaar oud was toen ze het album opnam en 19 toen ze 4 weken de Britse charts aanvoerde met haar debuut single "Wuthering Heights". David Gilmour heeft een rol gespeeld bij haar ontdekking en hielp haar bij het produceren van een demo. En belangrijk: Kate componeert en schrijft haar nummers zelf.

Dat Kate geen one trick pony is bewees het prachtige oeuvre dat zij sindsdien heeft geproduceerd, 25 singles heeft ze de `Britse charts in gezongen.

Enkel jaren geleden was er een seminar in New York waar een aantal academici en deskundigen de klassieke componisten vergeleken met hedendaagse componisten. Hieruit kwam naar voren dat Kate Bush over een der grootste talenten beschikt in de hedendaagse muziek, haar talent werd vergeleken met dat van Mozart. (die ook op zeer jonge leeftijd tot ongelofelijke prestaties in staat was)

Toen Kate in maart 2014 aankondigde weer op te gaan treden en vijf concerten overwoog in The Hammersmith Apollo bleek al bij de aankondiging dat het absoluut niet voldoende zou zijn, dus het werden er uiteindelijk 22, die in 15 minuten waren uitverkocht.

Veel van haar collega musici / artiesten kwamen haar concerten bezoeken (waaronder Bowie).
Van deze reeks is later het live album Before The Dawn uitgebracht.

Terug naar haar magistrale debuutalbum met de fantastische titel: "The Kick inside".
Er staat een enkele zwakke song op. Als tweede single werd het mooie "The man with the child in his eyes" uitgebracht, hiermee kwam ze ook binnen in de Amerikaanse Billboard lijst.

Mijn favoriet is : "Oh to be in love", vocaal is Kate een absoluut mirakel, schijnbaar moeiteloos beweegt ze zich door ingewikkeld songstructuren.

Ik hoop dat ze ons in de toekomst nog weet te verblijden met nieuwe releases, want er zijn niet veel zangeressen met een vergelijkbare statuur. Alice Visconti, Lana Del Rey, Dido, Tori Amos en Alison Moyet komen in aanmerking met hun eigenzinnige en originele producties die rijk gelaagd zijn.

Maar een Billie Eilish zoals hierboven word gesuggereerd moet zich eerst nog verder bewijzen lijkt mij. Daarbij heeft haar stem en de manier van zingen zeker niet de impact van La Bush.

Dit album is de Poolster aan een donkere nachthemel!avatar van musician
5,0
Ik heb, naast The Kick Inside vanmiddag ook nog maar weer eens Lionheart uit de kast gehaald. Zelfde jaar verschenen maar toch echt wel minder dan het debuut.

Dan kom je met de vraag waarom The Kick Inside (zoveel) aantrekkelijker is dan de opvolger van een paar maanden later.

En ook waarom het (blijkbaar) magische gevoel van The Kick Inside eigenlijk verloren is op Lionheart.

Ik kan betogen, dat Lionheart blijkbaar nog niet af was, niet goed beluisterd, te snel uitgebracht vanwege het succes van The Kick Inside.

Maar dat doet niets af aan de magische kwaliteiten van The Kick Inside zelf. Dat doet The Kick Inside alleen maar groeien. Hoewel ik ook daarna al haar albums heb gekocht, heeft het nooit meer de aantrekkingskracht van The Kick Inside gehaald. Het is mijn meest gedraaide Kate Bush plaat en naar mijn inschatting ook het beste.

avatar van Hakuna
4,0
musician schreef:
Zelfde jaar verschenen maar toch echt wel minder dan het debuut.

Dan kom je met de vraag waarom The Kick Inside (zoveel) aantrekkelijker is dan de opvolger van een paar maanden later.

.


Dat komt vanwege het grote succes van haar debuut, daarop heeft EMI besloten al snel met een vervolg te komen, door de snelle release schoot de productie nogal te kort en overgebleven nummers die eigenlijk op 1 thuishoorde op het vervolg album werden gezet. En uiteraard David Gilmour trok zich als mentor/producent terug op het tweede album waardoor Bush min of meer op haar zelf was aangewezen. Pas vanaf Never for Ever heeft Bush weer controle over haar albums, en zich dan ook voor het eerst ging bedienen van allerlei elektronica op haar albums.

avatar van Roxy6
5,0
Toevallig heb ook ik vanmorgen het schrijven van mijn recensie hier van TKI ook Lionheart nog eens beluisterd en op die thread een recensie geschreven.
Ik vind het zelf een heel mooi album met oorspronkelijke, afwisselende en goed uitgewerkte nummers `(als je deze beschouwd binnen dat tijdsgewricht)

Wat Hakuna schrijft deelde ik vanmorgen ook, er was grote pressie van de platenmaatschappij om binnen een jaar met een tweede album te komen.
Ik weet ook vrijwel zeker dat veel van de nummers op de plank lagen omdat het bijna ondoenlijk was voor Kate om in zo'n megadruk doorbreek jaar ook nog allemaal ingewikkelde songs te schrijven.

Meer dan op The Kick Inside heeft Lion heart een jazzy inslag (Symphony in Blue - in search of Peter Pan - The warm room e.a.) het is wel een album dat meer moet groeien en waar de luisteraar denk ik meer moeite voor moet doen.

avatar van deric raven
4,0
Roxy6 schreef:
Dit album is de Poolster aan een donkere nachthemel!


Erg mooie zin, en vat voor mij wel de plaat goed samen ❤

Eliasliefhebber
Wat is the kick inside een pareltje zeg

GothamCity
Mooie muziek.

avatar van Roxy6
5,0
Gothamcity, wat leuk...... je bent echt in de eregalerij van de oude glorie terecht gekomen....

(Serieus) dit is de afdeling Grand cru...... volop genieten dus!

4,5
Arrie schreef:
(quote)

Probeer Billie Eilish eens x


Mag Kate's veters niet eens strikken

avatar van sereen
5,0
Een tijdloos meesterwerk,

Een van mijn vroegste herinneringen met betrekking tot muziek heeft te maken met dit album. 12 jaar geleden (was destijds 6 jaar) zette ik dit album bijna altijd aan op de stereoinstallatie als ik ging douchen. Ik hield van hoe haar stem galmde in de badkamer. Mijn zusje was destijds doodsbang voor dit album en moest vaak al huilen bij de 'geestachtige' geluiden van Moving (wat voor mij nog een reden was om het album nog eens aan te zetten .)
Goed lezen kon ik nog niet, dus ik bedacht bijnamen voor de cd's van mijn moeder. Dit was het geestenalbum.

Dit album valt niet na te maken en heeft een duidelijke handtekening. Deze authenticiteit is wat ik het meest waardeer aan Kate Bush. Naast haar (natuurlijk) fantastische stem is ook de instrumentatie en flow gewoon geweldig.

5*

avatar van Robje1968
4,5
geplaatst:
Voor mij is het debuutalbum van Kate Bush ook meteen het beste werk van haar.

Deze CD neemt mij mee in een soort wonderlijk sprookje waarbij het ene na het andere muzikale hoogtepunt voorbij komt.

Kortom, voor mij een prachtig en tijdloos album die mij na elke luisterbeurt niet weet te vervelen.

avatar van Reijersen
3,5
N.a.v. dit topic beluisterde ik dit album.

Op een paar losse nummers na kende ik het album nog niet. Toch bijzonder hoe een stem op zichzelf al zoveel sfeer mee kan geven aan muziek. Wel een stem waar je even aan moet wennen, of misschien wel gewoon een stem die je wel of niet ligt. Ik vind het mooie muziek over het algemeen. Bijvoorbeeld met het prachtige The Man With the Child in His Eyes, het onmiskenbare Wuthering Heights, de krachtige titeltrack en het leuke The Saxophone Song.

4,5
Roxy schreef; Dit album is de Poolster aan een donkere nachthemel. Inderdaad ( zie ook deric raven) een erg mooie zin, die de plaat prachtig samenvat. In een magische, mysterieuze kolk volledig meegezogen worden is geen straf, integendeel het imponeert anno nu minstens zo hard. Dat zegt heel veel over de onweerstaanbare klasse van dit niet alledaags album.

avatar van Kos
3,0
Kos
Heiligschennis wellicht, maar ik trek het echt niet zo´n heel Kate Bush album.

Er staan prachtige losse tracks op en als geheel hoor je duidelijk de kwaliteit maar ik word na 3 a 4 nummers al helemaal kriegel.

avatar van Mjuman
Kos schreef:
Heiligschennis wellicht, maar ik trek het echt niet zo´n heel Kate Bush album.

Er staan prachtige losse tracks op en als geheel hoor je duidelijk de kwaliteit maar ik word na 3 a 4 nummers al helemaal kriegel.


Vervult zo'n album toch een essentiële rol: je moest 'ns weten wat een mens allemaal oppakt in a state of kreegleness.

Hier is het bijv de tuin opruimen, het afval wegbrengen, betalingen verrichten; een goede 'driver' daarvoor is dan bepaalde hiphop of sommige D&B. Achteraf voel ik me dan altijd goed, mede door wat de muziek met me doet!

Gast
geplaatst: vandaag om 23:48 uur

geplaatst: vandaag om 23:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.